Bicky Chakraborty - Sportig visionär som lever för dagen - | Konferensvärlden
Profiler > Bicky Chakraborty - Sportig visionär som lever för dagen

Bicky Chakraborty - Sportig visionär som lever för dagen

Han är idrottsfantasten som byggt upp en av Sveriges största hotellkedjor från grunden. Efter över 40 år i branschen vet Bicky Chakraborty, VD och numera ensam ägare till Elite Hotels, vad som går hem hos gästerna. De senaste åren har Elite Hotels lagt allt mer fokus på konferensverksamheten. I februari 2010 öppnar ett nytt flaggskepp i den stora kvarnbyggnaden i Saltsjöqvarn utanför Stockholm.

Text: Astrid Feldreich

5 maj 2009, uppdaterad: 28 maj 2013

Medan vi tar plats i ett av mötesrummen på Elite Hotel Stockholm Plaza berättar Bicky att den gamla byggnaden vi befinner oss i var rivningshotad när han köpte den för 25 år sedan.

- Det här är en av Stockholms vackraste fasader från 1874. Men Stockholms stad tänkte riva hela byggnaden, säger han.

Citatet sammanfattar Bickys grundläggande affärsidé, att köpa och renovera gamla stadshotell för att bevara dem för eftervärlden. Något som också blivit en del av drivkraften för Bicky. Första hotellet köpte han redan 1980, Stora Hotellet i Örebro. Allt därefter är en framgångssaga. Elite Hotels har för tredje året i rad valts till Bästa Hotellkedja i Sverige enligt Grand Travel Award, och fått utmärkelsen Business Travel Award 2008. Bicky fick dessutom Albert Bonniers utmärkelse Årets företagare 2008. Det är svårt att skriva en artikel om Bicky utan att få med ordet karriär. Själv tror han att framgången handlar om att utvecklas i rätt takt.

– Jag är inte en strateg utan lever för dagen. Jag lyssnar på mina samarbetsparter, omger mig med trogna medarbetare och har realistiska förväntningar på marknaden. Det är ingen stress, företag måste utvecklas i en takt så att alla mår bra. Mitt jobb innebär till stor del att sprida glädje och att resa runt till mina hotell och träffa personalen. I går var jag i Sundsvall och ikväll reser jag till Göteborg och därefter vidare till Falkenberg, säger han.
Tre nyckelord genomsyrar samtliga delar av hotellkedjans verksamhet. Tradition, kvalitet och flärd.
– Just flärd tycker jag är otroligt viktigt. Om du reser hemifrån vill du ha lite lyx och skämma bort sig själv. Det kan vara allt från bra service till en nystruken skjorta, förklarar han.
Högt tempo
Själv har Bicky en takt som är svår att hänga med på. Han bor i Stockholm och London, åker till Indien fyra gånger per år, driver utöver Elite Hotels även pubkedjan The Bishop’s Arms som ingår i koncernen, sitter med i ett antal styrelser och arbetar som coach. Som om inte det vore nog har han öppnat ett sjukhus i Indien. Innan lunchtid har Bicky avverkat åtta möten. Min hjärna fungerar bäst i ett högt tempo, konstaterar han och tar emot ytterligare ett mobilsamtal. När jag frågar hur han klarade vardagen på telefonkioskernas tid svarar han:

– Vet du att jag var en av de första som hade en mobiltelefon i Sverige? Redan 1984 faktiskt.

Nya affärsidéer
Och visst verkar Bicky ständigt ligga före sin tid med en särskild känsla för affärer och möten med människor. Han började sin karriär med att helt sonika marschera in på Rädda Barnens kontor i Stockholm och be om att få arrangera en välgörhetsgala med landets mest kända artister. Därefter följde ett antal år inom Stockholm Studentkår. Som grundare och initiativtagare till det internationella studenthemmet Forum började Bicky sin långa resa inom hotellnäringen. Än i dag har han ständigt nya idéer för sin verksamhet. Ett av hans senaste projekt är att starta en kedja med värdshus. Först ut är The Bishops Inn i centrala Köping. Andra exempel på städer där han skulle vilja öppna värdshus är Örnsköldsvik, Falun och Katrineholm.

– Tanken är att du ska kunna hyra ett rum på övervåningen och gå ner och läsa en tidning eller äta ett gott mål mat på nedre planet, förklarar Bicky.

Fokus på konferenser
De senaste åren har Elite Hotels lagt allt mer fokus på konferensdelen. Då kedjans hotell ofta ligger centralt och är en äldre byggnad med ett modernt inre finns goda förutsättningar i konkurrensen om konferensgästerna. År 2004 köpte Elite Hotels Conventum i Örebro, som står för en stor del av konferens- och kongressverksamheten. Konserthuset i Växjö, Örebro Slott och Göteborg Park Avenyn är andra ledande anläggningar för mötesverksamheten. I februari 2010 öppnar ett nytt flaggskepp i den stora kvarnbyggnaden i Saltsjöqvarn i Nacka. Hotellet ska bli ett modernt affärs- och konferenshotell med fokus på hälsa och välbefinnande, och är Bickys största enskilda investering hittills.

