Annons

Expressförfrågan

Hjälp att boka konferens, artist eller föreläsare?
Börja här

Ont om tid?

Vi ringer dig!

Vi hjälper dig med dina bokningsförfrågningar!
Reportage > Konferera i Ernsts orangeri

Konferera i Ernsts orangeri

Slott & Herrgårdar Det fallfärdiga orangeriet vid Kohlswa herrgård hade sett sina bästa dagar – tills Ernst Kirchsteiger satte tänderna i det.

9 september 2013, uppdaterad: 3 juni 2015

TEXT: FANNY WESTIN

Under sommaren har vi genom våra tv-apparater kunnat följa hur orangeriet, som tillhör herrgården i den västmanländska bruksorten Kolsva, har genomgått en total ansiktslyftning – och nu står det alltså klart. Bertil och Susan Norrman, som sedan 15 år tillbaka driver hotellverksamheten hade själva länge haft planer på att rusta upp byggnaden men inte riktigt kommit till skott, och att de blev nöjda över att Ernst gick igång på denna ”vackra ruin”, är knappast att överdriva.
– Det var ett ruckel redan när vi köpte herrgården och det har varit väldigt tungt att se det stå och förfalla. Men även om det var slitet hade det ändå en bra stomme och för några år sedan lade vi exempelvis nytt tak för att förhindra ytterligare förfall, berättar Bertil.

Genuin renovering
Med linoljefärg, pärlspont och andra för 1800-talet tidstypiska material har Ernst Kirchsteiger med enturage varsamt transformerat orangeriet, eller snarare återskapat det, till sitt forna flotta jag. ?
– Visst hade man lite farhågor i början men de försvann snabbt när man såg deras grundliga arbete och Ernst har varit noggrann med att kolla med oss vad vi har haft för tankar och idéer. Först hade vi tänkt att det skulle bli ett hotellrum men sedan tänkte vi om och nu ligger fokus på konferensgrupper på 10­–12 personer. ?
Paret Norrman är imponerade över noggrannheten och det stora researcharbete som ligger bakom renoveringen, exempelvis finns det ett team som går igenom gamla ritningar och skisser för att skapa en känsla av autenticitet, även när det kommer till de minsta detaljerna.

Historisk atmosfär?
Kohlswa herrgård har anor från 1600-talet men det var på 1860-talet som själva orangeriet kom att byggas. Det användes då som förvaring av väderkänsliga växter och träd som inte trivs ute på vintern i vårt nordiska klimat.
– De hade exempelvis en hel allé med akacior som på vintern fick släpas in i orangeriet av någon stackars trädgårdsmästare. Det sägs också att när en av akaciorna blommade, vilket de bara lär göra vart hundrade år, lät man bygga ett helt nytt rum för denna – vilket säger något om hur välbärgad familjen som bodde här var, menar Bertil Norrman.

Fakta Kohlswa herrgård
Ligger mellan Köping och Fagersta.
6 konferensrum i olika storlekar, det största med plats för 100 personer.
18 enkelrum och 26 dubbelrum.

Läs vidareSenaste i Reportage
Utvalda anläggningar

Marholmen

Säby Säteri

Lindö Hotell & Konferens

Erbjudanden från anläggningar
Just nu 149 av Sveriges främsta talare!
Jeanette Ohlsson
Annie Seel - Rallyprinsessa
Brutus Östling
Sophia Sundberg
Kelly Odell
Kerstin Wångstedt
Gunnel Ryner
Mia Handmark
Eva Kugelberg
Fredrik Praesto
Lars-Peter Loeld
David Stiernholm
Emma Pihl
Bertil Marcusson
Anders Haglund

Erbjudande:

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Hittatalare.se
Happy Meetings 1 juni 2016 i Stockholm

Aktuella bokningsförfrågningar

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta Compro Möten & Event!

Telefon: 08-459 24 00

Besöksadress: Råsundavägen 1, 169 67 Solna

Postadress: Box 4028, 169 04 Solna

E-post: info@compro.se

www.compro.se


Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | HittaTalare | Kickoff | Lindau artist & talare | Event&expo | Svensk Mötesdesign | HotellBoka | Festplatsen
 Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.