Kadri Land, VD Tallink Silja
Kadri Land är utbildad fysiker i hemlandet Estland, där hon även jobbat som universitetslärare. Hon har även jobbat som journalist för en radiostation i USA och för Sveriges Radio i Stockholm. För tre år sedan blev Kadri erbjuden jobb som VD för Tallink. Innan hon visste ordet av det hade Tallink köpt upp Silja Line.
27 maj 2009, uppdaterad: 28 maj 2013
– När det skedde var jag så inne i det att jag inte hade tid att tänka på om det var jobbigt eller inte. Jag tycker dock att det har gått otroligt bra. Det är aldrig lätt när ett mindre företag ska köpa ett större och man måste börja med att säga upp en massa folk. Men nu är vi ett företag, med en blandning av Tallink- och Siljamedarbetare, och det känns bra, säger hon.
Kadri medger att hon hade turen på sin sida när sammanslagningen skedde då det fortfarande var högkonjunktur i landet. De medarbetare som blev uppsagda hittade snabbt andra lösningar.
– Ett av skälen till varför det inte gick så bra för Silja var att företaget hade köpt onödigt många tjänster. När vi tog över blev vi tvungna att skala bort en hel del. Detta har gjort att vi i den nuvarande lågkonjunkturen inte behöver spara, vi har redan skalat bort allt. Vi spenderar inte över gränserna och det finns ingen onödig lyx kvar, förklarar hon.
Men visst finns det resurser. Sedan 2002 har Tallink lanserat sju nya båtar och varje båt har kostat mellan 1,5 miljarder och 2 miljarder kronor. Den senaste, Baltic Queen, sjösattes i december förra året och trafikerar linjen mellan Stockholm och Tallinn sedan den 24 april.
– Koncernens styrelse kände att det var dags att få igång branschen och att folk ville ha nya, trygga båtar. Det var läge att gå igenom en del förändringar och det har ju blivit mer populärt att åka på kryssningar igen.
15 procent av Tallinks passagerare är konferensresenärer. Tallinn och Riga är spännande destinationer för just konferensgrupper.
– Att ha en konferens på båten är en annorlunda upplevelse. Jag har ju åkt sträckorna hur många gånger som helst, men jag tycker fortfarande att skärgården är så vacker. Dessutom måste konferensgästerna mentalt kasta loss när de konfererar hos oss. På ett naturligt sätt tillåts de att släppa alla privata tankar.
Kadri vägrar att svara på hur många resdagar hon haft per år, då hon har tappat räkningen för länge sedan. Koncernens huvudkontor ligger i Tallinn och dit åker hon alltid med båt.
– Vi måste känna vår produkt så därför får vi inte flyga. Jag åker alltid med våra båtar och det blir väl att jag reser över Östersjön i alla fall en gång i veckan. Jag vet inte om jag trivs bäst till havs eller på land, det blir nog hälften-hälften. Och tur är väl det, skrattar hon.
Hon ser sig själv som en förmedlare mellan estnisk och svensk kultur och är mest nöjd med den kulturella blandningen som finns inom företaget. Kadri vet vad hon vill och har inga svårigheter att säga nej om hon känner att hennes argument är starka. Dessutom vill hon att Tallink ska vara ett flexibelt företag.
– Om vi inte är flexibla finns en risk att vi fastnar. Vi måste hela tiden vara redo att svänga och det är inte alltid helt lätt att svänga med ett stort företag. Vi har många spännande tankar om nya destinationer till exempel. St. Petersburg är en sådan destination, men det är svårt med tullen och den ryska mentaliteten. Under lågkonjunkturen kommer vi inte att göra några stora ändringar förstås.
Namn: Kadri Land
Ålder: 45 år
Familj: Maken Tiit och 2 döttrar, 20 resp. 6 år
Bor: Stockholm
Intressen: Renovera släktens gamla trähus i Estland samt resor och läsning
Bakgrund: Geofysiker, utbildad vid Universitetet i Tartu
Aktuell: Som VD för Tallink Silja vars nya kryssningsfartyg Baltic Queen nu trafikerar linjen mellan Stockholm och Tallin
Se alla inom temat här