



Sörmländskt närproducerat i ny kokbok
Mat & dryck I hjärtat av Sörmland – trekvarts bilresa från Stockholm respektive Nyköping – ligger Bommersvik, en fridfull plats med hög klass på måltider och med service från hjärtat.
3 november 2016, uppdaterad: 3 november 2016
Vackert beläget mellan Järna och Nykvarn, intill sjön Yngern, ligger Bommersvik, vars stolta konferenstraditioner går så långt tillbaka som till år 1937. Hit rekryterades Tony Jaurell, med bakgrund från bland annat Bomans i Trosa, för sexton år sedan till tjänsten som köksmästare.
– Alla vi som arbetar i köket är födda häromkring i Sörmland och det ger en väldigt speciell känsla för var råvarorna som vi använder vid matlagningen kommer ifrån, berättar han.
Matkluster med fokus på ekologiskt
Sörmland har blivit lite av ett ekologiskt matkluster där små producenter kämpar hårt för att tillhandahålla närproducerade grödor och livsmedel för lite pengar. Och på Bommersvik vinnlägger man sig om att hålla en nära kontakt med så många av dessa lokala producenter som möjligt.
– Ägg köper vi från en bonde här i Sörmland och dessertostarna från Jürss mejeri i Flen. Viltköttet kommer från Ekensbergs gård i Enhörna och rotsaker, grönsaker, frukt och kött köper vi från Åby Kvarns gård. Och Järna mejeri, som tillhandahåller vår mjölk, har kor som betar åtta kilometer från gårdens kylskåp, konstaterar Tony Jaurell.
Boksamarbete med Åby Kvarn
En producent som Bommersvik samarbetat särskilt nära med är det kravcertifierade jordbruket Åby Kvarn, som ligger i Hölö strax söder om Järna. Här odlar man endast ekologiska grönsaker och föder bara upp kravmärkta djur.
Nyligen släpptes den fina kokboken ”Matglädje tillsammans”, som är skriven av kockarna på Bommersvik tillsammans med Anette Rundqvist, som äger och driver Åby Kvarn. Boken är en underhållande och personlig samling spännande recept, varvade med vackra bilder och berättelser; allt med utgångspunkt i de olika årstiderna och säsongerna i Sörmland.
– Läsaren får följa oss och ta del av våra favoritrecept som baseras på närproducerade och säsongsanpassade råvaror. Nu på hösten är det mycket bär och svamp och utgångspunkten är att menyn hela tiden ska utgå från det som är aktuellt just precis den här veckan, förklarar Tony Jaurell avslutningsvis.
Fakta Bommersvik
På Bommersvik finns 84 hotellrum, varav 32 dubbelrum och konferensrum med plats för alltifrån två till tvåhundra personer. Läs mer om Bommersvik på Konferensguiden.se, här kan du även boka din konferens, kickoff eller event. Du erbjuds dessutom kostnadsfri bokningshjälp!
Läs vidare
Bommersvik
Konferensplatser: 200 Bäddar: 147
Bommersvik ligger bara 40 minuters resa söderut från centrala Stockholm i ett rofyllt naturområde med magisk utsikt över den stilla sjön Yngern. Att komma till Bommersvik är som att komma hem. Det får vi ofta höra från våra gäster och inget kan göra oss gladare. För det är precis så vi vill att du s ...
Se alla inom temat här
Senaste i Reportage
Såstaholm Hotell & Konferens Stockholm norra
Konferenspärlor För 100 år sedan var Såstaholm ett pensionat för berömda skådespelare. Idag är herrgården en scenkonstinspirerad mötesplats där du och din grupp kan bli en del av historien. Här kan du spränga gränser för det kreativa och bli en stjärna i gruppen.
Finlandshuset Konferens Stockholm city
Behändigt placerat på Snickarbacken i centrala Stockholm hittar du Finlandshuset. Här konfererar du i ljusa och lugna lokaler samtidigt som du njuter av finsk samtidskonst, design och kultur. En vilsam oas mitt i stadens pulserande kärna som dessutom bjuder in till klassiskt finskt bastubad – med kallpool och styrelsebord.