Krägga Herrgård först i Sverige med att bli klimatpositiv
Krägga Herrgård, beläget vid Mälarens strand i Bro-Bålsta-området, utvecklar sitt miljöarbete genom att bli den första anläggningen i Sverige som satsar på att bli klimatpositiv. Krägga Herrgård är sedan tidigare ett Svanenmärkt konferenshotell med ett starkt prioriterat miljöarbete. Ambitionen är att minska och neutralisera sina utsläpp av koldioxid samt överkompensera med 15 procent för att skapa en positiv kompensation av utsläppen.
21 oktober 2009, uppdaterad: 28 maj 2013
– Klimatfrågan har högsta prioritet och vi vill verkligen bidra och göra en skillnad, säger Peter Tzintzis, hotellchef på Krägga Herrgård. Det handlar inte bara om att sträva efter att bli klimatneutral och att vara klimatsmart. Vi går ett steg längre och blir klimatpositiva. Viktiga påverkanskomponenter är ökad samåkning, installation av bergsvärme och kylmaskiner, effektivare isolering av våra fastigheter samt en översyn av samtliga transporter till och från företaget. Vi påverkar aktivt allt vi kan och därefter köper vi utsläppsrätter av Svenska Naturskyddsföreningen för att nå vårt fastställda mål med överkompensation.
Jan Ohlsson är energikonsult inom hotell- och konferensnäringen och har ett mångårigt förflutet inom miljöområdet. Konceptet ”+klimatpositiv” introducerades av Jan under hösten 2008 och Krägga Herrgård blir nu först i Sverige med denna konceptualisering.
– Krägga Herrgårds satsning på att bli klimatpositiv är enastående, säger Jan Ohlsson. Vi har beräknat energiförbrukningen och utsläppen in i minsta detalj samt skapat ett antal mätbara mål på varje enskilt område. Investeringen i bergvärme har mer eller mindre halverat elförbrukningen och vi har samma förhoppning avseende samåknings- och fastighetsprojekten som nu startats upp. Således en kraftig reduktion av förbrukning och utsläpp som i slutänden överkompenseras med köp av utsläppsrätter.
”Sustainable business” är internationellt ett begrepp som har fått stor genomslagskraft globalt. Visionen är att skapa positiv påverkan på energiförbrukning och utsläpp genom nätverkssamarbete över gränserna.
– I grunden handlat det om att alla ska ta sitt klimat- och miljöansvar och skapa hållbara, miljöorienterade affärer, säger Jan Ohlsson. Det franska klädföretaget Patagonia och den svenska hamburgerkedjan Max är bra exempel på denna samverkan. Grunden i Krägga Herrgårds miljöarbete bygger på detta koncept med det extremt starka tillägget av överkompensation som man är först i Sverige med.
Se alla inom temat här
Senaste i Mötesnytt
Öijared Resort Västergötland
Konferenspärlor Istället för trängsel och stress, kunde kollegorna på Philips i Göteborg njuta av vilsam natur, effektiva möten och en känsla av gemenskap på bekvämt avstånd från stadens brus. – Vi har faktiskt fått mer värde för pengarna här, säger konferensarrangör Torbjörn Luther.