Klara Zimmergren vågar ta plats - | Konferensvärlden
Profiler > Klara Zimmergren vågar ta plats

Klara Zimmergren vågar ta plats

Med humorn som säkerhetslina hoppar komikern och programledaren Klara Zimmergren vigt mellan ytterligheterna i sina föreläsningar. Det är skratt och vemod, avskildhet och gemenskap, stjärnglans och mysbyxor – smakfullt kryddat av hundcoachen Görel, Roll on-mannen och Viveka Andebratt.

Text: Kristin Fridholm

24 maj 2011, uppdaterad: 28 maj 2013

Hennes blick över kaffeglaset är öppen och nyfiken, men kroppsspråket till en början något reserverat. Min bild av Klara Zimmergren som en person med två starka – sinsemellan ibland motsträviga – personlighetsdrag verkar stämma ganska bra. Å ena sidan finns den utåtriktade, publikälskande artisten som tar utrymme på scen och agerar ut i den populära tv-serien Mia och Klara. Å andra sidan finns den blyga flickan som har svårt att ta plats, som inte vill sticka ut och som tycker att det är obehagligt när klasskompisarna sjunger för henne på hennes födelsedag.
– Som vuxen handlar det senare i och för sig mer om att våga stå på sig med sina idéer och tankar och att ibland vägra säga ja till allting. Det är dessa områden som jag talar mycket om i mina föreläsningar, berättar Klara.

”Underbart att få säga nej”Föredraget ”Ta plats – annars stängs dörrarna” handlar som titeln avslöjar om att våga ta plats, men väcker även frågor om vad det verkligen innebär och varför vi ska göra det. Måste man alltid ha vassa armbågar och slå sig fram? Är det okej om man helt enkelt tycker att det är skönt att stå vid sidan om rampljuset eller låta någon annan få mer uppmärksamhet?
– Som barn och ung vuxen har jag ofta kämpat hårt för att vara duktig och våga ta mitt utrymme. Jag har ibland knappt velat kännas vid den blyga och ibland otjänstvilliga Klara som också finns därinne. Men nu som 44-åring kan jag äntligen konstatera att jag accepterat mig själv för den jag är och det känns på något sätt vilsamt. Jag vet mycket mer vad jag vill och känner inte att jag måste förändra och anpassa mig hela tiden. Och det är ju så underbart att ibland få säga nej!
På scenen blandar Klara egna erfarenheter med anekdoter, historier och tv-klipp på ett spirituellt sätt. Med sin avskalade, ofta svarta humor, väver hon skickligt in de underfundiga och numera välkända karaktärerna från humorserien Mia och Klara.

Från radio till tvKlara Zimmergren och Mia Skäringer, som tillsammans utgör duon Mia och Klara, möttes för första gången 1997 och upptäckte snart att de fick varandra att skratta besinningslöst när de träffades. Vänskapen resulterade i en krogshow på Gillestugan i Göteborg och sedermera i humorprogrammet Roll on i radions P3.
– Det var framför allt när vi gjorde Roll on som de olika karaktärerna Gulletussan, Roll on-mannen och Viveka Andebratt föddes. Vi arbetade nästan helt utan manus och dialogerna växte fram mellan de olika personligheterna av sig självt, beskriver Klara.
Karaktärerna blev oerhört omtyckta och Mia och Klara fick förfrågan från SVT Malmö om att göra en tv-serie baserad på Roll on.
– Vi hade faktiskt länge velat göra tv, men hade inte riktigt de rätta kontakterna då, berättar Klara. Att sedan få förverkliga drömmen var jätteroligt. Men att göra tv skiljer sig mycket från radio och det tog ett tag för oss att vänja oss vid att exempelvis arbeta efter manus. Samtidigt var det helt fantastiskt att jobba tillsammans med så många professionella människor som trodde på vår idé och som hjälpte oss att göra våra figurer levande.

Djurmänniskor och empatiParallellt med tv-serien Mia och Klara som sänts i två omgångar har Klara även arbetat med ett separat projekt som programledare för SVT:s Djursjukhuset. Hennes insats blev mycket uppskattad bland tittarna som charmades av hennes genuina engagemang och rättframma humor.
– Begreppet djurvän är något som jag också gärna tar upp i mina föredrag. Det är ett ord som ofta får en lite löjlig, fjantig klang och det tycker jag är synd. Jag har en teori att människor som bryr sig om och tar väl hand om djur också är en människans förkämpe, säger hon.
– Se på barn exempelvis. De älskar instinktivt djur. Jag tror att ett barn som brinner för att ta hand om en skata med bruten vinge även vågar hjälpa en skadad människa på stan senare i livet.
Just nu arbetar Klara med att sätta ihop material till ett nytt föredrag och i det planerar hon att ytterligare belysa området empati och hur vi agerar mot djur respektive mot människor. Som hundägare har hon många roliga anekdoter och rollfigurer som ligger på lut. Ett och annat besök av hundcoachen Görel från säsong två av Mia och Klara kan också utlovas.

Ny säsong av Mia och KlaraNär vi börjar prata om hur hundmänniskor är och agerar kan jag som hästtjej inte låta bli att dra paralleller till alla oskrivna regler och mer eller mindre uttalade hierarkier som finns inom ridsporten.
– Är det verkligen så? undrar Klara och hennes ögon glimmar till. Nu blir jag jätteinspirerad. Jag får nog lära mig mer om hästar och hästmänniskor tror jag.
Så kanske får vi se en militärisk ridlärare eller ständigt borstande och putsande hästskötare dyka upp i säsong 3 av Mia och Klara?
– Det finns planer på en tredje säsong, men mer kan jag inte säga om det i nuläget.
Och helt klart har den dynamiska duon en hel del att leva upp till inför ytterligare en säsong. Förutom publikens gillande fick tv-serien även det svenska tv-priset Kristallen för bästa humorserie både 2008 och 2009. Men känn ingen press, vi är bara tusentals som väntar otåligt..!Se alla inom temat här

Senaste i Profiler


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.