Minnesvärda matupplevelser på Operakällaren konferens - | Konferensvärlden
Operakällaren
Stefano Catenacci kökschef
Reportage > Minnesvärda matupplevelser på Operakällaren konferens

Minnesvärda matupplevelser på Operakällaren konferens

Mat & dryck Maten är kanske inte vad de flesta gäster minns efter en lång dags konferens. Men efter ett möte på nyrenoverade Operaterassen är det just precis vad kökschefen Stefano Catenacci vill att gästerna ska få med sig.

15 november 2016, uppdaterad: 15 november 2016

Operakällaren öppnade för första gången 1787 i Gustaf III:s nya operahus och var en typisk källarrestaurang med jordgolv och spiraltrappa rakt ned från operaartisternas loge. I slutet av 1800-talet revs den då rätt så förfallna byggnaden och ett nytt och större operahus – med en helt ny och modern Operakällare – stod klart år 1898.

Mot mitten av 1900-talet hade restaurangen emellertid blivit ganska nedgången och gick med förlust. Stockholms – vid denna tid – främste krögare, Tore Wretman, klev då in och Operakällaren kunde sedan, med Werner Vögeli som kökschef, i början på 1960-talet återta sin plats på Stockholms
restaurangkarta.

Stjärna i Guide Michelin

Sedan 20 år tillbaka styr Stefano Catenacci i restaurangen; en restaurang i vars styckbod han började som 23-åring år 1989.

– Ett av mina första beslut var att bygga ett eget kök till Operakällaren, som tidigare delat kök med alla andra restauranger i huset. Det nya köket invigdes i början av 1997 och elva månader senare fick vi vår första stjärna i Guide Michelin!

Sedan dess har utmärkelserna kommit i strid ström. År 1999 slutade Stefano tvåa i Årets Kock, en tävling som han numera sitter i juryn för. Michelinstjärnan som Operakällaren tappade under ett par år, fick man tillbaka 2014. Och ända sedan 1998 har man årligen tilldelats fem röda bestick i Guide Michelin.

Den minst lika inflytelserika White Guide utnämnde Operakällaren till ”Årets Bästa Restaurang - Totalupplevelse” 2010, och Stefano själv utsågs två år senare till Hovtraktör och därmed ansvarig för alla kungliga galamiddagar och banketter.

Helt nyrenoverad konferensavdelning

På våningen ovanför Operakällaren har sedan länge funnits flera konferenslokaler, men de hade med åren blivit slitna och omoderna. En storsatsning inleddes därför förra året och nu är de omfattande renoveringarna klara.

Hela våningsplanet är ombyggt och det har inte sparats på något i ambitionen att skapa de perfekta möteslokalerna. Här har man tänkt på alltifrån gardiner och teknik, till gästflödet i lokalerna och hur man flexibelt ska kunna dela av de stora rummen med ljudisolerande vikväggar.

Rotundan är ett fantastiskt, runt rum med sex meter i takhöjd och tillsammans med intilliggande Operaterassen kan man här nu ta emot grupper om upp till 300 deltagare, eller arrangera mottagningar för upp till 600 gäster.

Inte många konferensanläggningar kan ju stoltsera med en egen stjärnrestaurang, med kulturminnesmärkta väggmålningar, förgyllda ekpaneler och kristallkronor i taket. Men efter en konferens på övervåningen i det vackra operahuset är det bara en kort promenad nedför trappan till Operakällaren, där man kan avnjuta fikapauser och luncher i den fina matsalen.

– Det känns roligt att matsalen lever upp och att det inte bara är ”fine dining” här. Många kanske uppfattar oss som lite ”uppsträckta” men så är det inte alls. Visst har vi vår historia och våra traditioner, som vi gärna vill bevara. Men samtidigt lägger vi stor vikt vid att alla som arbetar här bemöter gästerna på ett trevligt och personligt sätt, förklarar den likaledes trevlige kökschefen, som själv fortfarande jobbar mycket i köket och som gärna är ute bland gästerna för att ta del av deras synpunkter på maten och restaurangupplevelsen.

Klassiskt julbord

Snart är det dags för Operakällarens klassiska julbord och även där strävar Stefano Catenacci kontinuerligt efter att höja nivån.

– Ambitionen är att alltid ha de bästa råvarorna och vi gör allt från grunden. För ett par år sedan införde vi traditionen att servera alla gäster en halv hummer och en löjromsburk som förrätt vid bordet. Flera andra delar av julbordet, som exempelvis potatisen, serverar vi också vid bordet, berättar han avslutningsvis innan det är dags att hasta ut i köket igen.

Fakta Operakällaren konferens

I konferensdelen finns åtta olika konferensrum av varierande storlek och i matsalen finns plats för 100 personer, samt ytterligare 50 stycken på verandan. Läs mer om Operakällaren och Café Opera på Konferensguiden.se. Här erbjuds du även kostnadsfri bokningshjälp vid konferens, kickoff och event.

Läs vidareSe alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.