Maria Lundqvist: På kärleksfull turné med brorsan - | Konferensvärlden
Profiler > Maria Lundqvist: På kärleksfull turné med brorsan

Maria Lundqvist: På kärleksfull turné med brorsan

På scenen står en av Sveriges mest välmeriterade och prisbelönta skådespelerskor, Maria Lundqvist, och hennes bror Andreas Lundqvist. På scenen är de sig själva – en frånskild kvinna och en friskförklarad cancerpatient.

11 september 2013, uppdaterad: 6 mars 2015

TEXT OCH FOTO: JOEL STOCKMAN

Storan i Göteborg är näst intill knökfull.
– Okej, hur många här har skilt sig, eller känner någon som skilt sig, frågar en röst från scenen.
En majoritet av publikens händer sträcks upp i luften.
– Hur många här har haft cancer, känner någon som har haft, eller har cancer?
Återigen en majoritet av publikens händer sträcks upp i luften. På scenen står en av Sveriges mest välmeriterade och prisbelönta skådespelerskor, Maria Lundqvist, och hennes bror Andreas Lundqvist. På scenen är de sig själva – en frånskild kvinna och en friskförklarad cancerpatient.

Ute i den lummiga trädgården sätter sig Maria under ett parasoll, den enda fläcken där det går att hitta skugga. Villaområdet i Bromma är tomt då de flesta flytt ut till landet.

Vatten porlar ur en kissande pojke i brons, omsvept av blommor.
– Bara det inte blir något ”hemma hos”-reportage av det här, säger hon och tar en tugga på sin knäckemacka.
Idén till föreställningen Min bror och jag, kommer från de olika kriser som Maria Lundqvist och hennes bror Andreas gått igenom de senaste åren. Andreas drabbades av tjocktarmscancer precis efter att ha blivit pappa till ett par tvillingar. Han var tvungen att omvärdera sin egen självbild och hantera skamkänslan över att inte kunna ta hand om sina barn på det sätt som han tänkt sig.

När Maria flera år senare bröt sin 25 år långa relation och hamnade i en egen kris, kände hon att hon inte varit tillräckligt närvarande under broderns sjukdomsperiod.
– Jag kan känna i efterhand att när Andreas var sjuk var jag inte tillräckligt i hans synfält, rent fysiskt. Jag tror det handlade om en tilltro från min sida att han skulle klara det på egen hand. Han öppnade sig inte och sa att han behövde mig, men jag tror man måste göra sig medveten om att man behövs och förstå vikten av att finnas nära. Det kan vara så enkelt som att skicka ett sms eller komma över med lite fika, och försöka putta personen tillbaka in i livet, berättar Maria.

Från kris till komik
Flera år senare skickade Andreas just ett sms till Maria, med frågan om de skulle göra en föreställning tillsammans. Den skulle handla om rädsla, skam och om känslan att inte räcka till när man hamnar i en kris. Men också om kärleken till livet, och hur man tillåter sig själv att må dåligt. Maria var inte sen att nappa.
Samarbetet resulterade i något de kallar en föreläsningsföreställning. Maria föreläser mycket vid sidan av skådespeleriet och Andreas föreläser även i sitt jobb där han arbetar med ungdomar som på ett eller annat sätt hamnat snett, så formen passade bra för dem båda.
– Vi blandar klassisk föreläsning med komiska, underhållande och tankeväckande nummer ackompanjerat av ett tremannaband under ledning av Arvid Svenungsson, säger Maria.

Inga quick-fixes
Under föreläsningsföreställningen tillåter de sig skämta om de tunga ämnena de pratar om. Bland annat om de olika målbilder vi sätter upp för oss själva, och hur vi ibland missar målet genom att sätta upp för svåra målbilder.
Föreställningen ger inte några färdiga svar eller ”quick-fixes” på hur man blir lycklig. De ställer istället frågor, och försöker engagera och involvera publiken att våga tänka egna tankar. Publiken bjuds in att sms:a in sina egna rädslor som sedan visas på en skärm under föreställningen. Istället för någon mirakelkur handlar det om att acceptera smärtan som finns i livet och faktiskt våga vara i den.

En sorgeprocess
Maria minns tillbaka när skilsmässan var som värst. Hur hon sjöng och skrattade på scenen men storgrät så fort ridån gick ner. Smärtan var enorm och hon var tvungen att ta reda på vad det var som hände inom henne.
– Jag förstod att en skilsmässa är en sorgeprocess inte helt olik den man går igenom när någon dör, säger hon.
När skilsmässan sedan var ett faktum insåg hon att hennes nya steg i livet påverkade många andra runt omkring henne.
– Det som har varit, och fortfarande är svårt för mig är rädslan att ha förstört mina barns liv. Skuldkänslorna och skammen för att jag inte fullföljt det som jag en gång byggt upp är något jag kämpar med varje dag, säger hon.
Maria tror att dagens ständiga jakt på perfektion och lycka inte är bra, och att man pratar för lite om att man är rädd. Bara genom att prata om sin rädsla gör att vi minskar den.
– Jag kan inte ta över någons sjukdom, och ingen kan skilja sig åt mig. Det måste jag gå igenom själv. Men genom min och mina närståendes kärlek och uppmärksamhet kan jag våga vara i smärtan, för det är också en del av livet, säger Maria.

Ventilerar skuld och skam
Hon berättar att de inte gjorde föreläsningsföreställningen utifrån någon annans behov, utan ur en egen vilja att berätta om sina liv och vad de varit med om. Och även om Andreas idag är friskförklarad och Maria är skild så är erfarenheterna och känslorna från deras olika kriser någonting de fortfarande brottas med.
I maj var urpremiären för Min bror och jag, och i höst åker de ut på turné runt om i landet. Maria tror att det finns ett enormt behov av att ämnen som skuld skam och rädsla ventileras och ges kropp åt.
– Formen känns väldigt ny och reaktionerna vi fått hittills har varit fantastiska, många säger att det är skönt att någon vågar prata om smärtan och det som känns i livet. I vissa fall när man spelar en pjäs så imponeras publiken av skådespeleriet men man kan lätt missa budskapet. Men cancer och skilsmässa har de allra flesta en väldigt nära relation till.

Karriär i urval
1996 Belönas med Guldmasken för bästa kvinnliga biroll i föreställningen Kolla klotet.
1998 Spelar Sally i Sveriges Television.
2001 Vinner Svenska humorpriset.
2006 Belönas med guldbagge för bästa skådespelerska i filmen Den bästa av mödrar.
2010 Premiär med sin egen show Blottad.

Turnéplan
19/11    Göteborg, Lorensbergsteatern
20/11    Halmstad, Halmstad Teater
21/11    Borås, Folkan  
23/11    Örebro, Hjalmar Bergman Teatern
24/11    Falun, Falu Folkets Hus
25/11     Stockholm, Oscarsteatern
26/11    Västerås, Västerås Konserthus  
28/11    Gävle, Gävle Teater



Se alla inom temat här

Senaste i Profiler


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.