Fredrik Swahn - | Konferensvärlden
Profiler > Fredrik Swahn

Fredrik Swahn

Fredrik Swahn är verkligen en sann entreprenör. De senaste tjugo åren har han uppträtt på tusentals företagsevenamang, medverkat i musikaler, varit programledare, släppt skivor och startat Sveriges näst största schlagertävling. Nu är han aktuell med den första Svanenmärkta skivan någonsin i Sverige.

12 mars 2013, uppdaterad: 6 mars 2015

Det är en kall onsdagskväll i januari och Fredrik Swahn har releasespelning inför skivsläppet av hans andra soloskiva, ”Ut i livet”. Med ett fast handslag och varmt leende hälsar han gästerna välkomna i Nalens foajé tillsammans med representanter från miljömärkningen Svanen. Skivan är nämligen den första någonsin att bära Svanenmärkningens sigill.

Under hela konserten utstrålar Fredrik en positiv energi från scenen som räcker hela vägen ner till femte raden. Ackompanjerad av ett fyrmannaband sjunger han om att hitta sig själv och att uppskatta det man har. Fredrik slår sig ner vid flygeln, i sann Elton John anda, och berättar att han har haft vissa svårigheter med att definiera sin titel rent yrkesmässigt. Meritlistan är lång och varierande. Han har jobbat som föreläsare, sångare, musikalartist, kompositör, programledare och är dessutom utbildad sångpedagog vid Kungliga Musikhögskolan. Faktum är att bara Fredriks CV skulle kunna fylla ett uppslag i tidningen.

– Till sist kom jag på att jag är en entreprenör. Det är man nämligen när lusten att våga är starkare än rädslan att misslyckas, säger han.

Lust att våga
Någon vecka senare träffas vi på ett kafé i hjärtat av Vasastan i Stockholm. Dagen till ära fyller Fredrik 39 år. Men trots ett fullspäckat schema på sin födelsedag verkar han nästan oförskämt harmonisk. För tre och ett halvt år sedan flyttade han till den lilla orten Stjärnsund i Dalarna, där han numera bor med sin fru Lisa och deras fyra barn.

– Jag har hittat hem. Bokstavligt, geografiskt och känslomässigt, förklarar han och hugger in på födelsedagsfrukosten.

För många är Fredrik ett känt ansikte som är lite svårt att placera. Troligtvis därför att han har gjort det mesta. Om du är säker på att du sett honom förut har han sannolikt varit konferencier eller föreläsare på din senaste konferens. Själv kallar han sin föreläsning för en musikalisk, interaktiv inspirationsföreläsnings-föreställning. Ett långt ord med ett enkelt budskap – att våga hitta lusten.

– Det är utgångspunkten, att upptäcka vad som ger oss lust i tillvaron. Vägen dit är individuell men strävan efter att finna den bor inom oss alla. Jag vill hjälpa människor att se vad som gör just dem lyckliga och att våga utmana sina rädslor. Det är inte om du lyckas eller misslyckas som säger någonting, det är vad du lär dig av ditt misslyckande eller framgång som betyder något, säger han.

Lust att våga är också titeln på Fredriks föreläsning där han vill uppmana oss att slösa med den mest miljövänliga energin i världen – vår egen. Den bygger på en kombination av musik, tal och gruppövningar. Fredrik börjar med att informera sina åhörare om att samtliga i rummet kommer att stå upp och sjunga i slutet av timmen, vilket fungerar som en isbrytare samtidigt som det skrämmer många.

– Ibland kan folk bli rädda när jag använder ordet interaktion, de tror att de måste stå ensamma på scenen och sjunga inför alla.

Enligt Fredrik kan interaktion istället vara att våga prata med grannen på stolen bredvid och ta reda på två saker som han eller hon brinner för, efter att man skalat bort alla förväntningar och bekräftelsebehov.

– Personligen har jag turen att ha en direktuppkoppling till min lust genom musiken. Men det kan vara något så enkelt som att gå i skogen, förklarar Fredrik.

– Alla längtar efter att få känna sig levande. Jag förundras ofta över att vi människor är så lika trots allt. Oavsett om jag framträder för anställda på Statoil eller kungen har vi samma behov i grunden, fortsätter han.

