Från fattighus till prominent konferensanläggning - | Konferensvärlden
Reportage > Från fattighus till prominent konferensanläggning

Från fattighus till prominent konferensanläggning

Konferenspärlor Båsenbergas historia är lika lång som fascinerande och gården har bebotts eller gästats av spännande människor. Sekelskiftesgården har en både känd och omskriven dragningskraft som är så stark att vissa inte kunnat motstå impulsen att rymma iväg för att få lite Båsenbergakänsla. Och vem kan klandra de som längtar tillbaka? Här finns bland annat golf, gastronomi, bad, vackra rum och en grönska som ger mersmak.

12 maj 2015, uppdaterad: 12 oktober 2015

Hotell- och konferensanläggningen Båsenberga nära Vingåker från anno 1876 ruvar på en enastående historia och lyser med sin prakt jämte sjön Kolsnaren. När det begav sig i slutet av 1800-talet var Båsenberga socknens fattighus och 70 fattighjon fick arbeta med lantbruk på kringliggande marker. I början av 1900-talet omvandlades gården till ett ålderdomshem och många äldre stormtrivdes med alla vackra omgivande grönområden. Det talas fortfarande om frackskräddaren Calle Kreü, som ännu vid 85 års ålder obehindrat satt med benen i kors på skräddarbordet, och kanske trivdes bäst på gården? När hemmet flyttades till Vingåkers centrum rymde han ständigt tillbaka ut till Båsenberga där han sov under ett hästtäcke och livnärde sig på råa ägg och fisk från sjön – som han sedan sköljde ner med brännvin. På 70-talet blev det en kursgård och 2005 övergick verksamheten i privat regi. Gården har de senaste tio åren genomgått en omfattande renovering och gått från kursgård till en kvalitetssäkrad lyxanläggning.

– En fullständig renovering gjordes och alla fula 70- och 80-talrenoveringar togs bort. Ägarna har jobbat hårt med att återskapa sekelskifteskänslan och de tidstypiska detaljerna och samtidigt skapa en modern och fräsch miljö. Just den inspiration som sekelskifteskänslan ger kommenteras och uppskattas mest av alla våra gäster, säger Maria Rundberg, hotellchef på Båsenberga Hotell och Konferens.

Men Båsenberga bjuder på mer än vackra välrenoverade sekelskiftesmiljöer. Här kan ledningsgrupper och styrelser i lugn och ro konferera och få avskildhet om så önskas.  För den som vill går det att hyra hela komplexet med 60 rum och 100 bäddar. Efter konferensen kan gäster prova bastun med efterföljande sjödopp nere vid den egna strandremsan. Nere vid vattnet finns också sällskapsbodar där det finns plats för sällskapsspel eller trevliga grillaftnar. Vill man shoppa ligger Vingåkers berömda outlet ett stenkast bort. För golfintresserade finns en 18-hålsbana utanför dörren.

– Banan brukar kallas Sörmlands okända golfpärla. Många gäster som köper vårt golfpaket med golf, mat och övernattning säger att banan är perfekt skött och väldigt bra att spela en dagstur på, säger Maria Rundberg.

Efter rekreation och golf står de fyra köksansvariga kockarna Jonas, Johanna, Ellen och Torbjörn redo för att rama in gårdsvistelsen. Här serveras ofta lokalproducerad mat efter säsongens utbud.

– Våra köksansvariga jobbar ständigt med att förändra menyerna och just Sörmland är ett tacksamt län att laga mat i. Här kryllar det av lokala producenter och just nu bjuder vi på hjort som vi köpt från granngården Skenäs. Sörmland är ett hjortrikt landskap, avslutar Maria.

Läs vidareSe alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.