Elaine Bergqvist - lär dig snacka snyggt! - | Konferensvärlden
Profiler > Elaine Bergqvist - lär dig snacka snyggt!

Elaine Bergqvist - lär dig snacka snyggt!

Elaine Bergqvist är retorikexperten och författaren som vet vem du är utifrån vilket årtionde du är född. I sina föreläsningar lär hon oss att hantera besvärliga människor och behärska konsten att få folk att lyssna.

8 september 2010, uppdaterad: 28 maj 2013

Text: Astrid Feldreich
Foto: Per Dahl

Som en sann 80-talist har Elaine Bergqvist mycket på gång samtidigt. Författare, föreläsare, retorikkonsult, det nystartade företaget Snacka Snyggt och en blogg. Vi ses för en pratstund på ett kafé i hennes hemkvarter på Liljeholmskajen i Stockholm. När vi skakar hand kommer Elaine på att hon fortfarande har det heltäckande studiosminket från morgonens tv-sändning på sig.

– Jag brukar inte se ut så här till vardags, men jag sitter med i morgonssoffan hos både SVT och TV4 som retorikexpert, förklarar hon.

Ett år med både val och kungabröllop är det fullt i almanackan, (i Elaines fall en iPhone). Förutom att bevaka höstens val för Sveriges Television har hon en retorikblogg på Aftonbladets hemsida. I somras bevakade Elaine dessutom kungabröllopet för Norges television och höll ett öga på hur politikerna skötte sig i Almedalen åt Aftonbladet och SVT.


Idén till sin första bok om härskartekniker fick Elaine när hon skulle föreläsa om retorik för en grupp på SVT.

– Mitt i min föreläsning reser sig en välkänd kvinnlig tv-profil upp och frågar varför hon ska lyssna på mig som är så ung?

Elaines svar kom snabbt och slagkraftigt.

– Ja, jag ser väl visserligen inte ut att ha lika mycket livserfarenhet som du...
Efter det började hon fundera på det här med härskartekniker och skickade ut en fråga till sitt nätverk kring ämnet.

– Jag fick så mycket respons att jag bestämde mig för att skriva en bok, säger hon.
Resultatet blev boken ”Härkarteknik – den fula vägen till makt” som tar upp hur man hanterar besvärliga människor, kommer över sin konflikträdsla och blir mer rak i sin kommunikation. Vi har nog alla träffat en härskare av något slag. Personer som säger att ”du kan väl fixa kaffet” för att du är kvinna eller uttryckt förvåning över att du gjort arbetet helt själv ”trots att du är så ung”. Kanske kommer du från konferensen med en känsla av att inte vara sedd? Eller har varit med om att någon kommenterat din ålder eller utseende på ett sätt som gör att du känner dig mindre.

– Jag har ofta fått kommentarer och frågor om vem som hjälpt mig att skriva boken. För inte kan jag väl ha skrivit den själv, jag som är så ung? Jag försöker förklara att kompetensen inte sitter i åldern, säger Elaine.

Den vanligaste härskartekniken är den så kallade stereotypmetoden; att behandla folk efter utseende. En annan teknik är att delegera arbete till någon annan med hjälp av smicker ”du är ju så bra på det här med siffror”. Finns det ett bra sätt att bemöta fördomar och härskartekniker?

– Det bästa är att studsa tillbaka med en fråga som gör personen uppmärksam på vad den just har sagt. De flesta gör det inte medvetet. Ställ en svarsfråga så att de hör sig själva bättre. Till exempel; intressant att du tycker så det är konstigt att jag skrivit en bok själv, hur tänkte du då?

Elaine föreläser och coachar företag och privatpersoner inom retorik och hur du kan få din omgivning att faktiskt lyssna på vad du har att säga.
– Jag gillar att stå på scen och känner av publiken ganska fort. Det gäller att ständigt anpassa sig efter publiken och hitta nya vinklar och uppslag, säger hon.

