Idingstad säteri – en levande mötesplats - | Konferensvärlden
Reportage > Idingstad säteri – en levande mötesplats

Idingstad säteri – en levande mötesplats

Slott & Herrgårdar När solen glittrar på den spegelblanka sjön och hästarna betar lugnt i hagen intill är det svårt att tänka sig att Idingstad säteris historia berättar om såväl dramatiska flykter undan en mordlysten kung, som om ryska straffångar som förvarades i källaren.

Text: Kristin Fridholm

6 september 2012, uppdaterad: 17 juni 2013

Idingstad Säteri ligger invid sjön Roxen i landskapet Östergötland. Sjön har i alla tider präglat landskapet och de människor som bott här. Markerna runt sjön är bördiga och här finns lämningar från människor ända tillbaka till stenåldern. Säteriets historia är intimt kopplad till Sveriges historia och egendomen har varit en del i politiska rävspel på hög nivå.

Under århundradena har säteriet varit i flera olika familjers ägo och när dagens ägare Per Nelson, som driver verksamheten tillsammans med sin fru Matilda, berättar historien är det inte utan att man blir förundrad över hur dramatiskt livet ofta var förr.

Flydde från kungens män
– De första skriftliga källorna som vi funnit härrör från 1315 och beskriver en plats vid namn Ydhingstadhir. Senare, under 1500-talet bestod Idingstad av fem gårdar och det är vid denna tid som namnet Johan Copp dyker upp. Denne intressante man förvärvar egendomen på 650 hektar från kung Johan III, via dennes son hertig Sigismund. Men Copps glädje blev tyvärr kortvarig, berättar Per.

Sigismund blev nämligen Sveriges kung efter Johan III, men förlorade sin titel till sin farbror, sedermera kung Karl IX. Efter övertagandet av kronan ville Karl IX göra sig av med sin motståndares allierade och Johan Copp fick år 1598 fly hals över huvud från Idingstad för att klara livhanken. En ny byggnad uppfördes 1610 av Jöns Jacobskiöld, men den brann ner några årtionden senare.

– Den man som senare lade grunden till den byggnad som idag inhyser moderna hotell och konferenslokaler var general Burensköld, och då är vi framme vid år 1737. På den tiden kom alla viktiga besökare, som skulle imponeras av säteriet, med båt från Roxen och därför ser huset ut som det gör med en pampig, tre våningar hög fasad ner mot sjön.

Aktiv säteriverksamhet
Hotell- och konferensverksamheten är ett av flera ben som säteriet står på. Markerna och en del av byggnaderna arrenderas ut så åt en aktiv lantbrukare i närheten. Dessutom går familjens fem egna hästar på bete i hagarna runt om fastigheten. Idingstad säteri är det perfekta stället för konferensgrupper mellan 8 och 15 personer, även om det finns totalt 30 sängplatser, fördelade på 14 rum.

– Det unika med Idingstad är att konferensgrupperna får hela slottsbyggnaden för sig själva så att de kan arbeta fullständigt ostört, berättar Per.

Mat- och vinkännare
Maten som serveras i den egna restaurangen kommer till största delen från lokala leverantörer och anpassas efter säsong. Det finns två matsalar som vardera tar upp till 50 gäster och när vädret tillåter används även den italienska terrassen. I vinkällaren, som är från 1600-talet, finns en imponerande samling med över 200 Sauternviner och andra söta dessertviner från hela världen. Och på tal om källaren bör ni om ni besöker Idingstad säteri även be Per berätta om när källaren på 1800-talet huserade ryska straffångar…

– Närproducerat och ekologiskt känns naturligt för oss eftersom vi befinner oss på en gård. Vår kock, Andreas Landén är en av Sveriges bästa och hans passion för mat lyser verkligen igenom i hans arbete. Ofta går han och hans kollegor ut och plockar ramslöken till middagen själva eller deltar tillsammans med mig i hjortjakt här i närheten, säger Per.

Och sådan är stämningen på hela säteriet; professionell, personlig och genuin och med en naturlig koppling både till omgivningarna och till historien.



Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.