Utökat samarbete mellan Uppsala Konsert & Kongress och Uppsala konstmuseum - | Konferensvärlden
Foto: Göran Boardy
Fredrik Lindqvist Känguru Träsnitt på tyg, 2010. Visas 29 november - 18 december, entréplan Uppsala Konsert & Kongress.
Mötesnytt > Utökat samarbete mellan Uppsala Konsert & Kongress och Uppsala konstmuseum

Utökat samarbete mellan Uppsala Konsert & Kongress och Uppsala konstmuseum

Utställning Mer konst och mer musik. Samarbetet mellan Uppsala Konsert & Kongress och Uppsala konstmuseum utökas i höst. Konsten tar plats på UKK och musiken gör sig hemmastadd på konstmuseet. Se programmet nedan. Fri entré till både utställningar och konserter.

31 maj 2016, uppdaterad: 8 maj 2023

- UKK vill göra mer för fler. Att samarbeta med intressanta och inspirerade aktörer är en väg för oss att nå dit. Utbytet med konstmuseet präglas av ömsesidig nyfikenhet och lust att utforska varandras områden, men också att utveckla sitt eget. Uppsalapubliken får mer av oss båda. Ett plus ett blir tre, säger Lena Åberg Frisk, vd och konstnärlig ledare på Uppsala Konsert & Kongress

- Det är mycket stimulerande att samarbeta med Uppsala Konsert & Kongress. Konsten och musiken prövas på nya platser, nya möten uppstår och nya konstnärliga processer startas. Konstmuseet och UKK har båda sina verksamheter i byggnader som sticker upp i Uppsalas skyline, bara det är skäl att samverka, menar Daniel Werkmäster, Museichef Uppsala.

Höstens program för samarbetet

KONSERT: Aina Myrstener Cello

Torsdag 8 september 19.00, Uppsala konstmuseum
Magiska, minimalistiska och repetitiva verk leder associationerna till något avlägset och stilla, till tusenåriga skogar och övergivna civilisationer. Aina Myrstener Cello är musiker och producent. Hon improviserar och experimenterar akustiskt och elektroniskt på cello. I juni släpps hennes album Cellomusik II på labeln Flora & Fauna. Skivan är Aina Myrstener Cellos andra album i en serie om tre. 

UTSTÄLLNING: Peter Weiss

3 september 2016 – 8 januari 2017, Uppsala konstmuseum
Peter Weiss föddes 1916 i Tyskland och dog 1982 i Stockholm. 2016 skulle Weiss fyllt 100 år. Utställningen visar några av Peter Weiss innehållsrika målningar som med influenser från centraleuropeisk konsttradition som Pieter Breughel och Hieronimus Bosch gestaltar ett 1900-tal i existentiell kris. Många av Weiss konstverk går inte länge att visa på grund av en omfattande stöld år 2008 och vi möter dem idag enbart som reproduktioner. Peter Weiss var under tidigt 1950-tal verksam i experimentella och dokumentära kortfilmssammanhang. I utställningen visas några av hans kortfilmer. Han fick ett internationellt genombrott som dramatiker med pjäsen Mordet på Marat 1965. Som författare mest känd för romanen Motståndets estetik från 1971-81.

KONSERT: Bridget Marsden & Leif Ottosson

Torsdag 10 november 19.00, Uppsala konstmuseum
Egna kompositioner och traditionellt material som rör sig mellan atmosfärisk improvisation och drivet låtspel. Här möts fiolen och dragspelet på ett sätt som överraskar även de mest hängivna folkmusiklyssnarna. Bridget Marsden, fiol, och Leif Ottosson, accordeon, är två stjärnskott på den svenska folkmusikscenen. 2015 släppte duon sitt debutalbum Mountain Meeting fyllt med innovativa tolkningar av den nordiska folkmusiken och avskalad, experimentell instrumentalmusik.
Lyssna: open.spotify.com/album/1bYt0dqxScbBk7DOTwfmKo

UTSTÄLLNING: Rummets Rymder 1974

29 september – 20 november, Uppsala konstmuseum
Kristina Bength, Mohamed Camara, Yorjander Capetillo Hernández, Cecilia Darle, Kristina Jansson, Christina Langert, Joanna Lombard, Cecilia Nygren och Malin Pettersson Öberg.
George Perec kultroman Rummets Rymder undersöker rumsligheter som finns runt omkring oss, från en boksida till ett sovrum över en stats gränser och slutligen rymden. I projektet har nio konstnärer inspirerats av detta stilgrepp och årtalet 1974, då boken gavs ut. Vi möter ett vardagligt 70-tal av möbler i furu och nikotindoft, men också en gränslös tid med andra premisser än vår. Utställningen fungerar som en inackorderingsplats för ihågkomna och glömda rum, där konstnärer i måleri och videoinstallationer leker med självbiografiska och fiktiva element och låter vår samtid spegla sig i 70-talets. Till utställningen publiceras en bok med skönlitterära texter av de medverkande konstnärerna.

KONSTVERK: Cecilia Nygren - My dreams are still about flying (Video, 32 minuter, 2012)

Visas 3 oktober – 23 oktober, 31 oktober – 13 november, entréplan Uppsala Konsert & Kongress
Cecilia Nygren, f. 1979, har en masterexamen vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm 2012. Nygrens videoverk My dreams are still about flying är sammansatt av olika verkligheter. Utgångspunkten för verket var upptäckten att Walter Steiner, före detta backhopparen, snickaren och tillika huvudpersonen i Werner Herzogs dokumentärfilm Die Grosse Ekstase des Bildschnitzers Steiners, numera bor i Falun och där arbetar som kyrkvaktmästare. Nygren har i sin film sammanfogat intervjuer med en serie tagningar från Steiners nuvarande omgivningar i Falun och gamla hemtrakterna i schweiziska alperna samt bilder ur Herzogs ursprungliga film. Resultatet är en finstämd reflektion över Steiner och hans drömmar om att flyga. Konstverket My dreams are still about flying ingår i Uppsala konstmuseums utställning Rummets rymder 1974.

KONSTVERK: Peter Johansson - Kanon (Blandteknik, 2014)

Visas 29 november - 18 december, entréplan Uppsala Konsert & Kongress
Peter Johansson, född 1964, är utbildad vid Kungliga konsthögskolan, med examen 1993. Han har ställt ut på många museer och konsthallar i Sverige, och utfört flera offentliga konstverk. Tematiken i Peter Johanssons konst kretsar ofta kring nationell och kulturell identitet. I verket ”Kanon” från 2014 är ett 20-tal broderade landskapsbilder uppträdda på ett luftvärnskanonrör. Vad är bilden av Sverige? Vad är Sverige? Vad är det vi vill försvara? Det är frågor som ställs. Konstverket Kanon ingår i Uppsala konstmuseums samlingar och i utställningen Samling i förvandling.

KONSTVERK: Fredrik Lindqvist - Känguru (Träsnitt på tyg, 2010)

Visas 29 november - 18 december, entréplan Uppsala Konsert & Kongress
Fredrik Lindqvist, född 1968, arbetar med tryck på textil och papper. Textiltrycken gör han ibland som i denna bild till stora verk som han med tydliga stygn syr ihop. Alla hans bilder är färgstarka och sammansatta som kollage med miljöer från olika världar. Lindqvist gör även textila skulpturer och installationer. Konstverket Känguru ingår i Uppsala konstmuseums samlingar och i utställningen Samling i förvandling.

Läs mer om Uppsala Konsert & Kongress på Konferensguiden.se. Kostnadsfri bokningshjälp erbjuds för möten och konferenser!Se alla inom temat här

Senaste i Mötesnytt


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.