Som hemma på Pensionat Styrsö Skäret - | Konferensvärlden
Reportage > Som hemma på Pensionat Styrsö Skäret

Som hemma på Pensionat Styrsö Skäret

Pensionat Styrsö Skäret är en inbjudande sekelskiftesvilla i Götborgs södra skärgård. Här tar man gärna av sig skorna innan man sätter sig i soffan med kaffekoppen framför brasan. Inte för att man måste, utan för att det känns lite som hemma.

Text: Malin Svensson
Foto: Linda Börjesson, Michael Fölster, Måns Jensen, Agneta Thorsén

21 mars 2012, uppdaterad: 17 juni 2013

Båtresan från Saltholmen i Göteborg till Styrsö tar inte mer än 15 till 30 minuter men redan på vägen ut kommer känslan av lugn och pulsen börjar anpassa sig till en behaglig rytm. Vi har kommit ut till ytterskärgården med det djupblåa havsbandet mot Danmark som horisont. På Pensionat Styrsö Skäret råder stillheten. I en ombonad inredning som harmonierar med fasaden från 1900-talets början, får ögonen vila på gamla vackra detaljer. Att kliva in här ger en skärpa av koncentration och energi, det finns ingenting som stör.

– Våra gäster brukar ta av sig skorna när de kommer hit, de säger att det är lite som att komma hem till sin farmor och farfar, berättar Ola Tulldahl som äger och driver pensionatet sedan två år tillbaka med sin fru Ylva.

Sedan de tog över har de börjat renoverat huset lite i taget. Pensionatet har 13 mysigt inredda rum i romantisk och maritim skärgårdsstil med utsikt mot den lummiga trädgården och mot havet. Inne i det stora huset finns tre konferenslokaler med 6-24 platser. Nyligen tog de över grannhuset och har genom det utökat med tre lokaler till som tar upp till 64 personer. Husfasaden skiljer sig avsevärt från pensionatet men innanför känner man igen sig i den äldre stilen. Här förenas rummen av en lounge och de samsas också med tre småföretag, varav Firma Fin som säljer sjömanskläder från Mousqueton, förstärker skärgårdskänslan för de som konfererar här.

Modernt kök
Sedan Ola och Ylva tog över har de totalrenoverat köket och gjort om det till ett modernt restaurangkök. I anslutning till köket finns en liten frukostmatsal som upplevs som ett kök hemma och skapar på så sätt en lugn och stilla atmosfär. Det kan även fungera som mötesrum. I köket basar Jerker Albrechtsson som Ola är väldigt stolt över att få samarbeta med.

– Han visar hur en komplett kökschef ska vara och lyckas förmedla det till både personal och gäster. Menyn är klassisk men på en hög nivå. Han får tallrikar att glänsa.

Jerker ansvarar även för örtträdgården som utökats med ännu fler blommor, växter och örter som används i matlagningen. Menyn följer de fyra årstiderna och de använder bara lokala råvaror. Fisk och skaldjur tas upp av fiskarna i skärgården och lammen kommer från öarna runt omkring där de får beta fritt under sommarhalvåret.

– Det ger både en levande skärgård och ett kött som smakar helt fantastiskt, tycker Ola.

Skärgårdsaktiviteter
Styrsö är en kontrastrik ö fylld med historier som berättas under de guidade turerna man kan göra här. På ena sidan ligger pensionatet vindskyddat i lummig grönska på sommaren. På en kvarts promenad är du över på andra sidan som visar upp en betydligt mer karg natur med Skagerak som närmaste granne. Här är du så långt ut i havsbandet du kan komma och samtidigt så nära stan.

Man kan också ta en promenad med picknickmat från köket upp till öns och södra skärgårdens högsta topp Stora Rös, som är ett gravrös från Bronsåldern. Den har fungerat som riktmärke för sjöfarten och gett namn till Styrsö, ön man styr mot. Här uppe får du en magnifik utsikt över hela skärgården och Göteborgs hamninlopp.

– Har man tid så rekommenderar jag att följa med någon av våra fiskare på en båttur. Här kan du fiska både makrill och hummer. Eller varför inte testa på akvarellmålning med inspiration från vår fina skärgård, föreslår Ola.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.