Jag såg Elaines föreläsning på prisutdelningen av Stora Talarpriset tidigare i år. Hon har en förmåga att engagera publiken med sitt sprudlande sätt kombinerat med en gnutta svart humor och total scennärvaro. Under föreläsningen fick hon publiken att inse att de flesta av våra fördomar inte stämmer. En övning handlade om att titta på grannen i stolen bredvid och snabbt säga vad han eller hon röstar på, lyssnar på för musik och om personen tror på Gud - enbart baserat på våra fördomar. Det visade sig att ingen fick alla rätt.

– Vi har alla fördomar om varandra. Vi tycker om att stoppa in andra människor i fack men inte att bli satta där själva, säger Elaine.

Hon har många exempel på varför det är viktigt att säga saker och ting på rätt sätt och undvika störande moment under ett framträdande.

– Under en av mina föreläsningar påpekade en kvinna att jag hade gylfen öppen. Då frågade jag publiken hur många som hade sett det, vilket var nästan alla. Därefter frågade jag hur många som hört vad jag sagt hittills, vilket inte var många, säger hon.
Med en fil kand i retorik är Elaine expert på hur du får folk att lyssna. Bland annat ger hon handfasta råd som att aldrig avsluta ett argument med ett nervöst skratt. Eller att alltid gå ner i tonläget i stället för upp i slutet av meningen för att öka trovärdigheten. Hemligheten bakom att få dina kollegor att lyssna på nästa möte sitter även i ögonen och engagemanget.

– Titta dina åhörare i ögonen och stirra inte på din PowerPoint. Att göra lite gester förstärker också det du säger. Samt att ha en melodisk satsmelodi och inte prata för monotomt. Försök att stå stadigt med handflatorna utåt och undvik de klassiska misstagen som att ha händerna i fickorna eller fingra nervöst på halsen, menar Elaine.
Eftersom Elaine är retorikexpert i valet 2010 måste jag fråga; vem är bäst respektive sämst på retorik av partiledarna?

– Den sämsta politikern rent retoriskt i dag är Maud Olofsson, och den bästa Maria Wetterstrand.

Varför är Maria Wetterstrand så bra?
– Hon är saklig. Hon går aldrig på en person utan håller sig till fakta. Det finns många svenskar som är bra på att tala, bara inte i riksdagen, säger Elaine med ett leende.


Elaines bok nummer två heter ”Du är din generation” och ger klarhet i hur mycket det årtionde vi är födda i formar oss som människor. Som den 80-talist hon är har Elaine det mesta i sin iPhone, som kräver uppmärksamhet flera gånger under intervjun.
– Vi som är födda på 80-talet och framåt känner att vi alltid måste vara uppkopplade på MSN, Facebook, mejl och mobil. Mitt liv är i min mobil, säger Elaine och sneglar ner mot dyrgripen på kafébordet.

Enligt Elaine har 80-talister och 50-talister mycket gemensamt. Däremot är 60- och 70-talisterna ett annat släkte. De tänker mer på kollektivet. Personer födda på 70-talet använder ordet ”man” medan 80-talister alltid pratar i ”jag” form.

– 80-talistgenerationen är kaxig, tycker inte om 9-5 jobb och har sina liv i mobilen. Ambitioner och självförverkligande går före trygghet med en bra lön, säger hon
På en arbetsplats är det bra med generationsmångfald – även om vi ibland inte pratar samma språk. Det vet alla som sagt ”en mapp på skrivbordet” och det uppstår förvirring om det handlar om det som vi sitter vid eller det som finns på datorn.

– En vän till mig sa till sin kollega att hon ”var fet”. På 80-talistiska betyder det att man är bra. Men kvinnan som fick komplimangen trodde det handlade om hennes figur. Varannan svensk 80-talist har en annan etnisk bakgrund vilket har gjort oss mer etniskt kompetenta, säger Elaine.

Förutom att föreläsa minst två gånger i veckan skriver Elaine sin tredje bok, den här gången en retorikbok som kommer ut i mars 2011.
– Just nu läser jag alla böcker som skrivits i ämnet för att kunna göra något helt nytt. Det blir retorik 2.0, säger hon.



Se alla inom temat här

Senaste i Profiler


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.