Trots att Fredrik har uppträtt för tusentals företag de senaste 20 åren tycker han fortfarande att det är lika roligt.

– Människorna ger så mycket tillbaka. Inget framträdande är det andra likt. Varje gång jag kan hjälpa någon att tänja på sina trygghetsgränser ger det så mycket. Jag minns särskilt en gång i Genève när alla anställda på Agria i slutet av kvällen dansade ormen i ett långt led efter varandra till tonerna av ”Don´t worry be happy”. Helt plötsligt utbrister en äldre, kostymklädd man i mitten av ledet ett spontant ”det här är livet”. Då känner jag att jag har lyckats.

För Fredrik själv är utmaningen inte så mycket att hitta lusten i tillvaron som att kunna vila och ta det lugnt. Varje gång han håller sitt föredrag påminns han om det. En annan anledning till att han älskar att föreläsa är att han brinner för flerdimensionella möten.

– Jag gillar inte den envägskommunikation som ibland finns i artistbranschen i dag, där sångaren kör några låtar och sedan går av scenen. Dessutom är det en större utmaning att interagera med publiken. Du vet aldrig vad som väntar.

Det är inte bara i föreläsningssalen som Fredrik är interaktiv. Även under låtskrivarprocessen vill han gärna bolla idéer med andra.

– Jag brukar testa mina nya låtar på min familj, de är alltid ärliga. Jag är tacksam för att de stått ut med att lyssna på mina musikmixar innan middagen alla dessa år.

Positiv energi
Även om det miljömärkta skivsläppet kostat mycket tid och pengar hoppas Fredrik att hans initiativ sänder ut signaler som i sin tur kan få andra att tänka likadant. Själv växte han upp i villa med en ekonomisk pappa och har sparat på värme och vatten sedan barnsben.

– När man får barn blir det extra viktigt att tänka på vilken värld man lämnar efter sig. I min familj kör vi bland annat miljöbil och försöker leva så ekologiskt som möjligt.

Merparten av all text och musik på nya skivan är skriven av Fredrik, och han sjunger många av låtarna under föreläsningen.

– Min vision är att kombinera skivan och föreläsningen genom att ge deltagarna en singel att ta med sig hem på slutet. På så vis får de med sig något som förhoppningsvis hjälper dem att minnas känslan längre, säger han.

Frågan är då om allt måste vara lustfyllt i livet. Vad ska den som inte har världens roligaste arbete göra?

– Även om du inte känner lust varje dag i jobbet kan du få ett mer meningsfullt liv genom att hitta det som får dig att må bra i vardagen. Jag tittar också mycket på vad det är som stoppar oss från att våga egentligen.

Till dem som inte har någon energi kvar att slösa med ger Fredrik rådet att helt enkelt fördela den smartare.

– Som fenomenet med applåder. De genererar positiv energi. Jag tycker att vi borde ge oss själva applåder lite oftare. Många lägger all sin energi på jobbet eller familjen och glömmer bort sig själva. Hitta tid att ge dig själv lite mer energi, det är du värd, uppmanar Fredrik.

Han jämför känslan av att vara barn. Alla älskar att se sina barn dansa och ge av sig själva. Men som vuxen sitter vi ofta bara och ser på, rädda för att göra bort oss eller misslyckas.

– Att vara i rörelse är också att utsätta sig för en risk. Men livet är utveckling. Vem vill sitta stilla på en stol och bli bitter för att man inte tog chansen?

SMASK
Hur var det då med Sveriges näst största schlagertävling? När Fredriks pluggade på Musikhögskolan ville han, som den projektmänniska han är, starta ett lite annorlunda och provocerande projekt. Något som resulterade i SMASK - Sveriges MusikAkademiers Sång Kåntest. En tävling som än i dag arrangeras årligen mellan landets musikhögskolor.

– Då ska man komma ihåg att det här var i början av 90-talet när schlager var så ohippt som något kan bli, säger han och skrattar.
Ännu ett inspirerande exempel signerat Fredrik Swahn som visar att man kan vinna om man vågar.Se alla inom temat här

Senaste i Profiler


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.