Musikmarinerade möten - | Konferensvärlden
Reportage > Musikmarinerade möten

Musikmarinerade möten

Oavsett om ni vill ha harpa och flöjt till kaffepausen, lära chefen att dirigera en orkester eller bara konferera i klassiskt vackra lokaler är nygamla konserthuset Musikaliska en upplevelse.

Text: Matilda Andréasson

18 oktober 2011, uppdaterad: 28 maj 2013

Sedan år 1878 har huset på Nybrokajen 11 i Stockholm varit ett hem för musiken. Det var kung Oscar II som såg till att Kungliga Musikaliska Akademien till slut fick ett eget hus efter år av kringflackande. Här bedrev Akademien bland annat sin musikundervisning, och skolade stjärnor som Jussi Björling och Birgit Nilsson. Nästa musikaliska hyresgäst blev Rikskonserter som hade sin hemmascen här fram till i våras, då Länsmusiken i Stockholm tog över tillsammans med Blåsarsymfonikerna.

Musikaliska konferenskonceptHuset har länge använts till uthyrningsverksamhet, men från och med nu kommer 30–40 procent av verksamheten att bestå av konferenser och event av olika slag.
– Parallellt med vårt musikkoncept växte det fram att vi också skulle utveckla en större konferensverksamhet. För oss var det väldigt viktigt att få in musiken i de koncepten, inte bara för att musiken är viktig för oss utan också för att huset är gjort för att det ska klinga i varje vrå, säger Fredrik Österling, VD för Musikaliska.
Det har nu skapats tre olika konferenskoncept som innehåller musik på olika sätt. Till exempel kan en konferensgrupp börja dagen med att uppleva hur det är att dirigera en orkester, och koppla ihop den situationen med ledarskap i arbetslivet.
– Det finns ju forskning som visar att man blir smartare av musik, fortsätter Fredrik Österling, och berättar att akustiken i huset är erkänd som en av de bästa inte bara i Sverige utan i hela Norden.

I möte med kvinnliga tonsättareDen förgyllda konsertsalen på andra våningen rymmer drygt 600 personer. Anna Wahlström, projektledare för konferens och event, visar mig runt och vi tittar in i konsertsalen där Radiokören har repetition. Längst bak i salen finns en kungaloge från Oscar II:s tid, där även vårt nuvarande kungapar ibland sitter när de går på konsert. Nu är gardinerna fördragna, men i salen finns skyhöga fönster, både mot innergården och ut mot Nybrokajen.
I foajén utanför serveras ofta bufféer eller fika, och Anna berättar att det lämpar sig särskilt för frukost, då morgonsolen lyser in genom fönstren.
Utöver konsertsalen är Oscar II husets största lokal, och rymmer 100 sittande personer. Här hålls middagar, mingel och seminarier, och på dagen för mitt besök finns här en del möbler kvar från klubbsatsningen WunderBar@Musikaliska som höll till här under Östersjöfestivalen i somras. Musikaliska är just i färd med att byta namn på lokalerna, och de nya namnen kommer att gå på temat kvinnliga tonsättare. Oscar II kommer att heta Clara Schumann, och ett av de två mindre mötesrum som håller på att skapas kommer att döpas till Alice Tegnér. Hittills har dessa två rum varit kontor, men när de står klara i sin nya form skapar de en unik möjlighet att hålla mindre möten eller middagar före en konsert.
I anslutning till huset ligger också Stallet, ett tidigare häststall som nu är en rustik lokal med bjälkar i taket och utfällbara träbänkar från väggarna. Stallet används ofta för fester och middagar, och stora glasdörrar öppnar upp mot innergården, som också kan nås från Oscar II.
– En stor fördel med innergården är att det inte är några bostadshus runtomkring, vilket gör att man kan låta hur mycket man vill här om man hyr på kvällstid, berättar Anna.

Bistrohäng med levande musikDen nya satsningen på det klassiska konserthuset innebär också en delvis ny syn på musiken och dess publik. Musikaliska vill vara en uppstickare som står får något nytt, och ifrågasätter gamla föreställningar om klassisk musik som lever kvar.
– Det vi väljer att satsa på här ska vara långt ifrån något dammigt och förtorkat, som Fredrik Österling uttrycker det.
Tanken är att öppna upp huset, och se till att allmänheten får upp ögonen för det. Ett led i den satsningen är öppnandet av en ny restaurang under hösten, Bistro Birgit, i regi av krögaren Leif Sigertun. Bistron kommer dels att vara platsen för ett glas vin före konserten, men också lunchrestaurang för allmänheten. Så småningom kommer man också att hålla öppet på kvällarna, och skapa ett bistrohäng med levande musik.
– Vi vill öppna upp huset så att folk inte bara kör förbi. Man ska veta var Musikaliska är, säger Anna.



Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.