Maria Akraka förenar idrott och näringsliv - | Konferensvärlden
Profiler > Maria Akraka förenar idrott och näringsliv

Maria Akraka förenar idrott och näringsliv

Under en stor del av 90-talet var Maria Akraka en av Sveriges främsta medeldistanslöpare. Trots att det var flera år sedan hon slutade så innehar hon fortfarande det svenska rekordet på 800 meter och 1500meter inomhus. I dag arbetar hon med att förmedla idrottsprofiler till företag, något hon gör med stor energi och entusiasm.

Text: Livia Jakobsson

24 maj 2010, uppdaterad: 28 maj 2013

Medeldistanslöparen Maria Akraka var under 90-talet en av de framstående svenska profilerna. Tack vare min pappas jobb har jag kunnat följa svensk friidrott på nära håll ända sedan barnsben. Under hela min uppväxt satt jag varje år på läktaren på så väl DN-Galan på Stockholm Stadion som på DN-Games i Globen. Jag kommer tydligt ihåg Maria och hennes vackra stil på löparbanorna samt hennes trevliga personlighet i alla intervjuer. Det är därför jag förväntansfullt träffar Maria på affärssporthotellet Mornington Hotel i Bromma. Hon känns som en passande profil till vårt kickofftema.
– Konstigt nog har jag inte alltid varit intresserad av idrott och hälsa. Under min uppväxt var hästar min stora passion. Det var först när jag tittade på OS i Los Angeles 1984 som mitt intresse för löpning vaknade, förklarar hon.

Sen start
Maria började faktiskt inte med löpningen förrän hon var 18 år gammal, men då gick det i rekordfart. Från början var hon inställd på sprintsträckorna 100 och 200 meter. Efter att ha tillbringat åtta månader hos sin pappa i Nigeria, som var förbundskapten för det nigerianska juniorlandslaget, beslutade hon sig för att satsa på 800 och 1 500 meter istället.
– Jag satsade oerhört hårt från första början och tränade fem sex gånger i veckan. Direkt så kände jag att ”det här vill jag bli bra på”. En av mina starkare sidor var nog att jag tränade hårt, men jag tyckte det var så roligt, berättar Maria.
Tre år efter att hon började kom Maria med till VM och sedan sprang hon i den svenska landslagdräkten i 13 år. En prestation hon är särskilt stolt över är att hon, trots att hon aldrig vann några mästerskapsmedaljer, var rankad femma i världen inomhus. Dessutom har hon fortfarande det svenska rekordet på 800 meter inomhus.
– En anledning till att jag höll på så länge är nog att jag började så pass sent. Jag var otroligt hungrig och hade en sådan motivation. Att vara elitidrottsman är verkligen en livsstil. Jag levde för friidrotten och det var en tillvaro jag trivdes väldigt bra i.

Vill ta tillvara idrottares kunskap
När Maria beslutade sig för att sluta så var det delvis på grund av skador, men också för att hon kände sig färdig med friidrottslivet. Dock hade hon inte någon aning om vilken väg hon skulle gå efter idrottskarriären. En ovisshet som många elitidrottare lever med. Enligt Maria är det naturligt då det krävs mycket för att ligga på den absoluta toppnivån och fokus ligger enbart på idrotten.
– Just då finns det inget annat än idrotten i huvudet. Börjar idrottsmännen tänka på annat är risken att de tappar drivet och fokus. Men jag tror att det skulle vara sunt om de samtidigt hade en bisyssla. En utbildning eller ett extrajobb kan göra att övergången blir lättare.
När Maria slutade springa, blev hon gravid och började sedan arbeta på marknadsavdelningen hos huvudsponsorn Twilfit. Därefter provade hon på några programledarjobb innan hon för tre och ett halvt år sedan år sedan startade Sportcore, som är ett dotterbolag till försäkringsföretaget Euro Accident. Målet är att ta tillvara den kunskap som elitidrottare erhållit under sin karriär och föra den vidare till näringslivet.
– Många elitidrottare förbereder sig inte inför den civila karriären och går från att vara stjärnor till att inte veta vad de vill göra. Många går igenom en identitetskris och det blir en tuff verklighet att landa i. Det går inte att förvänta sig att man hittar ett jobb som man brinner för lika mycket som man gjort för idrotten, säger Maria som är vd för Sportcore.

Bra hälsa ger bättre affärer
I Sportcores stall ingår drygt 200 idrottsmän där Maria förmedlar en del av dem som föreläsare till olika företag. Höjdhopperskan Kajsa Bergqvist, simmaren Lars Frölander, boxaren George Scott och brottaren Ara Abrahamian är några av de idrottare som går att anlita. När vi träffas på Mornington Hotel Bromma håller boxaren Roger Pettersson ett pass för hotellets anställda och gäster.
– Det har ju gjorts undersökningar som bevisar att frisk personal presterar bättre. Förhoppningsvis kan våra profiler uppmuntra människor till hälsosammare livsstilar genom att visa sina idrotter från ett annat perspektiv.
Sportcore erbjuder företag föreläsningar och workshops, där deltagarna aktivt deltar i övningar tillsammans med idrottsprofilen. Detta kan vara ett bra sätt att lätta upp konferensen på. Dessutom erbjuder Sportcore möjligheten att planera ett hälsoupplägg, där företaget under en längre tid arbetar för att förbättra sina anställdas hälsa. Även här involveras en idrottsprofil.

Många bollar i luften
Att se till att idrottsprofilerna blir anlitade och att företagen får förbättrad hälsa kan låta som ett heltidsjobb, men Maria hinner med två andra jobb också. Hon driver en travverksamhet och jobbar deltid med att utbilda sportkedjan Intersports kunder och anställda.
– Jag gillar att ha många järn i elden, vilket innebär att jag aldrig är ledig. Drivkraften är att det ska gå bra för Sportcore och Intersport, så att jag har möjlighet att ägna tid åt hästarna. Jag tycker jag har hittat en form som fungerar. Hästarna är min hobby och det är i stallet jag kan återhämta mig.
Trots hennes många åtaganden hinner hon med att löpträna två tre gånger i veckan. Ibland kan det dock kännas tungt även för Maria att gå upp klockan 06.00 för att ge sig ut och springa. Nu har hon dock en något annorlunda målsättning än när hon var aktiv.
– Även om jag inte alltid tycker att det är kul så är det bara att göra det. Jag är alltid nöjd efteråt, så målet är att komma hem och känna att jag är klar, skrattar Maria.
– Träning är inte något man får gratis, det handlar om prioriteringar. Då är det viktigt att komma ihåg varför det är viktigt med bra hälsa. Dessutom måste det kanske vara lite jobbigt för att man ska gå framåt.

När intervjun är slut ska Maria bege sig till stallet, trots att det är sen fredagseftermiddag. Hon är energisk och ivrig att få ge sig iväg. Den energi kommer jag att tänka på när min väckarklocka ringer klockan 06.30 några dagar senare och planen är att jag ska gå till gymmet. Jag ser Marias lätta löpsteg framför mig, hör hennes röst ”det är bara att göra det” och studsar ut ur sängen.Se alla inom temat här

Senaste i Profiler


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.