Hjärnsläppet som blev folkkär - | Konferensvärlden
Foto: Peter Knutson
Reportage > Hjärnsläppet som blev folkkär

Hjärnsläppet som blev folkkär

Nöje En rosa frisyr, glitter på klänningen och en charmig blinkning med ena ögat – det är några av epiteten som kännetecknar en av våra mest folkkära dragshowartister, Babsan. Babsan är en efterfrågad vimmelminglare som med sin blotta närvaro får människor att trivas av stunden och sprider glädje och guldkant till vardag och fest. Men Babsan kom faktiskt till av ett rent hjärnsläpp.

Text: Katarina Niss

26 april 2024,

Lars-Åke Wilhelmssonvar killen som stack ut i mängden under uppväxten men valde att sträcka på sig istället för att kuva sig för jämnåriga som tyckte hans egensydda kläder var fula. Medan de andra spelade bandy valde Lars-Åke att gå sin egen väg som var allt annat än den vanliga upptrampade stigen. Sömnad och ballroom-dans var inga vanliga sysselsättningar för en kille i nedre tonåren. Larsa började sy och designa kläder eftersom han ville ha snygga danskläder. Lärarna såg hans talang i dans och gav honom tidigt förtroendet att kliva upp i tävlingsklassen tillsammans med sin danspartner och granne Monica. Det hela slutade med att de blev juniormästare i tango.

– Vi slog till och med finnarna i tango, utbrister Larsa stolt.

Larsa är alltså Lars-Åkes smeknamn. Han är fortfarande en mästare på att dansa även om det inte blir lika ofta. 

Innan karaktären Babsan kom till, utbildade sig Larsa till typograf och fick arbete på annonsbyrå. Han gjorde original och layout. Det kunde vara allt från knastertorra årsredovisningar till färgsprakande annonser i Expressen för teaterföreställningar eller reklam för skor.  Dragshow blev dock hans arena.

– Jag var väldigt tidig med dragshow och tillsammans med några vänner bildade vi Surprise Sisters 1979 och gjorde succé. Applåderna och jublet från publiken blev högre när jag klädde ut mig till kvinna än när jag agerade som man och det avgjorde att det fick bli dragshow för mig, berättar Larsa.

Karaktären Baby Doll blev Larsas första och hon blev så populär att hon fick underhålla i tv-programmet ”Kullagret” som gick på bästa sändningstid på fredagkvällarna, tillsammans med andra prominenta gäster. Året var 1986.

Men Babsan då? Varifrån kom hon?

– Babsan kom till ur ett hjärnsläpp. Jag skulle bli presenterad i ZTV och en av programledarna skulle presentera min karaktär Baby Doll men kom helt enkelt inte på namnet och får ur sig Babsan istället, berättar han och skrattar.

Då föddes Babsan och när han skulle bygga hennes karaktär så ville han se henne som en älskad hemmafru med lite halvdålig smak, gift med en man som var så där lagom ”lagom”.

– Du vet en sån där man som köper tubsockor med rand i trepack och kör taxi. Babsan ville vara glamorös men hade ingen bra smak från början. Hon blandade färgkombinationer och fick inte ihop det. Men jag valde till slut att låta Babsan bli mer ”gala” och ett kitschigt premiärlejon och det gick hem. Babsan står sig än idag, berättar han stolt.

Ett viktigt karaktärsdrag som Babsan har är hennes humor. Men hon skämtar aldrig vulgärt eller under bältet. Babsan höll i många Bingokryssningar på Birka för en mognare publik, så Babsan var tvungen att hålla sin humor till en viss nivå.

– Jag skulle aldrig säga något dumt, eller låta Babsan göra något som jag själv inte skulle stå för, säga eller göra, säger han bestämt.

Idag kan Lars-Åke se tillbaka på en lång och framgångsrik karriär. Han minns särskilt när han fick komma in som ersättare i After Dark, succéföreställningen som Christer Lindarw skapat. Först som semestervikarie och sedan mer permanent när Lasse Flinkman blev sjuk och inte kunde vara med längre.

– Det är något av det roligaste jag gjort. I fyra år fick jag göra olika roller tillsammans med After Dark. Ett stående inslag var ju förstås som Babsan, säger han.

Lars-Åke arbetar idag med att sy scenkläder till privatteatrarna och har gått från att vara självlärd inom sömnad till att vinna flera hedervärda priser. Han har dessutom blivit invald i Stockholms Skräddarmästargille och är numera skräddarmästare!

Hela fyra gånger har han tilldelats ”Guldmasken” för bästa kostym! Men det stoppar inte där, de är inte de enda priserna han tagit emot.

– Precis innan pandemin tilldelades jag Gävle Dagblads specialpris ”Kulturpriset” för kostymerna som jag designat och sytt till föreställningen ”La Cage aux Folles” i Gävle, berättar Larsa.

Kostymerna uppmärksammas så sällan och Larsa påpekar att kläderna utgör en viktig del som lyfter showen.

– Därför är sådana här priser viktiga och att man uppmärksammar kläddesignen än viktigare. Utan roliga och snygga kläder så tappar föreställningen kraft helt enkelt, säger han.

Förra året gjorde han sin hittills största produktion. Lyriska Sällskapet i Gävle firade 20 års jubileum och Lars-Åke fick förtroendet att skapa idé och hålla i regi och kostymer. Han spelade även med i showen och var konferencier. Lyriska Sällskapet stod för en oerhört uppskattad och glittrig kavalkad i musikalernas värld, med sin 26 man starka kör. Sångerna som sjöngs var allt från Carmen till Cabaret och My Fair Lady och Glada Änkan. Alla som deltog i produktionen fick kläder sydda av Larsa och det blev succé. Han beskriver hur medelålders körmedlemmar gick ”all in” i sina roller, kastade nonchalant med boan och låtsatspuffade lite slött på sina långa cigarettmunstycken mellan ariorna.

Efter en lång karriär är han nu igång med att skriva en bok om sitt liv. Hans ambition är att inte hålla tillbaka, utan lovar att avslöja ett och annat.

– Jag väljer att vara öppenhjärtig om min resa i livet och nu när mamma inte är kvar hos oss så behöver jag inte utelämna saker som jag inte hade velat att hon ska läsa.

Det är Sören ”Sulo” Karlsson som hjälper till att skriva memoarerna och arbetsnamnet på boken är ”Påfågeln från Skutskär”. Boken blir ett sätt att summera livet från de unga tonårsåren med dansen och skrädderiet, till revyerna på 60- och 70 talet. Det blir en berättelse om en ung homosexuell pojkes berättelse om uppväxten i en liten bruksort.

– Självklart kommer boken även att handla om livet med Babsan som karaktär. Jag är tacksam att jag valde att göra en glamorös och genuin tant och nu har jag dessutom vuxit in i hennes ålder och förstår henne ännu bättre, säger han och ler.

Fakta:
Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson
Ålder: 65 år
Bor: Stockholm och Furuvik
Gör: Dragshowartist, modedesigner och komiker
Aktuell: Designar och skräddarsyr kläder åt privatteatrar. Minglar som Babsan på olika tillställningar. Skriver just nu på sina memoarer som förväntas komma ut under 2025.

Taggar/Etiketter
Evenemang  Musik & underhållning  


Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.