Ett gastronomisk mecka - | Konferensvärlden
Reportage > Ett gastronomisk mecka

Ett gastronomisk mecka

Drygt 7 mil från Örebro ligger det lilla samhället Grythyttan. Trots sin storlek känner de flesta svenskar till Grythyttan och förknippar det med mästerliga måltidsupplevelser. På Grythyttans Gästgivaregård bjuds konferensgäster på hemtrevliga salonger, professionell service och framför allt väldigt god mat.

9 oktober 2009, uppdaterad: 28 maj 2013

Text: Livia Jakobsson

Trots att det i Grythyttan endast bor runt 1 200 personer så har samhället utvecklats till att bli ett gastronomiskt mecka. Mycket tack vare krögaren och TV-profilen Carl Jan Granqvist som i många år ägde Grythyttan Gästgivaregård. För många svenskar representerar Grythyttan Gästgivaregård förstaklassig svensk mat och det var därför med viss upprymdhet jag bestämde mig för att besöka den värmländska anläggningen.


Då Grythyttan Gästgivaregård byggdes redan år 1640 räknas den till en av Sveriges äldsta gästgivaregårdar. Till anläggningen hör ett 20-tal byggnader som alla byggts mellan 1600- och 1900-talet. I de åtta konferenslokalerna, som alla är inredda i olika stilar, möts gammalt och nytt.

– Vi tror mycket på att ha rum och lokaler som bjuder på en exklusiv hemkänsla. Inredningen ska inte vara så standardiserad eller styrd. Alla rum och lokaler har sitt eget namn och sin egen historia. I konferenslokalerna möts modern konferensteknik med Grythyttans fantastiska miljö. Ett klassiskt kännetecken för Grythyttan är mycket mönster och färgglada tapeter, säger marknadschefen Ulf Johansson.

Grythyttans kanske starkaste kännetecken är dock mat och dryck. När silver hittats i trakten under 1600-talet byggdes en landsväg mellan Örebro och Grythyttan. Gästgiveriet bjöd redan då på både mat och logi. På 1950-talet var Grythyttans Gästgivaregård nedgånget och kommunen ville riva lokalerna. Beslutet stoppades emellertid och på 70-talet köpte Carl Jan Granqvist anläggningen. Och som man brukar säga, resten är historia…

– Under Carl Jans tid växte Grythyttan till vad det är i dag; han satte det verkligen på kartan som mötesplats. Carl Jan är ju unik som person och har genom åren stått för ett värdskap som är oslagbart. Trots att det är tolv år sedan han sålde Grythyttan frågar gäster fortfarande om Carl Jan kommer att vara på plats. Han har gjort Grythyttan oerhört välkänt för mat och dryck och det är viktigt att vi fortsätter med det, säger Ulf.

I dag ägs Grythyttan Gästgivaregård av C/O Hotels som också äger Tammsvik Konferens och Herrgåd, Mälargården, Krägga Herrgård Häringe Slott och Maidstone Arms.


Sedan årsskiftet är Ann-Sofie Jansson köksmästare på Grythyttan och när vi träffas är hon precis i färd med att jobba fram en ny meny. Hela servisen får testa den nya menyn för att kunna presentera den på bästa sätt.

– Vi byter meny tre, fyra gånger om året för att kunna bjuda på det bästa från varje säsong. Våra gäster har en viss förväntan när de kommer hit; de vill ha klassisk svensk mat som vi försöker servera i en modern tappning, berättar Ann-Sofie, som tävlat i med Team Milko i både matlagnings-VM och OS.

Det är viktigt att all serveringspersonal är påläst och kunnig, för att äta på Grythyttan ska vara en helhetsupplevelse. Kocken är alltid ute och pratar med gästerna någon gång under måltiden och servisen ska kunna rekommendera viner till rätterna.

– Även om vi serverar klassisk mat så ska vi bjuda på smaker som man aldrig hittar hemma. Vi skruvar upp smakerna och gör rätterna speciella. Hemma kanske man inte lägger ner samma tid och kärlek på en måltid. Här har vi lagt mycket själ i varje rätt. Sedan slåss vi lite mot att många tror att det bara serveras små portioner här. Så är det inte och vi vill självklart att våra gäster ska njuta och bli mätta, säger Ann-Sofie.

Under sin tid på Grythyttan hade Carl Jan som ambition att höja statusen på restaurangyrket. För snart 20 år sedan öppnades Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, som är en filial till Örebro Universitet. I dag går runt 400 elever i skolan i Måltidens Hus i Norden och här finns bland annat ett kokboksmuseum med böcker från 1400-talet. Högskolan är en viktig samarbetspartner för gästgivaregården, som ofta använder skolans gastronomiska teater för konferensaktiviteter.

– Vi brukar ha en matshow där som är mycket populär. Annars så hör nog vinprovningar eller andra dryckesprovningar till våra vanligaste aktiviteter. Vår vinkällare ligger en trappa ner, i det som brukade vara fångvalv. Här finns 7 000 flaskor från de flesta vinproducerande länderna, berättar Ulf.
Vad sägs om en Romanée-conti från 1966 eller ett Mouton Rothschild från 1905?

När jag lämnar Grythyttans Gästgivaregård så inser jag snabbt att anläggningen motsvarat alla mina förväntningar och bjudit på en pittoresk och mysig vistelse med högklassig service. Trots att jag fått en tre timmar lång visning så känns det ändå som det finns ännu mer att se. Innan jag sätter mig i bilen säger Ulf:
– Vi brottas fortfarande med att när folk tänker Grythyttan så tänker de fest, mat, dryck och exklusivitet och inte så mycket konferens. Vi har dock ett dunderkoncept för konferens. Tänk bara: är man en grupp på 50 personer, då får man en hel gästgivaregård för sig själv.



Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.