Julita Wärdshus ägare silvermedaljör i prestigefyllda kocktävlingen Bocuse d'Or
Tommy Myllymäki, ägare till och kock på Julita Wärdshus, kom nyligen tvåa i en av världens mest prestigfyllda kocktävlingar, Bocuse d'Or i Lyon i Frankrike, tillsammans med sin assistent Johan Salestam.
7 februari 2011, uppdaterad: 28 maj 2013
Sverige tog häromveckan silver i den internationellt prestigefyllda kocktävlingen Bocuse d’Or, endast slaget av Danmark. Den skandinaviska succén var ett faktum när Norge knep bronsmedaljen. Påhejad av en stark svensk supporterskara, med bland andra Prins Carl Philip, Sveriges handelsminister och landsbygds-minister, lyckades Tommy Myllymäki övertyga juryn. Sverige har återigen bevisat att landet hör till de bästa när det gäller professionell matlagning.
Bocuse d’Or är världens mest prestigefyllda matlagningstävlingar och kallas ofta VM för kockar. Tävlingen initierades 1987 av den erkända franske stjärnkocken Paul Bocuse. Sverige har flertalet gånger nått topplaceringar, men bara vunnit en gång genom Mathias Dahlgren, 1997. Tommy Myllymäki har under ett års tid sett till att förbereda sig på bästa tänkbara sätt med minutiös planering och träning vilket gav resultat. Andraplatsen är Sveriges fjärde i tävlingens historia och det var stolta svenska deltagare som intog scenen för att mottaga priset.
– Jag är jättenöjd med tävlingen och vad vi presterat. Dagarna i Lyon blir ett minne för livet, berättar den lycklige silvermedaljören Tommy Myllymäki.
– Det här visar Sveriges gastronomiska slagkraft. Vi är så stolta över Tommys prestation och kan bara gratulera till en enastående insats. Han har varit fokuserad på tävlingen den sista tiden och lyckades plocka fram det bästa till finalen, säger Ingela Stenson, Generalsekreterare i Gastronomi Sverige.
Totalt kämpade 24 kockar från lika många länder för att, under fem timmar, tillaga en fisk- respektive kötträtt och därefter presentera dem för juryn. Nya regler, för i år, föreskrev att samtliga råvaror skulle kunna identifieras genom sitt utseende och/eller smak. Tommy Myllymäkis kreativa arbete och praktfulla presentation väckte stor uppmärksamhet bland publiken och juryn.
Se alla inom temat här
Senaste i Mötesnytt
Öijared Resort Västergötland
Istället för trängsel och stress, kunde kollegorna på Philips i Göteborg njuta av vilsam natur, effektiva möten och en känsla av gemenskap på bekvämt avstånd från stadens brus. – Vi har faktiskt fått mer värde för pengarna här, säger konferensarrangör Torbjörn Luther.