Äventyrens Ö startar Åre Ledarskapsakademi - | Konferensvärlden
Reportage > Äventyrens Ö startar Åre Ledarskapsakademi

Äventyrens Ö startar Åre Ledarskapsakademi

I mitten av december tog Mimmi och Sören Dahlström sitt pick och pack från Äventyrens Ö i Roslagen och flyttade upp till ett snörikt Åre. Att kombinera skidåkning med ledarskapsträning och grupputveckling under vintersäsongen är deras nya koncept. I bagaget har de med sig över 150 genomförda UGL-utbildningar och tusentals teambuildinguppdrag.

Text: Malin Svensson

28 januari 2013, uppdaterad: 17 juni 2013

Mimmi och Sören Dahlström startade Äventyrens Ö 1994. De hade då varit verksamma på varsitt håll i mötes- och eventbranschen under närmare 20 år och hade tröttnat på temafester med linnedukar och silverkandelabrar. Dessutom jobbade båda på företag med dålig psykosocial arbetsmiljö, ifrågasatta chefer och mycket konflikter.

– Vi började läsa psykologi på fritiden och omskolade oss helt till beteendevetare specialiserade på gruppdynamik, ledarskap och konflikthantering, berättar Mimmi.

Just deras specialisering har de senaste tio åren utgjort ungefär 80 procent av företagets verksamhet. De har koncentrerat sig på företagsinterna ledarutvecklingsprogram som varierar i längd mellan 3­–25 dagar så numera samlas ledare från hela världen ute på Äventyrens Ö för kickoffer, konferenser och större event.

Som inbitna skidåkare har Mimmi och Sören Dahlström länge haft en dröm om att jobba hårt under sommarhalvåret och ägna vintrarna åt utförsåkning. Idag bor två av deras barn där och det gjorde att de slut tog chansen och flyttade upp.

– Många av våra kunder åker till Åre på vintrarna och då finns vi redan på plats med Åre Ledarskapsakademi, säger hon.

Varaktiga förändringar
På Äventyrens Ö har de medvetna kunder som vill göra något som skapar varaktiga förändringar i termer av effektivare, lyckligare och tryggare grupper. Utifrån de behov och tidsramar som finns lägger de sedan upp ett program som ger högsta möjliga ROI. I en del fall kan det – liksom på somrarna – handla om ett program de startar uppe i Åre för att sedan följa upp några månader senare på hemmaplan eller ute på ön.

– En del vill ha lite kortare gruppstärkande program och ägna en del tid till skidåkning, därför har vi tagit fram ett antal workshops där vi arbetar med etablerade psykologiska inventeringsinstrument som kartlägger individer och grupper.

Utifrån de resultaten jobbar de sedan vidare för att exempelvis öka förståelse för varandras olikheter och hur man bäst ska ta tillvara dem, eller hur stress påverkar relationer och effektivitet i grupper, för att sedan ta fram utvecklingsplaner för hur man kan hantera det.

– Alla kortare workshops är dessutom ganska roliga och brukar bjuda på en hel del igenkännande skratt. Ibland kan det vara roligt att med glimten i ögat skämta om sådant som känns lite knepigt.

De gör också interaktiva föreläsningar om gruppdynamik och vad som egentligen händer i grupper – och varför – och hur man själv som grupp kan ta kontroll över sin egen psykosociala arbetsmiljö på enkla sätt. Eller hur man ger kritik och beröm på ett sätt som skapar goda relationer.  

Teambuildning-garanti
– Idag fick vi en annan typ av förfrågan från en grupp med mycket konflikter. Där träder vår Teambuilding-garanti i kraft som innebär att vi kontaktas för att reda ut en konkret problemställning så får kunden pengarna tillbaka om vi inte lyckats med vårt uppdrag. Den garantin har funnits i många år på Äventyrens Ö ännu har vi aldrig behövt betala tillbaka några pengar. Sådana uppdrag tar ju givetvis lite längre tid än en förmiddag men det är alltså värt varenda sekund och varenda krona eftersom konflikter kostar företagen stora pengar varje år. 

Det finns ett strikt ramverk för hur man ska arbeta enligt UGL:s kurskonceptet som inte tål några avvikelser om man vill behålla sin licens.

– Vi skiljer oss däremot från en del andra i att vi har en väldigt lång erfarenhet av UGL. Jag har exempelvis genomfört över 150 UGL-kurser och känner mig väldigt trygg i alla situationer som kan uppstå på en sådan kurs.

Platsen för UGL skiljer sig också från många andra. De väljer ofta lite mer isolerade miljöer för de tycker sig ha sett en skillnad i deltagarnas förhållningssätt både till sig själva och kursen i stort om det inte finns en massa störande moment runt omkring. Det finns också en annan tanke med att förlägga UGL i Åre och det är fritiden och möjligenheten att kunna ladda upp i en avkopplande fjällvärld innan kursstart eller ta naturen och skidåkningen till hjälp för att landa efter en intensiv kursvecka.

– Efter en UGL finns det en stark rekommendation att ge sig själv tid att ”landa” och ta det lugnt eftersom kursen ofta är väldigt omvälvande. Det går också att kombinera och ta familjen med sig upp så barnen blir glada av skidåkning istället för att de blir ledsna över att mamma eller pappa ska vara borta en hel vecka. Tiden med familjen är viktig och får aldrig underskattas. Däremot ska de inte bo kvar under kursveckan.



Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.