"Humorn är ett sätt att hantera motgångar"
Skådespelare, krönikör och författare. Och numera även träningsnörd. I sina föreläsningar vill Martina Haag peppa oss att våga spela huvudrollen i våra egna liv och vända motgång till medgång. Vardagens pussel med fyra barn, två hundar och en framgångsrik karriär bearbetar hon med lite sund avundsjuka i joggingspåret.
Text: Astrid Feldreich
14 december 2010, uppdaterad: 28 maj 2013
Vid 39 års ålder kom Martina Haag på att hon med humorns hjälp kunde omvandla sina motgångar i livet till en författarkarriär. Sju år, fem böcker och två filmer senare är hon Martina med hela svenska folket. Dagen innan intervjun har jag sträckläst hennes senaste bok, ”Fånge i Hundpalatset” och vet det mesta om hennes smått kaotiska vardagsliv. Det känns nästan som om vi är gamla bekanta. Eller som Martina själv uttrycker det:
– Läsare kommer ofta fram och säger att det är som om jag varit hemma hos dem och tjyvlyssnat.
Bra när det krisarNär ni läser det här är det december och Martina har gått in i sin ”skrivkoma”. Vilket innebär att hon jobbar intensivt med nästa bok parallellt med att skriva manus till filmatiseringen av boken ”I en annan del av Bromma”. Bakom varje projekt krävs mycket researcharbete.
– Jag kan inte hitta på. Jag fattar inte hur deckarförfattarna gör. Om jag skulle skriva en deckare skulle jag vara tvungen att giftmörda i verkligheten för att veta hur man gör för att kunna skriva om det. När jag skulle skriva ”I en annan del av Bromma” fick jag ringa till receptionen på TV4 och fråga om jag fick hänga med dem en dag. Jag fick många förvånade miner och de flesta som gick förbi tänkte nog ”nu går det dåligt för bokbranschen”, skämtar Martina samtidigt som hon svänger in på Essingeleden. Vi är på väg från fotostudion till ett kafé i Martinas hemkommun Bromma för att äta lunch.
Martina pratar fort och hoppar lättsamt mellan ämnen som träning, barnuppfostran och kärlek. Humor spelar en viktig roll i Martinas liv och författarskap, och hon drar sig inte för att bjuda på sina mindre fördelaktiga sidor.
– Jag förespråkar humorns kraft som ett sätt att hantera motgångar. Det gäller att hitta det roliga i misären, konstaterar hon.
Allteftersom Martinas böcker blev mer och mer populära började det komma in förfrågningarna om föreläsningar. Martina väljer sina uppdrag efter om hon tror sig kunna göra ett bra jobb. Därefter handlar det om att anpassa ämnet efter publikens ålder och livssituation.
– Eftersom jag i grunden är skådespelare föll det sig naturligt att börja föreläsa. Jag tycker inte att det är läskigt att stå inför en publik, och gör jag omkring 20 föreläsningar per år. Det är allt från rena bokföreläsningar på bibliotek till mässor och mer pepptalk ute på företag och i skolor, säger Martina som själv var omotiverad under sin skoltid.
Men trots att hon hade 0,7 i slutbetyg var Martina två poäng från att komma med i Mensa.
– Så någonstans på Lidingö sitter det en väldigt förvånad svensklärare, tillägger hon med ett leende.
Föreläsningarna ligger Martina varmt om hjärtat eftersom hon själv vänt en lång uppförsbacke i livet, med bland annat arbetslöshet, till framgång. Enligt Martina går det att komma ur gamla tankebanor och hitta nya sidor hos sig själv.
– Det är bra när det krisar, och inte bara av ondo. Jag brukar fråga mig själv; om mitt liv var en film, vad skulle jag göra då? Förmodligen skulle jag inte sitta kvar på ett tråkigt jobb. Nu menar jag inte att du ska sälja allt du äger och flytta till Kina, utan det är mer ett sätt att se på världen som gör att du vågar ta det där steget, förklarar hon.
Martina spelar inte bara huvudrollen i sitt eget liv, hon spelar även huvudrollen i filmatiseringen av sina böcker. Första filmen byggde på boken ”Underbar och älskad av alla”, och nu jobbar Martina med manuset till uppföljaren ”I en annan del av Bromma”.
– Att få spela i en film som jag själv skrivit manus till är nog det roligaste jag har gjort i livet. När jag valde min motspelare, alltså personen som ska spela min man i filmen, letade jag efter någon som inte är så känd i Sverige. Det blev faktiskt en dansk den här gången, avslöjar hon.
Från soffpotatis till träningsnördSedan drygt två år tillbaka joggar Martina kontinuerligt och hon har sprungit flera stora lopp. Oavsett årstid snörar hon på sig löparskorna och ger sig ut i spåret. Martina är även en flitig föreläsare på Friskis&Svettis där hon pratar om motivation. Sin egen motivation hittar hon i känslan av avundsjuka. Martina växte upp på Lidingö, men kom till skillnad från sina kompisar inte från en familj med mycket pengar. När alla andra fick färg-tv var hon den enda som fortfarande tittade på en svartvit skärm.
