”Funky Friday” sätter ljus på mötet
Designern Lars Pihl har med hjälp av ljusfilosofen Svante Pettersson skapat ett nytt våningsplan på Nordic Light Hotel i Stockholm. Resultatet är Light Meetings, en mötesstad som badar i ljus och underhållande teknik.
Text: Malin Svensson
6 september 2012, uppdaterad: 17 juni 2013
På Nordic Light Hotel är det nordiska ljuset den viktigaste inspirationskällan till hotellets utformning och vision. Därför var det självklart för deras egen designer och kreativa ledare Lars Pihl att utgå från ljussättningen när det nya mötesplanet skissades fram. En våning upp från den varmt ljusombonade lobbyn på Vasagatan i Stockholm, har en 1 200 kvadratmeter stor simulerad stads- och parkmiljö skapats i ett svalt och krispigt ljus. En plats som är livfull och fräsch för sinnena, som gjord för att komma i knivskarp form till mötet.
– Det är en mötesstad som andas ljus, menar Lars.
Skyline inomhus
Till Light Meetings har Lars designat en huvudgata – ett Kungsgatan, Avenyn eller ett Karl Johan som norske ägaren Petter Stordalen föredrar att se det som – med ljuspunkter som är strikt nedåtriktade, precis som gatljusen utanför hotellet. Mot ett svärtat tak riktas violetta ljusstrålar som påminner om en skyline över staden. Längs gatan ligger 12 hus, var och en försedd med en ovanligt stor port som ska förstärka känslan av att det händer viktiga saker där inne.
De mest spektakulära mötesrummen är de minsta av glas som fylls upp av ett omväxlande sken från handgjorda armaturer. Lampornas skal är klassiskt humant men bakom ligger en satellit fylld med tekniska finesser.
– Samarbetet med Philip Lightings kreativa chef Svante Pettersson har gjort det möjligt att låta ljus och arkitektur gå hand i hand, förklarar Lars.
Överlag är det mycket hightech på Light Meetings men väldigt lite syns på ytan. Ett lila sken i mötesportens skyltfönster indikerar att rummet är ledigt. När dörren öppnas startar ett ljusscenario som några sekunder senare övergår till ett närvaroljus. Sensorer känner av minsta rörelse. Efter 15 minuter i rummet sätts ljuset i viloläge vilket både sparar energi och ger en upplevelse i sig.
Enkel och kul teknik
Tekniken är en stressfaktor för många som håller i möten och det sista man vill är att tvingas avbryta för att kalla på hjälp.
– Lösningen blev en panel för mötesledaren med ett reducerat antal val som ska få den mest teknikskygga att våga använda den, berättar Svante som tagit fram idén. Ett knapptryck leder direkt till personalens iPods, och hjälpen är på väg. Med panelen kan man också variera belysningens karaktär. ”Welcome Light” samlar ljuset och skapar en visuell värme medan ”Surprise Light” kan användas för att väcka liv i folk eller som en belöning. I de förprogrammerade valen ”Calm Atlantis”, ”Spring Energy”, ”After Work Lounge” och ”Funky Friday” mixas även ljud till ljuset. Det sistnämnda skapar ett discoljus i blått till ljudet av en hel blåssektion.
– Det ska vara enkelt att förändra atmosfären efter vad mötet behöver just då, och det här är verkligen något som folk går igång på, menar Svante.
Hållbara samarbeten
Det hållbara tänket finns överallt på Light Meetings. Möblerna är Svanenmärkta från Offecct i Småland och mattorna, vars mönster är hämtat från däckspår i stadens asfalt, har Lars designat själv i ekologiska material. Lamporna är tillverkade av Carl Aasa och Robert Winberg som håller till i en källare vid Tegnérlunden, bara några hundra meter från Nordic Light Hotel. Och samarbetet med Philips har pågått i tio år nu. Vi har valt Philips därför att de är bäst på LED och uppfyller våra hållbarhetskrav, säger Lars som ett självklart och enkelt svar på frågan.
Färgguide för mötet
Röd: energi, styrka, värme
Blå: vila, inspiration, lugn
Grön: intimitet, förtroende, vilja
Gul: makt, styrka
Orange: kreativitet, lycka, glädje
Brun: liv, säkerhet, frid
Vit: renhet, ärlighet, frihet
Grå: uppvaknande, upplysning, intuition
Se alla inom temat här
Senaste i Reportage
Stockholm Waterfront Congress Centre Uppland
Den spektakulära fasaden har sedan byggnaden uppfördes 2011 blivit ett självklart inslag i Stockholms stadsbild. Hotell- och konferenskomplexet Stockholm Waterfront är stort – men inte för stort – här möts alla av samma flexibilitet och servicefilosofi som är grunden för lyckade möten.
Centralhuset Konferens Bohuslän
Mötestrender På Göteborgs Centralstation, med omedelbar närhet till tåg, flygbussar, linjebussar och spårvagnar, hittar du Centralhuset Konferens. En effektiv mötesplats som erbjuder 8 moderna och dynamiska lokaler för upp till 85 personer. Hotell, restaurang och bar ligger vägg i vägg med anläggningen.
Münchenbryggeriet Event & Konferens Uppland
Stora möten Münchenbryggeriets imponerande byggnad är ett av Stockholms mest karaktäristiska inslag i stadsbilden. I den vackra tegelbyggnaden från sent 1800-tal tillverkades öl i över 100 år. Idag hittar du en av Stockholms största konferensanläggningar med en total kapacitet på 2 500 deltagare.