Femstjärnig natur
Längs ett spräckligt landskap av sjöar och fjäll snirklar sig Vildmarksvägen fram, en 50 mil lång sträcka från Vilhelmina till Strömsund i södra Lappland. Här tar en av Europas sista orörda vildmarker vid i en femstjärnig natur.
13 september 2013, uppdaterad: 6 mars 2015
TEXT: MALIN SVENSSON FOTO: MAGNUS STRÖM
Planet från stockholm går in för landning i Vilhelmina på den lilla flygplatsen som ansökt om större landningsbana så att fler svenska och utländska turister kan ta sig hit med direktflyg. Det satsas på södra Lappland nu, en orörd vildmark med storslagna fjäll som bjuder på lugnet. På riktigt. Vi åker till den charmiga byn Saxnäs och tar in på Saxnäsgården, en konferensanläggning med panoramafönster ut över Kultsjön som en tidig aprildag som denna ramas in av snötäckta berg.
Med varsin skoter åker vi upp till närmaste fjäll. Några kilometer senare har vi kört över is och vidder, tagit en fotopaus vid en klassisk lappkåta för att till slut mötas av en 360 graders hisnande vy över milsvida bergsmassiv. En blygsam regnbåge och intensiva strimmor av vitt solljus tränger igenom de klarblå molnskikten. Det nordiska ljuset i sin vackraste form.
Perfekt för skoterkörning
Solen är bara uppe några timmar per dygn under de ljusfattigaste vintermånaderna men det blir sällan riktigt mörkt då månljuset reflekteras i snön. I april går solen ner halv tio på kvällarna och på sommaren är det ljust i princip dygnet runt.
– Vill man få en behaglig vintertemperatur ska man vara här från mitten av mars till mitten av april och då brukar vi göra utflykter till en bestämd plats som den här. Annars är början av året den bästa tiden för skoterkörning i lössnö. Det är väldigt populärt eftersom vi har stora fria områden att köra i och det är en aktivitet som passar alla, säger Stefan Dillner som är delägare i Saxnäsgården.
Fantastisk ö-värld
Saxnäsgården är en sportig anläggning med en idrottshall och en stor inomhusbassäng med bastu. Här är det öppet året runt och föredrar man fjäll utan snö eller mygg är den bästa perioden i augusti och september.
– Det är den bästa perioden för oss som bor här också. I augusti kommer bären och i september kommer svampen tillsammans med alla höstfärger. Vi ger oss ut på fisketurer för att få napp på röding och öring. Och rakt över sjön finns det en fantastisk ö-värld med sandstränder som är perfekt för kajakpaddling. Naturen finns här utanför och det är bara att ta för sig, säger Stefan.
Här finns också mountainbikes att hyra och det passar utmärkt att cykla runt byn och i närfjälllet.
– Men det bästa stället är i Stekenjokk en liten bit härifrån. Där finns gamla gruvvägar som är jätteschyssta att cykla på, säger Stefan.
Saxnäsgården
Saxnäsgården Hotell & Vandrarhem har de flesta fjällaktiviteter runt knuten som passar bäst för grupper upp till 75 personer. Konferenssalen tar 200 i biosittning. Utöver det finns fem konferensrum, en festvåning och flera små kontorsrum. Hela anläggningen har trådlöst internet. Här får du vällagad mat i en avstressande miljö med möjlighet till massor av hälsosamma aktiviteter.
Se alla inom temat här
Senaste i Reportage
Hotel 1622 Skåne
Konferenspärlor Strax söder om Helsingborg, i Rydebäck, med havet och stranden som närmaste grannar ligger Hotel 1622. Ett spa-hotell för vuxna som erbjuder 34 vackra rum och tre möteslokaler i en historiskt spännande miljö. Hit kommer man för att njuta, koppla av, äta och dricka gott och mötas.
Breanäs Hotell Skåne
Hållbarhet & Miljö I nordöstra Skåne, vid vägs ände, hittar du Breanäs Hotell. Mitt i Sveriges sydligaste vildmark kan grupper spendera kvalitetstid tillsammans. Konferera, men också ta härliga promenader, bada bastu vid sjön och njuta av grönt och vilt på en plats där du lämnar ett minimalt avtryck på miljön.