Jubileum ska sätta Göteborg på världskartan
År 2021 fyller Göteborg 400 år. Av tradition slår staden på stort när den hundraårsjubilerar, och ska vi döma av den nyligen godkända visionsplanen, blir detta jubileum inget undantag. Göteborg ska göra ett internationellt avtryck!
Text: Kristin Fridholm
28 januari 2013, uppdaterad: 17 juni 2013
För snart 100 år sedan fyllde Göteborg 300 år och inför den planerade jubileumsutställningen bestämde sig stadens beslutsfattare för att sätta Göteborg på kartan. Under ett antal år byggdes flera av de riktmärken som än i dag definierar staden. Bland annat uppfördes Götaplatsen med den välkända statyn av havsguden Poseidon, som kom att omgärdas av Konstmuseet och Konsthallen. Från Götaplatsen restes en linbana till den nyöppnade nöjesparken Liseberg och även den intilliggande Svenska mässan stod klar till jubileet. I andra änden av staden färdigställdes Botaniska trädgården och tillsammans lockade detta nya Göteborg hela 4,2 miljoner besökare under jubileets sex månader. En smått fantastisk siffra på den tiden.
Godkänd vision
Nu skriver vi 2013 och återigen rustar staden för att göra ett internationellt avtryck. År 2021 fyller Göteborg 400 år och det ska firas – på göteborgarnas vis. Therese Brusberg arbetar för Göteborgs stads destinationsbolag Göteborg & Co och hon är projektledare för det omfattande projektet, Göteborg 2021,som startades upp under 2011. Visionsarbetet mynnade under slutet av förra året ut i en arbetsplan med namnet Möjligheter på väg till Göteborgs 400-årsjubileum. Här beskrivs hur projektet i en öppen process bjudit in allmänheten och arbetat med sju olika perspektivgrupper som fått ge sin syn på hur Göteborg ska utvecklas de närmsta nio åren.
– Sammantaget har tusentals personer på olika sätt medverkat i framtagandet av planen, berättar Therese.
Temaområden
Essensen av alla dessa förslag och idéer har sammanställts till tre temaområden – Nära vattnet, Bygga broar och Öppna rum – innehållande vardera fem symbolprojekt.
– Vi vill att Göteborg ska vara en internationell förebild för hållbar tillväxt och vi vill nå dit genom att hitta nya och innovativa lösningar, säger Therese. Genom våra perspektivgrupper har vi lyssnat på vad staden, näringslivet, akademin och andra organisationen vill och genomgående i samtliga grupper har bland annat varit att Göteborg skall vara en öppen och inbjudande stad där alla känner sig välkomna. Ett par exempel på förslag som kommit upp berör kanalerna, mötesplatser och förbindelserna över älven där bland annat linbana och en grönskande gång- och cykelbro har diskuterats. Många har även önskat badplatser mitt i stan.
Startskottet går
Nu går så de föreslagna projekten in i nästa fas.
– Nu ska vi gå från ord till handling. Alla de goda idéerna ska genomlysas och prövas. Tillsammans med förvaltnings- och bolagschefer i Göteborg ska vi skapa en tidplan fram till jubileet, ansvariga personer ska utses, ett flertal delprojekt behöver konceptualiseras ytterligare och förstudier ska genomföras. De första jubileumsprojekten kommer att påbörjas och till viss del synliggöras redan under 2013. Bland annat föreslår vi att staden kan starta med att omvandla Stora hamnkanalen till ett levande och inbjudande kanalstråk.
Therese är mycket hoppfull inför projektets framtid.
– Genom kommunfullmäktiges beslut om visionen och riktningen för Göteborg 2021 har våra ledande politiker visat att de vill och vågar. Nu gäller det att behålla modet när visionerna ska omsättas i handling.
Gothia Towers tredje torn
En viktig aktör som deltagit i arbetet med handlingsplanen för Göteborg 2021, men som också på andra sätt också kommer att ha stort inflytande på hur Göteborg möter sitt femte århundrade, är Svenska Mässan och Gothia Towers. Vid årsskiftet 2014/2015 kommer mötesgigantens tredje glastorn stå klart och de 500 nya rummen, de tre nya restaurangerna, bankettsalen, de nya möteslokalerna och entrén invigs. Redan nu har det befintliga mittornet utökats på höjden med sex nya våningar. I höst invigs en femstjärnig hotelldel, restaurang samt spa- och wellnessavdelning.
– Nybyggnationen kommer att vara en del i Göteborgs nya profil. Samtidigt blir det en symbol för vårt arbete att göra Göteborg till en internationell mötesplats med Europa som primär marknad, förklarar Svenska Mässans och Gothia Towers koncernchef Carin Kindbom.
Förebild Las Vegas
– Vi har idag en mässyta på totalt 41 000 kvadratmeter och den vill vi fortsätta att förädla för att ännu bättre bemöta såväl små privata bolag som stora internationella kongresser.
Carin talar om att Göteborg ska kunna ta upp om de stora arrangemangen och inspirationen till den utvecklade affärsmodellen är hämtad från Las Vegas i USA.
– Många tänker framför allt på spel när jag nämner Las Vegas, men staden har så mycket mer. Det är en modern mötes- och evenemangsstad som samlar människor från hela världen och ger dem upplevelser för livet. Den andan, men med nordisk prägel vill jag skapa här i Göteborg.
Se alla inom temat här
Senaste i Reportage
Stockholm Waterfront Congress Centre Uppland
Den spektakulära fasaden har sedan byggnaden uppfördes 2011 blivit ett självklart inslag i Stockholms stadsbild. Hotell- och konferenskomplexet Stockholm Waterfront är stort – men inte för stort – här möts alla av samma flexibilitet och servicefilosofi som är grunden för lyckade möten.
Centralhuset Konferens Bohuslän
Mötestrender På Göteborgs Centralstation, med omedelbar närhet till tåg, flygbussar, linjebussar och spårvagnar, hittar du Centralhuset Konferens. En effektiv mötesplats som erbjuder 8 moderna och dynamiska lokaler för upp till 85 personer. Hotell, restaurang och bar ligger vägg i vägg med anläggningen.
Münchenbryggeriet Event & Konferens Uppland
Stora möten Münchenbryggeriets imponerande byggnad är ett av Stockholms mest karaktäristiska inslag i stadsbilden. I den vackra tegelbyggnaden från sent 1800-tal tillverkades öl i över 100 år. Idag hittar du en av Stockholms största konferensanläggningar med en total kapacitet på 2 500 deltagare.