Samisk temapark byggs på toppen av Funäsdalsberget - | Konferensvärlden
Vy Funäsdalsberget
Mötesnytt > Samisk temapark byggs på toppen av Funäsdalsberget

Samisk temapark byggs på toppen av Funäsdalsberget

Nöje Nu är det klart att en av de två nya samiska temaparkerna i projektet Lopme Laante byggs i Funäsdalen. Lopme Laante betyder ”snölandet” på samiska och blir en aktivitetspark kring samer och rennäringen.

23 juni 2015,

Den ideella föreningen Lopme Naestie har fått 12 Mkr att genomföra ett projekt med syfte att utveckla två samiska aktivitetsparker, en i Funäsdalen och en i Björnrike. Det är ett regionalt gränsöverskridande projekt med Tillväxtverket, Regionförbundet, Länsstyrelsen, Härjedalens kommun, Funäsdalen Berg & Hotell, Skistar Vemdalen, Handölsdalens och Mittådalens samebyar samt Sametinget som finansiärer.

I Funäsdalen kommer Lopme Laante ligga på toppen av Funäsdalsberget i anslutning till den nya gondolbanan. Med en fantastisk utsikt över de svenska och norska högfjällen ska besökare få lära sig mer om den samiska kulturen och se torvkåtor och rengärden med renar som betar. Arkitekten är Thor Svae, konstnär och scenograf, som även skapat flera av miljöerna på Junibacken i Stockholm.

Bakgrunden till projektet är diskussioner mellan samebyarna Mittådalen, Handölsdalen och Lopme Naestie som ser behovet av att öka kännedomen om rennäringen, samernas liv och den samiska kulturen. Genom projektet hoppas man även bidra till turistutvecklingen genom en lärande reseanledning där besökarna får en resa från förr till nu i det samiska samhället.

- Funäsdalen och Björnrike har sedan urminnes tider varit viktiga områden för sydsamiska samhällen och rennäringen. Idag befinner sig renarna under vinterhalvåret ofta på platser väl synliga för både turister och bofasta. Men kunskapen om renen och samebyarnas verksamhet är väldigt begränsad. De flesta kan mer om indianer än om Sveriges urbefolkning samerna, säger Kjerstin Valkeapää, projektledare för Lopme Laante.

För parken i Funäsdalen är Funäsdalsberget en självklar plats.

- Det är otroligt roligt att vi nu sätter igång det här projektet redan i sommar. Vi tror att Lopme Laante kommer att bli en stor turistattraktion både för svenska och utländska gäster, säger Anders Östring, vVD på Funäsdalen Berg & Hotell. Lopme Laante är den enskilt mest exportinriktade investeringen som gjorts i den här regionen på länge.

Taggar/Etiketter
Aktivitetskonferens  Fjäll  Natur  Utställning  


Se alla inom temat här

Senaste i Mötesnytt


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.