Magiska möten på Palatset
1 oktober startar något alldeles speciellt på Riddarholmen i Stockholm. I det gamla riksarkivet öppnar nämligen Palatset, en ny nationalscen för barn- och ungdomskultur som samtidigt erbjuder event- och möteslokaler utöver det vanliga.
Text: Matilda Andréasson
12 september 2011, uppdaterad: 28 maj 2013
För fyra år sedan började Lotta Nilsson och hennes kollegor på filmproduktionsbolaget Zingofilm prata om att starta ett nytt kulturhus, där barn och ungdomar bland annat skulle kunna prova på att fotografera, göra film, spela in musik och måla tavlor. De hade tröttnat på att det var så svårt för barnfamiljer och ungdomar att hitta fram till det fantastiska kulturutbud som finns runtom i världen, och började skissa på idéer och leta lokaler. Den 1 oktober i år öppnar de slutligen Palatset, ett kreativt upplevelsehus på 5 000 kvadratmeter. Lokalen är det gamla riksarkivet på Riddarholmen i Stockholm, ett hus som stått outhyrt i 40 år, och renoveringarna har pågått sedan 2009.
– Det fanns knappt någon el i huset när vi började. Men vi har inte ändrat så mycket egentligen, vi ville bevara det här gamla, magiska huset. Det är lite Harry Potter-känsla, berättar Lotta Nilsson, konstnärlig ledare på Palatset, när vi träffas på det tillfälliga kontoret i Gamla Stan där förberedelserna är i full gång inför starten.
Bemannade workshopsVerksamheten för barn och ungdomar kommer till en början att vara begränsad till helgerna, och övrig tid kommer lokalerna att användas för olika företagsevenemang. Efterhand kommer det att övergå i en jämn fördelning mellan de båda verksamheterna. Intäkterna från konferenser och event går direkt till den stiftelse som driver Palatset, och på så vis blir uthyrningsverksamheten även ekonomiskt viktig.
Flera event har redan arrangerats, trots det pågående byggnadsarbetet, och Lotta Nilsson vittnar om hur lokalen har nästan magiska krafter.
– När vi har haft event för våra finansiärer så har de upplevt att de blir de fria i tanken när de kommer in i huset. Det pratas mycket om hur man skapar kreativa rum, och vi som jobbar med det här varje dag vet att kreativitet behöver ramar, och Palatset är en väldigt bra ram.
Karin Werner är eventansvarig på Palatset, och berättar om de många möjligheter huset erbjuder för företagsgrupper.
– Palatset är perfekt för möten där man söker en varm och intim känsla. Vi har både små konferensrum och stora salar samt en stor skyddad utomhusgård där vi tagit fram ett specialsytt tak som skyddar mot väder. Vi har också ett café och en restaurang där vi arbetar hårt med att ta in lokalproducerade och kravmärkta råvaror. Vår måltidschef Daniel Israelsson har personligen rest land och rike runt för att titta på allt från ekologiska glassar till vilket foder och vilka förhållanden som kycklingar har innan de slaktas. Han tittar nu också på att ta fram upplevelsemenyer för fest och galamiddagar.
Karin fortsätter:
– Det som skiljer oss från andra event- och konferensanläggningar är först och främst att hela huset är en upplevelseverkstad. Vi har bemannade workshops som är färdiga att använda för grupper som kommer. Huset är utrustat med modern teknik, som Sveriges första 4K-biograf, ett digitalt skyltsystem på varje våningsplan, TV-studio med green screen, redigeringsrum, radiobås, make-up för teater, kostymförråd, fotostudio, teater, musikrum och mycket mer. Vi har teaterpedagoger i huset, som man kan använda för teambuilding eller i olika improvisationsövningar för att lära känna varandra. I TV-studion kommer vi att drilla grupper i presentationsteknik tillsammans med talarcoacher, genom att de bland annat får se hur de tar sig ut framför kameran. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser.
Barnpanel ger nya perspektivBarn och ungdomar har fått vara med och påverka under hela uppbyggnadsprocessen gällande allt från innehåll till möblering, och alla vuxna som jobbar där har en mentor bland barnen. Tillsammans har man skapat en panel som utmanar vuxna under möten, för att ge mötesdeltagarna ett annorlunda perspektiv och ge ett kreativt avbrott i det vanliga mötet.
– Något som vi är stolta över är att vi i framtiden kommer att erbjuda företag som lägger sina event och konferenser hos oss att vara delaktiga i att se till att barn och ungdomar långt utanför stadens gränser och de som har det mindre förspänt ska få en chans att komma in i Palatset, och därmed få möjligheten att upptäcka sig själva och talanger de inte trodde att de hade, avslutar Karin.
Fakta PalatsetPalatset finansieras av bidrag från det offentliga Sverige, intäkter från entrébiljetter och genom bidrag från det privata näringslivet. Bland Palatsets samarbetspartners finns bland andra Norstedts, PostkodLotteriets KulturStiftelse, Philips, Arvsfonden, bokförlaget Natur & Kultur och Tele2.
Hela huset är 5000 kvadratmeter fördelat på 8 våningsplan. Bland lokalerna finns:
Stora Scen 136 kvm, Lilla Scen 100 kvm, Salongen 74 kvm, Restaurangen 68 kvm
Gården 350 kvm och Audiensen (styrelsemötesrum), som tar 26 personer.
4K-Biografen tar 72 vuxna + 15 sittandes på balkongen, kan visa 3D- film och -spel på silverduk och är förberedd för att ta in livesändningar.
Lilla Scen kan göras om till biograf och är unik då den kan ta in 30 rullstolar samtidigt.
För mer information, kontakta Palatset.
Se alla inom temat här
Senaste i Reportage
Stockholm Waterfront Congress Centre Uppland
Den spektakulära fasaden har sedan byggnaden uppfördes 2011 blivit ett självklart inslag i Stockholms stadsbild. Hotell- och konferenskomplexet Stockholm Waterfront är stort – men inte för stort – här möts alla av samma flexibilitet och servicefilosofi som är grunden för lyckade möten.
Centralhuset Konferens Bohuslän
Mötestrender På Göteborgs Centralstation, med omedelbar närhet till tåg, flygbussar, linjebussar och spårvagnar, hittar du Centralhuset Konferens. En effektiv mötesplats som erbjuder 8 moderna och dynamiska lokaler för upp till 85 personer. Hotell, restaurang och bar ligger vägg i vägg med anläggningen.
Münchenbryggeriet Event & Konferens Uppland
Stora möten Münchenbryggeriets imponerande byggnad är ett av Stockholms mest karaktäristiska inslag i stadsbilden. I den vackra tegelbyggnaden från sent 1800-tal tillverkades öl i över 100 år. Idag hittar du en av Stockholms största konferensanläggningar med en total kapacitet på 2 500 deltagare.