Tomas Diederichsen vinnare i Årets Kock 2011
I går eftermiddag avgjordes finalen i Årets Kock 2011, Sveriges mest prestigefyllda kocktävling. Vinnare och svensk mästare i professionell matlagning blev Tomas Diederichsen, köksmästare på Ulfsunda Slott.
4 februari 2011, uppdaterad: 28 maj 2013
Fem finalister från Stockholm och en från Skåne har tävlat om titeln Årets Kock 2011 i Ericsson Globe i Stockholm. Av totalt 143 tävlingsbidrag från yrkesverksamma kockar, betydligt fler än något tidigare år, tog sig slutligen sex kockar till den åtråvärda finalen.
Vinsten gick till Tomas Diederichsen, 31 år, som för andra gången tagit sig till final i Årets Kock. Juryns motivering löd: ”Vinnaren har med stilfull känsla visat på innovation inom traditionen och levererat ett väl genomfört mathantverk.”
– Självklart känns det skönt med revansch och att den här gången nå hela vägen fram! Jag har vigt min karriär åt att skapa smakupplevelser och vällagad mat så segern betyder enormt mycket för mig, både privat och för mitt arbete på Ulfsunda och Fazer, säger en lycklig Tomas Diederichsen efter tävlingens slut.
Tomas arbetar till vardags som köksmästare på Ulfsunda Slott i Bromma. Tidigare har han varit verksam på konferensanläggningarna Skogshem & Wijk och Villa Söderås på Lidingö samt varit med och startat Dramatens bakficka restaurang Frippe. Tomas har tidigare utmärkelser som vinnare av Årets Köttkock 2007 och tog även en finalplats i Årets Kock 2009.
Temat för årets final var Hem till gården för att uppmärksamma betydelsen av ett nära samarbete mellan restauranger och gårdar – mellan kocken som lagar maten och bonden som producerar den. Målet har också varit att lyfta fram råvarans betydelse och matlagning som ett genuint hantverk, men i modern tappning.
– På Ulfsunda jobbar vi miljömedvetet och säsongsbetonat. Vi handlar främst från svenska gårdar och tar vara på det som odlas i slottets trädgårdar. Årets tema passar mig perfekt och därför känns det extra roligt att vinna just i år. På Ulfsunda Slott står gästerna, kvaliteten och smakupplevelserna i centrum och min vinst ser jag som en bekräftelse på att vårt arbete uppskattas, säger Tomas Diederichsen.
Se alla inom temat här
Senaste i Mötesnytt
Öijared Resort Västergötland
Konferenspärlor Istället för trängsel och stress, kunde kollegorna på Philips i Göteborg njuta av vilsam natur, effektiva möten och en känsla av gemenskap på bekvämt avstånd från stadens brus. – Vi har faktiskt fått mer värde för pengarna här, säger konferensarrangör Torbjörn Luther.