Danska Nomas hattrick – Världens bästa restaurang för tredje gången i rad!
Igår kväll blev den danska restaurangen Noma utnämnd till världens bästa restaurang för tredje året i rad. Det är Restaurant Magazine, som publicerar listan "World’s 50 Best Restaurants" på basis av 800 internationella matexperters utlåtande. Restaurang Geranium i Köpenhamn, med en Michelinstjärna, hamnade på 49:e plats på listan.
2 maj 2012, uppdaterad: 28 maj 2013
– Gastronomi-turister är en exklusiv grupp som väljer destination enbart för att äta på en speciell restaurang. Vi förväntar oss nu att Danmark lockar fler av dessa turister. Noma drar naturligtvis mest intresse, men även de övriga danska topp-restaurangerna skapar uppmärksamhet kring Danmark i allmänhet, säger Maria Haugaard Christensen, internationell projektledare på VisitDenmark.
Internationell media vill veta mer om vad det danska köket har att erbjuda. Newsweek har besökt flera Michelinkrogar i Köpenhamn och VisitDenmark planerar en rad internationella pressresor med gastronomi som tema.
Det finns en stor nyfikenhet kring råvarorna som används i det nordiska köket. Ingredienser som ramslök och skogssyra uppfattas som exotiska och man vill veta mer om varifrån råvarorna kommer, hur de ser ut, och hur de används. VisitDenmark har därför bland annat haft journalister med ute och samlat ostron i Limfjorden och skördat morötter vid Lammefjorden på Nordsjälland.
– Noma har, med chefskocken René Redzepi i spetsen, en enorm betydelse för dansk gastronomi. Att dansk gastronomi är i världsklass bekräftas av att Danmark nu både hyser världens bästa restaurang och världens bästa kock, nämligen Rasmus Kofoed som två år i rad vunnit den internationella kocktävlingen Bocuse D'or. Det är helt unikt för ett litet land som Danmark, säger Maria Haugaard Christensen.
Se alla inom temat här
Senaste i Mötesnytt
Öijared Resort Västergötland
Istället för trängsel och stress, kunde kollegorna på Philips i Göteborg njuta av vilsam natur, effektiva möten och en känsla av gemenskap på bekvämt avstånd från stadens brus. – Vi har faktiskt fått mer värde för pengarna här, säger konferensarrangör Torbjörn Luther.