Smakfullt i öppna landskap - | Konferensvärlden
Flädie Mat & Vingård
Flädie Mat & Vingård
Flädie Mat & Vingård
Flädie Mat & Vingård
Flädie Mat & Vingård
Reportage > Smakfullt i öppna landskap

Smakfullt i öppna landskap

Mat & dryck Strosa runt bland vinrankor, lär dig laga mat som proffsen och ta ett dopp i läcker utomhuspool. Flädie Mat & Vingård ger både smaklökarna och endorfinerna en skjuts när du lämnar kontoret och gör entré i druvornas värld.

Mia Wibacke Bornberger

17 mars 2020,

Om du tar landsvägen från Lund och åker mot havet i väster är du snart ute på den vidsträckta skånska slätten. Vägarna är slingriga, här och var syns gårdar och hus liksom mindre byar omgärdade av små skogsdungar. På endast tio minuter når du Flädie, ett charmigt samhälle som omnämns i skrift redan på 1000-talet.

Det första du möts av vid framkomsten är en dekorativ låg gulputsad mur som löper längs med landsvägen. Innanför den ståtar en lummig trädgård med gårdsplan och ett boningshus i samma varma färg som muren. Du har nått det familjeägda Flädie Mat & Vingård, vars 2,5 hektar rymmer både 9 000 vinrankor och en komplett konferensanläggning i idyllisk lantlig miljö.

Odlingen såg dagens ljus 2007 och sedan dess har vinerna utvecklats och tagit hem ett flertal utmärkelser och priser. En stor del av arbetet på gården, som gallring och ogräsbekämpning, sker för hand och odlingen är ekologiskt inriktad. Man använder sig av druvorna rondo och cabernet cortis för rött och rosé, samt solaris och phoenix för vitt och mousserande. Druvorna är vinterhärdiga och har sitt ursprung i Tyskland och Tjeckien.

– Det kan nog inte understrykas tillräckligt hur noggranna vi är med vår odling, vi lägger ner både själ och hjärta i arbetet och det avspeglar sig omgående i kvaliteten på druvorna och i förlängningen då också i kvaliteten på våra viner, säger verksamhetschefen Linda Fenzel.

En del av sortimentet exporteras till bland annat Norge. Samtidigt är man mån om att inte utvidga verksamheten för mycket då man vill behålla det personliga och småskaliga.

Pool bland vinrankorna

Flädie Mat & Vingård har fem ljusa och fullt utrustade lokaler med utsikt över vinrankor och böljande åkrar. Den största tar upp till 110 personer och fungerar också som festvåning. För övernattning finns 28 rum med totalt 58 bäddar fördelade i tre byggnader, bland annat i det tidigare boningshuset som idag inhyser åtta hotellrum, samt i huvudbyggnaden som en gång i tiden var stall. Där finner man också reception, festvåning och kök. Ett stenkast därifrån glittrar utomhuspoolen med sin turkosfärgade mosaik, som gjord för ett dopp innan mötet.

Laga mat med kollegorna

Anläggningens namn tydliggör vad som står i centrum utöver vinproduktionen, nämligen maten.

– Vi arbetar nära våra lokala handlare och odlare. Menyerna anpassas efter säsong och efter vad ”vår” bonde har att erbjuda för tillfället.

En uppskattad aktivitet är att laga mat tillsammans med kockarna. Gruppen delas upp i fyra mindre lag, där varje lag har ansvar för en av rätterna.

– Vårt stora öppna och sociala kök är perfekt för detta. Här ingår också upplägg och servering, där kocken visar hur man dukar upp maten fint på tallriken. Vi har även med ett teknikmoment där gästerna exempelvis lär sig hur man filear en fisk.

Den som vill ge endorfinerna en ytterligare kick, oavsett årstid, kan med fördel bege sig till det närliggande Bjerreds Saltsjöbad Kallbadhus & Restaurang. Längst ut på den långa bryggan väntar bastu och kallbad med makalös utsikt över havet.

FLÄDIE MAT & VINGÅRD

På Flädie Mat & Vingård strax utanför Lund möts konferensgästerna i en genuin och lantlig vingårdsmiljö bara några kilometer från havet, mitt i den pulserande Öresundsregionen. Anläggningen har färdiga konferenspaket men skräddarsyr också upplägget efter behov. Gårdens största lokal kan samla 110 personer i biosittning och övernattning sker i smakfullt och ljust inredda hotellrum med pittoreska detaljer. Vinprovning och guidad tur på gården och kring vinproduktionen är uppskattade aktiviteter.

Läs vidareSe alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.