Världens största landlevande rovdjur till Orsa Björnpark - | Konferensvärlden
Mötesnytt > Världens största landlevande rovdjur till Orsa Björnpark

Världens största landlevande rovdjur till Orsa Björnpark

Det största landlevande rovdjuret som idag lever vilt är Kodiakbjörnen. Nu har en räddningsaktion startat hos Amerikanska myndigheter och företag för att två övergivna björnungar på Kodiak Island skall få en framtid i en anläggning som enligt Amerikanska myndigheter håller världsklass – Orsa Björnpark.

24 januari 2011, uppdaterad: 28 maj 2013

Under de senaste 35 åren har inte en enda björn lämnat Kodiak Island, på grund av att det inte funnits parker som har tillräckligt hög standard för att ge björnarna en bra framtid. Nu är björnparken i Grönklitt utvald av Alaska Department of Fish and Game att få ta emot två Kodiakbjörnar som annars gått en säker död till mötes på Kodiak Island där deras mammor omkommit.

Under hösten har det unika hänt vid två tillfällen att två ungar blivit övergivna på grund av att mamman gått bort. Ungarna började hålla till nära
samhället och skulle antingen tas bort eller tas tillvara. Inte på 35 år har björnungar fått lämna Kodiak pga att det inte funnits någon park som håller de höga krav som myndigheterna på Kodiak ställer. Orsa Björnpark har sedan många år tillbaka omfattande och goda relationer med Kodiak och Alaska tack vare att det finns mycket att lära från deras förvaltning. Det innebär att Alaska Department of Fish and Game har godkänt Orsa Björnpark som den enda i världen för att ta emot björnar.

Phd Larry van Daele, som ansvarar för förvaltningen av Kodiak Island´s alla björnar säger att ”hittills har det inte funnits någon anläggning i världen som hållit sådan standard att vi kunnat tänka oss att placera Kodiakbjörnar på. Efter senaste årens utbyte kring utbildning och information om förvaltning så har vi fått en inblick i att Orsa Björnpark håller en så hög standard att vi från Alaska Department of Fish and Game vet att björnarna kommer att få det bra, därför har vi valt att samarbeta med Grönklittsgruppen, och Orsa Björnpark”.

De två små björnungarna som nu kan komma att räddas till livet av Orsa Björnpark och bli ambassadörer för en spännande rovdjursförvaltning har nyss flugit till Anchorage där de skall få tillbringa en tid på ett framstående Wildlife Center som arbetar med artbevarande. Det innebär att räddningsaktionen för björnungarna startar med stöd från såväl Amerikanska myndigheter som företag.
– Vi är stolta och överväldigade över den uppbackning vi får från USA i räddningsaktionen för dessa 2 Kodiakbjörnungar, säger Torbjörn Wallin.
I Sverige sätter nu en process igång med tillstånd, formgivning av hägn, ansökningar mm och förhoppningsvis leder detta till att de två björnungarna från Kodiak Island kommer till Grönklitt som ambassadörer för de frilevande inom en snar framtid.


Faktaruta Kodiak:
Kodiakbjörn (Ursus arctos middendorffi): Världens största idag landlevande rovdjur, kan bli uppemot 800-1000 kg för hannar och ca 500 kg för honor.
Generellt är det ca dubbelt så stora som vanlig Skandinavisk brunbjörn.
Kodiak Island: Ligger i södra Alaska, havet som omger Kodiak Island omöjliggör för björnarna att ta sig till fastlandet. På öarna lever 12000 människor
tillsammans med ca 3000 björnar.
Björnjakt: Två gånger per år sker björnjakt, ca 150 individer, jakten omsätter ca 25 miljoner Sek.Se alla inom temat här

Senaste i Mötesnytt


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.