Östergårds bjuder på skratt och omtanke
11.00 – 11.30 Visning av gården
När vi svänger av från E18 vid Danderyds kyrka blir vi en aning konfunderade. Efter några varv i rondellen inser vi att Östergårds är den vita gården alldeles intill.
Text: Astrid Feldreich
19 november 2009, uppdaterad: 28 maj 2013
Så nära att vi nästan missade den. Östergårds är en av fem storbondegårdar i området med anor från 1600-talet, och den gamla postvägen till Finland låg tidigare där E18 ligger nu. Vid ytterdörren möts vi av vd: n och ägaren Anna Lindstedt och börjar vår praodag med att få en visning. Hennes familj äger kringliggande kontorsfastigheter, så det föll sig naturligt att förvärva gården och skapa en gemensam infart och parkeringsplats när tillfälle gavs i mitten av 90-talet. Allt känns väldigt fräscht och Anna berättar att de totalrenoverat gården för fyra år sedan, och att hon har lagt extra mycket omsorg vid att inredningen skulle kännas rätt. I det populära mötesrummet ”Annas rum” är stilen en skön blandning av gammalt och nytt. Ovanför det tidsenliga konferensbordet hänger en limegrön kristallkrona.
– Jag ville behålla herrgårdskänslan och samtidigt ge rummet en modern touch, säger hon.
11.30- 15.00 Konferenslunch och fikaförberedelser
Vi tar oss vidare genom vinkällaren för att komma till den röda träbyggnaden intill huvudbyggnaden. Där finns köket och den rustika restaurangen som för tankarna till en hemtrevlig loge. Vi blir genast satta i arbete och får förkläde och skjorta på oss. Klockan halv ett ska konferensgänget från Landstinget, som är runt 25 personer, äta lunch. Samtidigt serverar Östergårds även lunch för privatgäster i butiken samt erbjuder take-away mat. Så tiden kring lunch är alltid hektiskt.
- Kan ni hjälpa till att servera?
Närmaste timmen bär vi tallrikar, lägger upp bröd och smör i små förpackningar, väger och märker upp matlådor, gör cappuccino och lär oss kassan. Faktum är att det känns som om vi verkligen gör nytta. När konferensgruppen ätit klart är det dags att ställa i ordning borden inför kvällens fondue. Varje fredag är det nämligen fondueafton på Östergårds.
– Nu får ni vara lite kreativa, säger Anna och ger oss förtroendet att arrangera ett konferensbord inför ett mindre möte på eftermiddagen.
Te, kaffe, fikabröd och godis ska finnas nära till hands samt block och pennor prydligt utplacerade på varje plats. När vi känner oss nöjda med vår insats går vi en trappa upp till det större konferensrummet och lägger en utvärdering samt ett litet tuggummi vid sittplatserna där.
Då jag först berättade att redaktionen ville praoa på Östergårds frågade Anna: Kan jag få lite tid på mig, jag vill tänka ut något speciellt? Några dagar senare ringde hon upp och hade en färdig plan för vår dag. På samma sätt känns det som om det ligger en tanke bakom allt på Östergårds. Många små detaljer gör att helheten känns genomtänkt. Ingenting lämnas åt slumpen. Allt från att pennan på konferensbordet ska ligga med loggan uppåt till att klistermärket märkt med ”Östergårds” alltid sitter åt höger på take-away boxarna.
15.00-16.00 Skrattyoga
Sveriges största curlinghall ligger bara några hundra meter bort och det gör att Östergårds kan erbjuda curling som aktivitet till grupper.
– Det är så bra eftersom alla kan vara med. Curling skapar laganda och kräver närvaro och koncentration. Ofta avslutar gruppen spelet med att äta lunch eller middag här tillsammans, säger Anna.
I dag är det dock skrattyoga under ledning av skrattcoachen och livsinspiratören Zannah Parmenius som står på schemat för konferensgästerna.
– Genom skratt och lekfullhet lösgör vi spänningar och därmed förändras vårt perspektiv och vi blir mer kreativa i att lösa problem. Skrattyoga stärker dessutom muskler, tränar lungor och hjärta, säger Zannah.
Till en början kan jag ana en avvaktande attityd i gruppen, som förmodligen grundar sig på en osäkerhet inför vad som ska hända. Men när man ser sina kollegor gå som pingviner, skratta och blunda samtidigt och ryta som ett lejon är det svårt att hålla sig för skratt. Så efter 20 minuters övningar, där vi testat många olika skratt, gapskrattar faktiskt nästan alla på riktigt. Stämningen blir uppsluppen och diskussionen om hur vi kan bli gladare och skratta mer på jobbet kommer igång.
16.00- 16.30
Avslutningsfika i Vinterträdgården
Trötta men nöjda efter skrattpasset får vi äntligen sätta oss i Vinterträdgården och njuta av belöningen för dagens mödor - en hembakad brownie med grädde och kaffe. Det var länge sedan något smakade så gott.
Se alla inom temat här
Senaste i Reportage
Hotel 1622 Skåne
Konferenspärlor Strax söder om Helsingborg, i Rydebäck, med havet och stranden som närmaste grannar ligger Hotel 1622. Ett spa-hotell för vuxna som erbjuder 34 vackra rum och tre möteslokaler i en historiskt spännande miljö. Hit kommer man för att njuta, koppla av, äta och dricka gott och mötas.
Breanäs Hotell Skåne
Hållbarhet & Miljö I nordöstra Skåne, vid vägs ände, hittar du Breanäs Hotell. Mitt i Sveriges sydligaste vildmark kan grupper spendera kvalitetstid tillsammans. Konferera, men också ta härliga promenader, bada bastu vid sjön och njuta av grönt och vilt på en plats där du lämnar ett minimalt avtryck på miljön.