Men trots dyra satsningar tar Bicky den rådande lågkonjunkturen med ro. Han har redan klarat av en ekonomisk kris. Under förra lågkonjunkturen trodde få att hans, då relativt lilla verksamhet, skulle överleva.

– På den tiden var lågkonjunkturen ett svenskt fenomen, den nuvarande krisen är global och hela världen drabbas. Jag minns att många hotellkedjor försvann från marknaden under början av 90-talet. Scandic hade finansiärer som sköt till pengar, vilket vi inte vi hade. Men vi red ut stormen tack vare hårt arbete.


Nytt wellnesskoncept
För tillfället pågår arbetet med att utveckla ett wellnesskoncept för samtliga av kedjans hotell. När vi kommer in på ämnet idrott lyser Bicky upp och lutar sig fram i stolen. För sport kan han prata om resten av dagen. Som barn i Indien var bollsporter som tennis, badminton och cricket i princip den enda sysselsättningen efter skolan. Idrotten är fortfarande en källa till inspiration.

– Inom idrotten finns en hederlighet som tilltalar mig. Har du hört uttrycket ”Sportsman Spirit”? Det innebär att alla accepterar att den bästa vinner, säger han entusiastiskt.

Sedan 1999 äger Bicky hundra procent av Elite Hotels. En av fördelarna med att vara ensam ägare är enligt Bicky att han kan fördela vinsten som han vill.

– Det gör allting lättare. Nu slipper jag ha dåligt samvete över att ha spenderat någon annans pengar på välgörenhet. Jag får själv bestämma hur mycket jag vill ge till olika projekt.

Vilket innebär mer pengar till svensk damtennis, sjuka i indien och kulturlivet. Bicky sitter med i Stockholms Stadsmissions styrelse och sponsrar Riksteatern. Han finansierar en proffesur på Kungliga tekniska högskolan och coachar unga människor i karriären. Sina framgångar till trots har han ett favorituttryck som han fått med sig från sin far, ”plain living- high thinking”. Leva enkelt och tänka stort.

- Även om min egen tillvaro inte är så anspråkslöst har jag de senaste tio åren kommit fram till att livet måste ha en annan innebörd än det materiella. Därför har jag valt att dela med mig och göra något för mina medmänniskor. Som att finansiera nya vattenledningar i Vietnam till exempel, säger han.

Bra grundvärderingar är viktigt. Förebilden är för närvarande Barack Obama.

- Jag gillar även Bill Gates och Bono i U2. De har en solidarisk inställning till sin förmögenhet och sina medmänniskor, säger han.

Bicky har ett särskilt motto i livet - att göra en god gärning varje dag.

Vilken är dagens goda gärning?
– I dag har jag försökt att inspirera en medarbetare i Sundsvall så att hon kan utvecklas i sitt arbete. Sedan har jag gett 300 000 till Svensk damtennis.

Fakta/Elite Hotels
• Ägs till 100 procent av Bicky Chakraborty.
• 21 stycken Elite Hotels, från Luleå i norr till Malmö i söder.
• Pubkedjan The Bishop’s Arms med 26 enheter ingår i koncernen.
• Koncernen omsatte cirka 1,3 miljard kronor under 2007.
• Har idag omkring 2 500 anställda och bolagets huvudkontor finns i Stockholm.
• Har ett lojalitetsprogram, Elite Hotels Gästprogram med samarbetspartners som Malmö Aviation, Europcar, Thon Hotels och Sverigeflyg med flera.
• Elite Hotels har sitt ursprung inom Stockholms Studentkår. År 1980 bildades aktiebolaget SSRS Holding AB (Stockholms Student Reception Service) som ett helägt dotterbolag till SSSB. 1983 förvärvades anrika Hotel Savoy i Malmö. I januari 1985 hade koncernen expanderat till en storlek som krävde en annan ägarbild. Bicky Chakraborty övertog ägandet av SSRS från SSSB tillsammans med två börsbolag, AB Aritmos och Skrinet AB. Ägarbilden har förändrats några gånger under årens lopp men sedan januari 1999 ägs SSRS Holding AB till 100 procent av Bicky Chakraborty.

Fakta Bicky Chakraborty

Aktuell: Som VD för Elite Hotels, Årets Företagare och med hotellkedjans nya flaggskepp i Saltsjöqvarn utanför Stockholm.
Intressen : Idrott, kultur och särskilt film, teater och böcker, läser gärna politisk litteratur.
Familj: Fru och dotter.
Bor: I Stockholm och London. Född och uppvuxen i Calcutta, Indien. Kom till Sverige för att studera på Stockholms universitet 1966.Se alla inom temat här

Senaste i Profiler


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.