Hohoo, vad håller du på med? - | Konferensvärlden
Mötesnytt > Hohoo, vad håller du på med?

Hohoo, vad håller du på med?

Författaren och föreläsaren Klas Hallberg: "Släpp fram din inre indian för att få mer gjort – både på jobbet och hemma!"

18 september 2014,

Text: Sandra Hiort  Foto: Anna-Lena Ahlström

”Hohoo, vad håller du på med?” Frågan ställs av föreläsaren och författaren Klas Hallberg. Vad vi egentligen håller på med (?) skulle vi kunna fråga oss själva flera gånger om dagen. För att bli mer effektiva och lägga tid på rätt saker.

– Ju mer koll man har på vad man ska göra, desto mer rätt gör man. Det blir lättare att lägga tid på det som verkligen är viktigt. På jobbet kan man till exempel komma på att en del möten, projekt eller administrativa sysslor egentligen är onödiga, de kanske skulle gå att skippa helt. Man missar lätt möjligheter för att man är så upptagen med att göra ”som man alltid har gjort”.

Det kan också handla om att personer får lägga fokus på fel uppgifter.

– Ta läkarna till exempel, de får ofta göra en massa administrativt istället för att vara med patienterna. HOHOO?

Uttrycket ”hohoo” kommer från en teori kring en indian i Klas senaste bok ”Hedra mysteriet!”. Teorin bygger på att vi alla har en inre projektledare som vill ha kontroll, och kör på, samt en inre indian som kan stanna upp och ta tillvara på möjligheter. Mysteriet kan i det här fallet jämställas med förvirring, något som Klas vill att vi ska både styra över men även acceptera och ta tillvara på mer. I boken förklarar han:

”Alla har en inre projektledare – som tar kontroll över mysteriet. Alla har också en inre indian som hedrar mysteriet. Jag ser det som mitt uppdrag att inspirera folk till att släppa fram båda. Att veta när det är dags att styra upp och när det är dags att släppa taget. När man hittar balansen i det då blir det kreativt, man ser möjligheter och det blir seriöst på riktigt.”

För att bli effektiv som organisation och individ måste man orka och våga ställa sig frågan – vad är det som är angeläget för oss, och för mig, just nu? Kanske känner du igen dig i att du gör saker i onödan? Eller kanske tror att du är effektiv men missar viktiga saker i farten?

– Många är låtsaseffektiva – gör flera saker samtidigt och tror att de är duktiga. Mejlar under bordet på möten men hänger inte med i vad som sägs i stunden.

 ”En av de stora skillnaderna mellan projektledaren och indianen är relationen till tid. I min begreppsvärld lever projektledaren i framtiden och dåtiden, mer än i stunden. Indianen däremot upplever bara livet i stunden.”

– En till sak med möten – man måste ju inte gå på dem om man vet att de är onödiga. Välj dem med omsorg.

Kanske det är bättre att lägga tiden på mejl istället?

– Ofta svaras det snabbt på okomplexa mejl, ja eller nej-mejl. Medan mer komplexa mejl, som tar lite tid, förblir obesvarade. Frågor blir hängande i luften.

Klas vill hjälpa folk att bli mer seriösa.

– Men seriös behöver inte betyda att man är allvarlig som många verkar tro. Jag vill bidra till roligare, seriösare möten som avhandlar det som är angeläget. Inspirera folk till att bry sig om det faktiska resultatet.

Konferenser är, enligt Klas, ett praktexempel på hur seriöst blir allvarligt och därmed fel. Här fastnar man lätt i ”hur det borde vara”.

– Man säger att man vill skapa engagemang, lust, inspiration. Så står man där och matar på information helt allvarligt och det enda man skapar är håglöshet och spritlängtan. Nu får det räcka!

För individen handlar ”Hohoo, vad håller du på med?” till stor del om att fråga sig själv vad som är viktigt för att man verkligen känner så, inte för att ”det ska vara” på ett visst sätt.

”Hohoo, vad håller du på med?  Du måste inte hänga upp påskgardinerna. Barnen är lyckliga ändå.”

Några frågor du kan ställa dig själv är: ”Ska jag? Varför? Hur lång tid ska jag lägga på det?”, ”Hur mår jag när jag äter det här? (Istället för ’är det här nyttigt?’)”, ”Behöver jag verkligen renovera köket eller trivs jag egentligen med det som det är?” och ”Ska jag ha mobiltelefonen på nu?”. Eller helt enkelt: ”Vad är det som händer just nu och hur ska jag hantera det på bästa sätt?”

”Indianen i mig, är den delen av mig som kan acceptera att det inte blev som jag tänkt mig. Den delen av mig som till fullo inser när min fru behöver en kram istället för problemlösning. Indianen i mig är den som kan ta ett steg tillbaka i en stressad situation istället för att rusa ännu fortare. Den som verkligen förstår skillnaden på att ”vara” och att ”göra”.”

 

Tips: Bli mer effektiv

* Glöm tipslistor, de funkar inte – livet är krångligare än så!

* Sitt ner och håll käften en kvart om dagen.

* Dela med dig av jobbiga frågor!

* Gör något du inte riktigt vågar en gång i veckan. (Du tvingar ut dig i fältet av möjligheter som finns mellan att styra upp och släppa taget.)

Klas Hallberg:

Klas har föreläst i 18 år, 10 av dem om just effektivitet och har bland annat skrivit böckerna”Hedra mysteriet – mindfulness på värmländska”, ”Hångla mer!” och ”YCDBRALAI: You Can’t Do Business Running Around Like An Idiot”.

OBS! Vill du ha mer Klas Hallberg? Kom till Mötestorget, Stockholm 23/9! Läs mer på www.motestorget.netSe alla inom temat här

Senaste i Mötesnytt


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.