”Funky Friday” sätter ljus på mötet - | Konferensvärlden
Reportage > ”Funky Friday” sätter ljus på mötet

”Funky Friday” sätter ljus på mötet

Designern Lars Pihl har med hjälp av ljusfilosofen Svante Pettersson skapat ett nytt våningsplan på Nordic Light Hotel i Stockholm. Resultatet är Light Meetings, en mötesstad som badar i ljus och underhållande teknik.

Text: Malin Svensson

6 september 2012, uppdaterad: 17 juni 2013

På Nordic Light Hotel är det nordiska ljuset den viktigaste inspirationskällan till hotellets utformning och vision. Därför var det självklart för deras egen designer och kreativa ledare Lars Pihl att utgå från ljussättningen när det nya mötesplanet skissades fram. En våning upp från den varmt ljusombonade lobbyn på Vasagatan i Stockholm, har en 1 200 kvadratmeter stor simulerad stads- och parkmiljö skapats i ett svalt och krispigt ljus. En plats som är livfull och fräsch för sinnena, som gjord för att komma i knivskarp form till mötet.

– Det är en mötesstad som andas ljus, menar Lars.

Skyline inomhus
Till Light Meetings har Lars designat en huvudgata – ett Kungsgatan, Avenyn eller ett Karl Johan som norske ägaren Petter Stordalen föredrar att se det som – med ljuspunkter som är strikt nedåtriktade, precis som gatljusen utanför hotellet. Mot ett svärtat tak riktas violetta ljusstrålar som påminner om en skyline över staden. Längs gatan ligger 12 hus, var och en försedd med en ovanligt stor port som ska förstärka känslan av att det händer viktiga saker där inne.

De mest spektakulära mötesrummen är de minsta av glas som fylls upp av ett omväxlande sken från handgjorda armaturer. Lampornas skal är klassiskt humant men bakom ligger en satellit fylld med tekniska finesser.

– Samarbetet med Philip Lightings kreativa chef Svante Pettersson har gjort det möjligt att låta ljus och arkitektur gå hand i hand, förklarar Lars.

Överlag är det mycket hightech på Light Meetings men väldigt lite syns på ytan. Ett lila sken i mötesportens skyltfönster indikerar att rummet är ledigt. När dörren öppnas startar ett ljusscenario som några sekunder senare övergår till ett närvaroljus. Sensorer känner av minsta rörelse. Efter 15 minuter i rummet sätts ljuset i viloläge vilket både sparar energi och ger en upplevelse i sig.

Enkel och kul teknik
Tekniken är en stressfaktor för många som håller i möten och det sista man vill är att tvingas avbryta för att kalla på hjälp.

– Lösningen blev en panel för mötesledaren med ett reducerat antal val som ska få den mest teknikskygga att våga använda den, berättar Svante som tagit fram idén. Ett knapptryck leder direkt till personalens iPods, och hjälpen är på väg. Med panelen kan man också variera belysningens karaktär. ”Welcome Light” samlar ljuset och skapar en visuell värme medan ”Surprise Light” kan användas för att väcka liv i folk eller som en belöning. I de förprogrammerade valen ”Calm Atlantis”, ”Spring Energy”, ”After Work Lounge” och ”Funky Friday” mixas även ljud till ljuset. Det sistnämnda skapar ett discoljus i blått till ljudet av en hel blåssektion.

– Det ska vara enkelt att förändra atmosfären efter vad mötet behöver just då, och det här är verkligen något som folk går igång på, menar Svante.

Hållbara samarbeten
Det hållbara tänket finns överallt på Light Meetings. Möblerna är Svanenmärkta från Offecct i Småland och mattorna, vars mönster är hämtat från däckspår i stadens asfalt, har Lars designat själv i ekologiska material. Lamporna är tillverkade av Carl Aasa och Robert Winberg som håller till i en källare vid Tegnérlunden, bara några hundra meter från Nordic Light Hotel. Och samarbetet med Philips har pågått i tio år nu. Vi har valt Philips därför att de är bäst på LED och uppfyller våra hållbarhetskrav, säger Lars som ett självklart och enkelt svar på frågan.

Färgguide för mötet
Röd: energi, styrka, värme
Blå: vila, inspiration, lugn
Grön: intimitet, förtroende, vilja
Gul: makt, styrka
Orange: kreativitet, lycka, glädje
Brun: liv, säkerhet, frid
Vit: renhet, ärlighet, frihet
Grå: uppvaknande, upplysning, intuitionSe alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.