Fotografen Anders Zorn på Fotografiska - | Konferensvärlden
Nyheter > Fotografen Anders Zorn på Fotografiska

Fotografen Anders Zorn på Fotografiska

Anders Zorn är en av Sveriges mest framstående konstnärer. Hans måleri, ofta tekniskt fulländade nakenstudier av kvinnor från Dalarna, gjorde honom i slutet av 1800-talet känd och beundrad över hela världen. Nu visar Fotografiska en näst intill okänd sida av Anders Zorns konstnärskap; som en experimentell och tekniskt driven fotograf. Ett sextiotal bilder som få har sett. Bilder hämtade från resor i Europa och USA, de som har stått som förlagor till målningar och etsningar, bilder från Zorns umgängesliv med andra konstnärer samt egna självporträtt. Utställningen på Fotografiska cureras av Per Hedström, utställningschef på Nationalmuseum.

Zorn och kameran visas på Fotografiska 5 juni–30 augusti 2015. Utställningen är ett samarbete mellan Fotografiska, Nationalmuseum och Zornmuseet.

19 maj 2015,

Redan tidigt i karriären använde Anders Zorn kameran som skissblock, ibland nästan som en dagbok. Han visade dock aldrig sina bilder offentligt, det var snarare tvärtom, han behöll dem inom familjen. Att använda fotografier som förlagor ansågs inte riktigt fint. Först i början av 1960-talet upptäcktes tusentals bortglömda negativ av Anders Zorn och nu får vi chansen att kika in i en okänd värld hos en av våra mest älskade konstnärer. Här finns bland annat fotografier som är relaterade till några av hans mest betydande verk, exempelvis Midsommardans.

Utställningen på Fotografiska visar 65 bilder samt 13 etsningar utlånade från Zornmuseet, som tillsammans ger en helt ny bild av Anders Zorns konstnärskap. Max Ström Förlag ger samtidigt ut fotoboken Fotografen Zorn på initiativ av Staffan Lamm, regissör, manusförfattare och producent. Staffan är dessutom släkt med Emma Zorn, Anders hustru. Urvalet av bilder till såväl bok som utställning ansvarar Bengt Wanselius för, fotograf och prisbelönt bildredaktör.

När glasplåtar och andra otympliga tekniker ersattes med rullfilm var Anders Zorn inte sen att ta till sig den nya tekniken. Vid en av hans åter- kommande resor till Amerika köpte han en av de första kamerorna som använde rullfilm, för att fotografera dem han porträtterade. Bland alla kända ansikten från tiden fick han även uppdraget att porträttera tre presidenter.

Zorn blev snabbt en hängiven fotograf som gärna dokumenterade familjen, med en sällsynt blick för rörelser och komposition. Han visade på ett djärvt fotografiskt formspråk, besatt av intryck av pågående rörelser inom den stillastående bildytan. Samtidigt experimenterade han med exponeringstider och dubbelexponeringar för att skapa olika effekter, medvetet och omedvetet. Han använde även överstrålningseffekter och ibland är delar av motiven utfrätta.

Åren innan sin död använder Zorn ett stort antal bilder av modeller i Stockholms skärgård som rena förlagor till framförallt etsningar. Det finns också ett antal bilder som han troligen har gjort som förlagor men som aldrig kom till användning. Det är spännande att tänka hur dessa målningar eller etsningar skulle sett ut.Se alla inom temat här

Senaste i Nyheter


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.