De brinner för eldkonst
Att leka med elden skulle aldrig falla showgruppen Favilla in – för dem är lågor redskap för att skapa magiska pauser.
2 januari 2014,
Text: Sandra Hiort Foto: Magpie Fotografi
– Elden är magisk och så otroligt kraftfull, du kan dansa med den men du kan aldrig tämja den, säger Linda Nihlén.
De sveper med lågor över sina kroppar, drar elden längs sina armar, dansar med brinnande redskap, slukar eld och målar röd-gula, svepande mönster i luften. Gruppen Favilla tar eldkonst på allra största allvar. Duon Linda Nihlén, 23 år, och Ellie Alfredsson, 19, har uppträtt tillsammans i drygt ett år. Men på var sitt håll har de, trots att de är unga, utövat eldkonst i flera år. Linda med dansen som bakgrund medan Ellie kommer från teaterns värld. Att de valt att kombinera det med lågor är för att de vill göra något unikt och oväntat.
– Elden är så härlig och tacksam att arbeta med. Det låter svoosch när man sveper med den, det är varmt och vackert. Och det ger en adrenalinkick att jobba med, säger Ellie Alfredsson.
– Vi vill stå för den där magiska pausen på ett event, stunden som får alla att tappa hakan. Vi vill skapa samtal, inspirera och väcka nyfikenhet, få andra att våga mer – att göra saker som är möjligt, fortsätter hon.
Rörande och lekfullt
Duon sätter ihop shower utifrån förutsättningar på plats, typ av event och framför allt kundernas önskemål.
– Ibland kan det vara någon speciell låt som de vill att vi gör någonting till. Det kan vara rörande och vackert lika gärna som häftigt och lekfullt, säger Linda.
Idéer och inspiration hämtar de från kampsport, dans och musik. De repar i en spegelsal. Släpar dit musik, utrustning och redskap varje gång.
– Vi skapar koreografier, tar med oss ett utkast utomhus, tänder eldar och testar vad som fungerar. Sen släcker vi ner och går in igen, förändrar, förbättrar… Och så ut igen, säger Ellie.
Det blir en del att släpa på när de ska uppträda också – musik, facklor, lampolja, bensin, redskap, scenkläder, säkerhetsutrustning, smink…
– Vi tar upp en hel bil eller en tågkupé. Det brukar vara en utmaning att få med sig allting. Och efter en show är vi sotiga och luktar lampolja och bränt hår, säger Linda och skrattar.
Skador och säkerhet
På plats räcker det med en yta att stå på, publik och vatten. Vanligtvis är showen utomhus med publiken ute eller inne. För att jonglera med eld inomhus krävs fyra meters takhöjd och fler brandsäkerhetsåtgärder.
– Det kan vara svårt att få plats med de största redskapen inomhus men vi har uppträtt med eld på teaterscen. Vi kan också gå runt bland folk och mingla, interagera och komma riktigt nära med elden… Man behöver inte vara orolig, vi är extremt noga med säkerheten.
Själva har de vant sig vid lite småskador efter showerna.
– Lite brännskador får man räkna med i det här yrket. Men det handlar om små brännblåsor, och bara på oss själva. Vi har lärt oss att kroppen läker snabbt, speciellt med hjälp av lite aloe vera. Vi har aldrig skadat någon annan eller bränt ner något och vi har aldrig skadat oss ordentligt. Skulle det hända så vore det nog dags att lägga ner verksamheten och börja med något annat. Men man kan såklart aldrig skydda sig helt och hållet mot eld, det är en stark naturkraft, säger Linda.
Eld, själ och hjärta
De jobbar ofta sena kvällar, reser långt och tränar många timmar för några minuters show. Att vara eldkonstnär kan vara tufft.
– Efter en show känner jag mig både fysiskt utmattad efter att ha lyft så mycket tunga redskap, det är intensivt. Dessutom andas vi ju in ångor och jobbar med svåra rörelser. Det är intensivt, vi ger mycket på kort tid. Men mötet med publiken är så belönande i sig att man glömmer bort det andra, säger Ellie.
– Ja, efter en show känns det väldigt tillfredställande också. Jag brukar känna mig stolt. Vi har levererat, gjort något bra och inspirerande som förhoppningsvis lever kvar länge i folks minnen. Och responsen kommer ju direkt – i form av ”WOW”, ”AHH”, ”ÅHH”, busvisslingar och ”kan man göra sådär?”. Det berör verkligen och inspirerar, vi lägger ner så mycket själ och hjärta i våra shower, säger Linda.
Favilla består av:
Linda Nihlén, 23 år, journalist och eldkonstnär bosatt i Lund.
Ellie Alfredsson, 19 år, ungdomsombud och eldkonstnär bosatt i Södra Sandby.
Se alla inom temat här
Senaste i Reportage
Stockholm Waterfront Congress Centre Uppland
Den spektakulära fasaden har sedan byggnaden uppfördes 2011 blivit ett självklart inslag i Stockholms stadsbild. Hotell- och konferenskomplexet Stockholm Waterfront är stort – men inte för stort – här möts alla av samma flexibilitet och servicefilosofi som är grunden för lyckade möten.
Centralhuset Konferens Bohuslän
Mötestrender På Göteborgs Centralstation, med omedelbar närhet till tåg, flygbussar, linjebussar och spårvagnar, hittar du Centralhuset Konferens. En effektiv mötesplats som erbjuder 8 moderna och dynamiska lokaler för upp till 85 personer. Hotell, restaurang och bar ligger vägg i vägg med anläggningen.
Münchenbryggeriet Event & Konferens Uppland
Stora möten Münchenbryggeriets imponerande byggnad är ett av Stockholms mest karaktäristiska inslag i stadsbilden. I den vackra tegelbyggnaden från sent 1800-tal tillverkades öl i över 100 år. Idag hittar du en av Stockholms största konferensanläggningar med en total kapacitet på 2 500 deltagare.