– Varje gång jag har en tuff uppförsbacke framför mig i spåret dyker jag in i känslan av avundsjuka över att alla andra hade färg-tv, och då hittar jag kraften igen. Det går att vända de mindre fina egenskaperna till någonting positivt. I dag är jag trots allt glad för att jag fick kämpa lite. Min drivkraft är ofta avundsjuka, både i mitt skrivande och springande, säger Martina.
Hennes bästa tips till alla som vill börja träna är att öka successivt, lyssna på musik och att vara snäll mot sig själv. Det är viktigt att alltid utgå från sina personliga förutsättningar.
– Börja med att springa tolv minuter. Kan du springa tolv minuter kan du springa tretton, och så fortsätter du så. Efter ett tag kan du springa mer än 30 minuter. Jag tycker man ska vara snäll mot sig själv och belöna framgångar med exempelvis en ny träningstopp eller en kexchoklad.
För att bekämpa den inre ”neggorösten” som uppmanar henne att sakta ner brukar Martina utveckla handlingen i sina böcker.
– Jag brukar lösa olika knutar i handlingen under mina joggingpass. Dessutom skriver jag alltid in att jag ska springa i almanackan eller bokar in en springrunda med några vänner. Det gör att det blir svårare att säga nej, tipsar hon.
Enkelheten, tidseffektiviteten och friheten är tre anledningar till att Martina springer. Kärleken till mat är en annan.
– Jag vill inte sitta och sura med en sallad när resten av familjen äter spagetti carbonara. Dessutom sänder det inte ut rätt signaler till mina barn att banta, säger Martina som gärna står och lagar mat en hel dag om det finns tid.
Låser dörren till julTiden för vår intervju är inklämd mellan Martinas planering inför bokmässan i Göteborg och hämtning på dagis. Med fyra barn på 14, 11, 7 och 3 år krävs det noggrann planering för att få vardagen och yrkeslivet att gå ihop.
– Det har byggts upp en ny kultur kring barnaskaffandet i Sverige. Om du vill vältra dig i konstant dåligt samvete – skaffa barn. Det går hela tiden att vara lite bättre och ge lite mer. Men jag brukar tänka att förr i världen åt barnen inte surdegsbakat bröd och hade ergonomisk ryggsäck. Då var de vara glada om de hade tak över huvudet och slapp arbeta.
Tack vare den typen av uppfriskande ärlighet blev Martina snabbt en populär krönikör i bland annat tidningen Mama. Hon tycker att det är synd att så många kändisar vill framstå som perfekta.
– Jag skriver ofta om hur jag och Erik bråkar, eller vilken chock det var att få barn. Men jag har märkt att det är många som inte vågar berätta sanningen, trots att jag tycker att det är våra sprickor som gör oss intressanta, säger hon.
December är en månad då perfektionism och press lätt tar överhanden. Efter två jular då familjen Haag mest såg insidan av en Volvo för att de flängde runt på en turné mellan släktkalasen bestämde sig Martina för att de skulle fira själva.
– Kraften måste gå nedåt på julen, det handlar om barnen. Det måste finnas tid att testa ett spel som någon fått. Om vi åker runt mellan alla i släkten blir det för mycket paket och stress. En jul provade vi att ha allt hemma hos oss, men det blir mycket mer arbete än jag förväntat mig. Så mitt tips är att låsa dörren. Det bästa för oss var att fira med närmsta familjen och sedan sprida ut julfirandet över flera dagar, säger Martina.
Drömkontor nära himlenMartina har fått otroligt många utmärkelser de senaste åren. Årets Mamma, Årets Föräldraförebild, Årets Krönikör, Årets Stjärnkock och Årets Antikexpert, för att nämna några. Hur når hon då den typen av framgång?
– För att öka chanserna att få det du önskar ska du berätta vad du vill ha ofta och till många personer omkring dig. Om du vill få hjälp att uppnå något måste du våga säga det högt, säger hon.
Kanske är det med den tanken i bakhuvudet som Martina avlutar intervjun med att beskriva sitt drömkontor. Nu har hon ett rum på Piratförlaget där hon kan sitta och skriva, men hon vet exakt hur hon vill att hennes framtida skrivarlya ska se ut.
– Den ska ligga någonstans mellan NK och Piratförlagets kontor. Rummet ska ligga högt upp och ha ett stort fönster där jag ser himlen. Framför mitt skrivbord ska jag ha en helt vit vägg som jag bara kan stirra på och tänka fritt. Bakom mig ska jag hänga upp alla diplom, priser, filmaffischer och pokaler jag har fått i mitt liv. Så när jag drabbas av skrivkramp eller känner att ”nu blir det inga fler böcker” kan jag vända mig om och känna att jag kan det här, säger Martina och tar fram sin dator för ännu ett skrivpass innan det är dags att hämta på dagis.
Se alla inom temat här