Sagolikt på Astrid Lindgrens Näs - | Konferensvärlden
Reportage > Sagolikt på Astrid Lindgrens Näs

Sagolikt på Astrid Lindgrens Näs

På Astrid Lingrens Näs i Vimmerby är det upplevelserna runt omkring mötet som är det utmärkande. Besök vår världsberömda författares barndomshem och få en smak av det genuina småländska lantköket från förr.

Text: Malin Svensson

21 mars 2012, uppdaterad: 17 juni 2013

Astrid Lindgrens Näs öppnade 2007 i Vimmerby och har blivit en populär mötesplats för hela den småländska regionen. Det är en sagolik miljö som bjuder på en fascinerande resa tillbaka till Astrid Lindgrens barndomsvärld i början av 1900-talet.

Unik sagomiljö
En prästgård, ett rött hus, några förrådsbodar, en paviljong och en härlig parkmiljö bildar tillsammans Astrid Lindgrens Näs. I det röda huset strax intill prästgården, föddes Astrid Anna Emilia Ericsson år 1907. Hennes far var prästgårdsarrendator och ansvarade för att sköta gården. Mycket av miljöerna och karaktärerna i hennes böcker är direkt hämtade från Näs. Det här är inte bara Astrids egen barndomsvärld, det är även hemtrakterna för barnen i Bullerbyn och Emil. Här lekte ofta Astrid med sin kompis Madicken och fortfarande står almen kvar som de brukade klättra i, som blev sockerdricksträdet i Pippi Långstrump.

Astrids barndomshem ger en exklusiv upplevelse eftersom det ser ut precis som det gjorde för 100 år sedan när hon själv var barn. Medan hon fortfarande levde lät hon återställa hela nedervåningen, de flesta möbler är i original. Huset är idag öppet för besökare med guidade visningar på svenska, engelska och tyska. Den gamla prästgården är numera ett kunskapscenter för barnlitteratur. Bland annat pågår samarbete tillsammans med Linnéuniversitetet där universitetskurser i att skriva för barn ges på Näs. Vill man lära känna Astrid lite bättre så kan man själv söka i det omfattande referensbiblioteket, eller få en föreläsning av bibliotekarien.

- Astrid har betytt så mycket för oss att hon har kommit att bli en viktig del av vårt svenska kulturarv. Bara vetskapen om att så mycket är hämtat härifrån gör stället nästan lite magiskt, säger Charlotta Lindkvist som är marknadsförare här.

Stor utställning om Astrid
Paviljongen är en modern byggnad som färdigställdes då Astrid Lindgrens Näs öppnade. Här pågår den stora basutställningen ”Hela världens Astrid Lindgren”. Den innehåller bland annat fem scenerier som visar några avgörande händelser i hennes liv, från barndomen på Näs till livet som ensamstående mamma i Stockholm på 20-talet, som barnboksredaktör och som politisk debattör. Till utställningen finns en audioguide som tar ungefär 20 minuter att lyssna på. Genom det kan besökaren själv bestämma hur mycket tid man vill spendera där.

- Jag har sällan sett någon som har blivit besviken på den här utställningen. Den får oss att förstå vilken stor person hon var och ger en tacksamhet för allt hon gjort, säger Charlotta.

After work i sagoladan
Förutom utställningen finns den stora konferenssalen i Paviljongen som kan ta upp till 100 personer. I Prästgården finns några mindre och större grupprum.

- Vi har också inrett en mysig sagolada med halmbalar ute i en förrådsbod. Där kan man runda av dagen med något gott att dricka och kanske med någon som kommer dit och berättar någon anekdot om Näs, föreslår Charlotta.

Ny matprofil
I anslutning till utställningen ligger det nyöppnade Lantköket på Näs där systrarna Ann och Emma Sellbrink bjuder på hemgjorda småländska delikatesser från lokala producenter. Recepten kommer från gamla släktingar och folk i trakten och ska spegla den lite festligare maten som serverades när Astrid var barn.

- Vi bjuder på ”redig bonnamat” som fläskpannkaka, kroppkakor och söndagsstek med pressgurka. Som efterrätt kan man få äkta hemgjord ostkaka på smålandsmjölk och till kaffet serverar vi doktorinnans chokladbröd, berättar Ann. De serverar även bufféer som anpassas efter säsongens råvaror och har en ekologisk vinlista som är framtaget utifrån den meny som råder för tillfället. Astrid Lindgrens Näs erbjuder dagkonferenser med högkvalitativa kulturaktiviteter som tillval. En resa från Stockholm eller Göteborg tar cirka tre timmar.



Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.