Historien sitter i väggarna på Bjertorp Slott - | Konferensvärlden
Bjertorp
Bjertorp
Bjertorp
Bjertorp
Bjertorp
Bjertorp
Bjertorp
Bjertorp
Reportage > Historien sitter i väggarna på Bjertorp Slott

Historien sitter i väggarna på Bjertorp Slott

Slott & Herrgårdar Mitt på den bördiga Varaslätten hittar du Sveriges yngsta jugendslott. Bjertorp Slott ritades 1914 av dåtidens stora arkitekt Ferdinand Boberg som en privatbostad till familjen Littorin. Idag är slottet ett hotell och mötesplats för konferenser som bjuder in till historiska vistelser i välbevarad miljö.

21 februari 2024,

Bjertorp Slott ligger 11 mil norr om Göteborg, mitt i centrum av ett flertal mellanstora städer som Vara, Skövde, Lidköping, Trollhättan, Jönköping och Borås. Slottet har varit en samlingsplats och en viktig plats för möten alltsedan Knut Henrik Littorins tid.

– Vi har med oss vår historia i allt vi gör på slottet. Den sitter i väggar och i inredning och de flesta som besöker oss blir väldigt nyfikna och vill veta mer, säger Victoria Johansson, VD.

1980 blev slottet blev ett hotell med 35 hotellrum, en festsal, en matsal, flera salonger och fyra möteslokaler. Ett slott med nutidens alla bekvämligheter i en historiskt välbevarad miljö med originaldetaljer och möbler från början av 1900-talet. Att de 35 hotellrummen ligger inne i själva slottet gör vistelsen till en total slottsupplevelse.

– Vår vackra flygel är ritad för slottet och det stora hallbordet, som är slottets centerpiece, och den ryska uppstoppade brunbjörnen i entrén är från 1914, berättar Victoria.

De fyra möteslokalerna rymmer mellan 10-100 deltagare, där Musiksalen är den största lokalen. Konsuln, som rymmer 60 personer i biosittning, var Knut Henrik Littorins arbetsrum medan Konsulinnan, som var Maria Littorins generösa sovrum, tar 10 personer i styrelsesittning.

– Sen har vi vårt kreativa mötesrum Gymnastiksalen för upp till 10 personer. Paret Littorin lät bygga en gymnastiksal till sina barn och rummet har kvar ribbstolar, bock och en bom. Här kan man flytta runt fåtöljerna och de små borden som man själv önskar, förklarar Victoria.

Runt om i slottet finns många öppna ytor och salonger med inbjudande sittgrupper för kreativa diskussioner och spontana samtal.

På Bjertorp Slott kan man göra en riktig slotts-take-over och låta hela helgen gå i ett historiskt slottstema med Gatsbyinspirerade fester och roliga slottsaktiviteter. Eller varför inte ha en stor utomhusfest i slottsparken för minnesvärda kick-offer eller produktlanseringar.

– Det här är vårt allra framgångsrikaste paket som har blivit en av våra stora usp:ar. Förutom de 35 hotellrummen i slottet ordnar vi ytterligare 100 bäddar på närliggande hotell om gruppen är riktigt stor, säger Victoria.

Läget på den bördiga Varaslätten gör det naturligt för slottet att i hög utsträckning arbeta med lokala matproducenter. I köket skapas kreativa måltider – en fusion av de lokala råvarorna och internationella kök. Bjertorp Slott har ett långsiktigt engagemang för hållbarhet och hela slottet är Svanenmärkt. En utmärkelse man haft sedan 2009 som ett av de första slott som klarade kraven.

– När man bedriver verksamhet i byggnadsminnesmärkta fastigheter så står man inför ganska tuffa utmaningar, men vi jobbade tidigt väldigt hårt tillsammans med fastighetsägaren för att klara alla krav. Och gör så fortlöpande, säger Victoria.

Att aktivera sig på Bjertorp Slott är inte svårt. Alldeles utanför slottshäcken ligger en modern golfbana med både korthåls- och 18-håls bana. Ett besök på närbelägna Qvänum Mat & Malt lockar många, eller så kommer bryggeriet till slottet och håller dryckesprovning kryddad med spännande berättelser. Teambuilding, roliga lagtävlingar, skytte och flugfiske, hyra cyklar eller kanske få lite storytelling om slottets historia med ett glas bubbel i handen. I år fyller Bjertorp Slott 110 år och man firar bland annt med att ta fram ett eget slottsgin tillsammans med Qvänum Mat & Malt.

Fakta:
Bjertorp Slott ligger mitt på Varaslätten, 11 mil norr om Göteborg. Här möter du ett slott som hyllar det som varit men älskar nuet. 35 hotellrum, en festsal, en matsal, flera salonger och fyra möteslokaler. Ett stenkast från slottet ligger en modern golfbana som bjuder på utmaningar för alla.

Läs vidareSe alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.