Hotellstjärnorna får samma värde i Europa - | Konferensvärlden
Mötesnytt > Hotellstjärnorna får samma värde i Europa

Hotellstjärnorna får samma värde i Europa

Nu blir det lättare att jämföra standarden på hotell i olika europeiska länder. Som ett första steg mot ett gemensamt klassificeringssystem i hela Europa går sju länder, däribland Sverige, ihop och klassificerar sina hotell enligt gemensamma kriterier från årsskiftet. Den 14 december skriver de sju länderna på ett avtal i Prag och bildar ”Hotelstars Union”.

15 december 2009, uppdaterad: 28 maj 2013

Kraven på samordning av de olika ländernas hotellklassificering har under flera år varit många och starka. EU, kongressarrangörer, hotellkedjor och inte minst de internationella bokningssajterna har framfört önskemål om större enhetlighet för att underlätta för kunden. HOTREC (branschorganisation för hotell, restauranger och kaféer i Europa) har arbetat aktivt under ett flertal år för en samordning bland sina 24 medlemsländer.

Detta arbete bär nu frukt då Sverige, Tyskland, Holland, Österrike, Schweiz, Ungern och Tjeckien från och med den 1 januari 2010 kommer att ha ett och samma klassificeringssystem med identiska kriterier. De 17 300 hotell som redan idag är klassificerade enligt de olika ländernas system kommer att fasas in i det nya gemensamma systemet och få en enhetlig klassificering.
– Det här är ett stort steg mot ett gemensamt system för hela Europa. Gästerna vinner på det genom att det blir lättare att jämföra hotell i olika länder, säger Mats Hulth, vd på SHR. Ett trestjärnigt hotell i Tyskland blir i och med de gemensamma kriterierna likvärdigt med trestjärnigt hotell i Sverige. Hotellen får bättre verktyg för att benchmarka mot varandra och därmed kunna höja kvalitén.

De sju länderna som nu träder in i samarbetet bildar ”Hotelstars Union” som kommer att fungera som en europeisk klassificeringsnämnd där beslut om kriterier i fortsättningen fattas. I denna nämnd kommer även ett stort antal europeiska länder ingå som observatörer för att under 2010 eller 2011 fatta beslut om att ingå i det nya systemet. Målet är att minst femton länder skall ha gemensamt klassificeringssystem senast 2012.

Idag är 652 hotell i Sverige klassificerade och de kan under en övergångsperiod, 2010, välja att stanna kvar i det gamla systemet. Från och med 2011 kommer alla svenska hotell som vill klassificera sig bedömas enligt de gemensamma kriterierna. Klassificeringen görs av inspektörer från Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare.

Det nya systemet innehåller 270 kriterier i jämförelse med dagens 130. Det kommer att finnas superiorklasser för alla stjärnklasser där totalpoängen avgör. Poäng ges även för exempelvis wellness och konferensfaciliteter samt för kvalitetssäkringssystem som gästundersökningar och klagomålshantering. Även stora rum ger tilläggspoäng.

Fakta hotellklassificering:Under 2003 inledde SHR en klassificering av hotell i Sverige. Klassificeringssystemet bygger på en kategorisering av hotellen från en till fem stjärnor och har sin utgångspunkt i det danska systemet som infördes 1997.

Den fullständiga nya kriterielistan hittar du på www.hotelsinsweden.comSe alla inom temat här

Senaste i Mötesnytt


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.