Så byggs en konferensanläggning - | Konferensvärlden
Reportage > Så byggs en konferensanläggning

Så byggs en konferensanläggning

Siggesta Gård ligger på Norra Värmdö, i Stockholms skärgård, och är i området ett välkänt aktivitetscentrum. Här finns lantbruk, teater, fotbollsgolf, eventytor och konferensverksamhet. Ägaren Olof Stenhammar beslutade för något år sedan att göra herrgården på Siggesta Gård till en konferensanläggning. I oktober invigs herrgården och KonferensVärlden har tagit del av hur konferensanläggningen byggts upp och följt projektledarnas arbete.

Text: Livia Jakobsson

2 september 2009, uppdaterad: 28 maj 2013

Ingrid Westman, Fastighetschef
Ingrid Westman har som uppgift att ta hand om Siggesta Gårds alla byggprojekt, se över hur de används tekniskt och minska förbrukningar. Den senaste tiden har hon lett herrgårdens projektteam.
– Först diskuterade jag och arkitekten hur vi bäst kan utnyttja huset. Hur mycket folk det får plats i varje rum är viktigt att tänka på när det gäller luften. Vi tittade på tänkbara flöden i huset och hur vi tror verksamheten kommer att bedrivas. Så där i början av ett projekt är det många antaganden. Sedan skissade jag fram en tidsplan.
Ingrid säger att det också är viktigt att i ett tidigt skede ta in konsulter inom VVS, ventilation, värme och avlopp.
– När det gäller herrgården, som är en gammal fastighet, så blir det en hel del okonventionella lösningar. Vi vill till exempel inte förstöra formspråket med att ha synliga ventilationskanaler i de vackra rummen. Samma sak gäller elen, som brukar vara svår att dölja. Siggesta har också en stark miljöprofil som vi inte kan rucka på bara för att herrgården är gammal. Vi har valt energisnåla lösningar som värmeåtervinning och bergvärme och producerar vårt eget källvatten.
När herrgården invigs nu i september så släpper Ingrid projektet helt och hållet och lämnar över till driftschefen. Själv kommer hon att ta tag i nya byggprojekt.
– Det är alltid svårt och känns lite konstigt när man har jobbat så otroligt intensivt med ett projekt. Förhoppningen är ändå att herrgården ska bli en unik konferensmiljö där alla ska komma in och säga ”wow vilken häftig och gammal byggnad, vad fint bevarad den är!” Det skulle göra mig glad.

Charlotte Lagerberg-Bjurström, Inredningsarkitekt
Som inredningsarkitekt går Charlotte Lagerberg-Bjurströms roll ut på att återställa herrgården så att den kommunicerar 1700-tal så mycket som möjligt. Charlotte vill att gästerna ska få en upplevelse av att ha rest bakåt i tiden till en miljö som berättar för dem om livet hos en välbeställd jordbrukande familj någon gång under barock- eller rokokotiden.
– För mig behövdes inget konceptarbete, det var självklart att huset bara skulle återställas till sin forna glans och storhet. Jag är specialiserad på äldre och klassiska miljöer och antar att jag fick jobbet just med anledning av denna kompetens. Alla inblandad på Siggesta köpte med entusiasm denna tanke.
Utmaningen har varit att kombinera funktionen konferens med fest, i en ålderdomlig miljö. Hon säger att människor som verkligen kan sin stilhistoria kommer att se de kompromisser som har behövts göra, men hennes förhoppning är att helheten kommer att kännas äkta.
– Vanligt är att konferenser läggs i angränsande för ändamålet uppförda byggnader, så att det gamla huset endast används för måltider och fest. I herrgården har vi allt i ett! Det har dock ställt stora krav på möbelleverantörerna för det har inte varit lätt att leverera stapelbara barock- och rokokostolar till exempel.
Förutom återställningen av herrgården har Charlotte även valt ytskiktsbehandlingar, färgprogram samt antikviteter och konst.
– Jag kommer sedan vara med och kvalitetssäkra så att konceptet inte förvanskas eller slappas till. Det gäller alltifrån mat och seder och bruk till musik och personalens kläder.

Cecilia Burman, Driftschef
Cecilia Burman, driftschef för herrgården på Siggesta Gård, har haft en hektisk vår och sommar. I maj öppnade Orangeriet som fungerar som gårdens klubbhus med glassbar, café och uteservering. Direkt efter invigningen hoppade hon på nästa projekt, herrgården.
– Jag har ansvar över servicekonceptet och personalen. Mitt jobb handlar om att tänka igenom hur gästernas vistelse kommer att se ut; från stunden de kommer tills de åker hem. Bra service märks egentligen inte och för att få en sådan service måste den vara välplanerad och genomtänkt.
Under sommaren har hon rekryterat personal och Cecilia säger att hon brukar leta efter personer som känner en glädje av att bemöta gäster och som lyckas tillmötesgå andra människors behov.
– Värme, kvalitet och omtanke är otroligt viktigt på Siggesta. Vi vill förmedla en varm känsla, där miljön ska vara ombonad, servera hög kvalitet på maten och servicen samt ha en omtanke om gästen, miljön, hälsan och varandra. Jag kommer att ha många möten och utbildningar med personalen för det är viktigt att vi får en grupp som fungerar på samma sätt och mot samma mål. Som ansvarig tror jag att det är grundläggande att vara lyhörd för medarbetarna så att alla känner sig delaktiga.

Olof Stenhammar, Ägare
Olof Stenhammar, som grundade börsföretaget OMX, hade 1990 möjlighet att köpa in sig i Siggesta Gård. Då han redan ägde några av granngårdarna var han självklart intresserad av gården och sedan 2001 äger han Siggesta Gård helt och hållet. Genom åren har Siggesta Gård utvecklats till ett upplevelsecentrum och ska fungera som hela familjens besöksgård.
– Genom herrgården kommer vi kunna erbjuda en professionell mötesplats för konferenser, fester och event. Det blir en oerhörd kvalitetshöjning för gården. Vi har ju redan stora utrymmen med logen som tar drygt 500 personer och loftet som kan ta ett hundratal, men med herrgården kommer vi kunna erbjuda bättre konferensmöjligheter med flera grupprum.
På frågan om vilken roll han har i uppbyggnadsprocessen av herrgården skrattar Olof och säger:
– Jag är inblandad i alla beslut på Siggesta, ibland kanske lite för mycket.
Olof har som ambition att Siggesta Gård ska ha ett möteserbjudande i toppklass och att anläggningen ska ses som en riktig professionell mötesarrangör.
– Vi kan också erbjuda aktiviteter som redan finns på Siggesta Gård som fotbollsgolf, äventyrsgolf, teater och andra event. Detta är något som de flesta andra anläggningar saknar. Vi har ett unikt aktivitetserbjudande som kan förstärka och skapa mervärde för konferensen.
Efter invigningen av herrgården kommer det följande året att ägna åt att säkra kvaliteten på anläggningen. Enligt Olof har Siggesta Gård vuxit otroligt mycket det senaste året och han vill säkra att organisationen fungerar som den ska. Men han har redan planer på nya projekt.
– Jag har som mål att vi ska tillföra en nyhet till gården om inte varje år så vartannat år. Nästa stora investering som vi planerar att göra är ett hotell. I dagsläget kan vi bara erbjuda dagskonferenser men ambitionen är alltså att vi ska kunna ha övernattning också. Vi har projekterat och ritat ett hotell med 150 rum och spa. Förhoppningen är att vi kan sätta igång nästa höst.



Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.