Melker Andersson - | Konferensvärlden
Profiler > Melker Andersson

Melker Andersson

Melker Andersson är kungen av Stockholms restaurang- och krogvärld. Sedan han öppnade sin första krog för 15 år sedan har stadens utbud blivit både bredare och bättre. Melker berättar för Konferensvärlden varför maten är så viktig för ett möte och bjuder på ett franskinspirerat musselrecept från kokboken SMAK.

26 maj 2009, uppdaterad: 28 maj 2013

En typisk arbetsdag för Melker börjar vid datorn och slutar i köket på någon av hans sju krogar. Däremellan har han hunnit med en hel del planeringsmöten. Ungefär som för oss vanliga dödliga med andra ord. Skillnaden är att Melker helst skulle vilja stå vid spisen hela dagen. Mest nöjd känner han sig när han får utveckla ett krogkoncept från A till Ö.

– Mail och datorer är ett nödvändigt ont, jag skulle helst vilja slippa den delen helt, säger Melker som mycket riktigt sitter framför dataskärmen när Konferensvärlden besöker hans kontor i Vasastan på morgonen.

Karriären började i Alperna där han tog jobb som kock för att finansiera sin tid som ”skibum”. Numera driver Melker sju restauranger, Grill, Fredsgatan 12, Restaurangen, Kungsholmen, Fyran, Fjällpuben samt Le Rouge. Han har även medverkat i TV4: s program Krogakuten och Matakuten. I september kommer Melker nya kokbok ”Hemma hos Melker” ut i bokhandeln.

- Boken vänder sig till alla som lagar mat hemma. Oavsett om man lagar en trerätters meny eller blodpudding handlar matlagning om glädje och en vilja att få maten att smaka gott, konstaterar Melker.

När Melker öppnade sin första krog i Stockholm för 15 år sedan var stadens restaurangutbud fortfarande smalt.

- På den tiden sprang alla åt samma håll. Nu är det bredare och mer intressant, vilket gynnar både turismen, kunderna och branschen som stimuleras och blir bättre. Det finns ett större utbud nu, och som miljonstad tycker jag att Stockholm står sig bra i konkurrensen. Själv har jag alltid gjort det jag känt varit roligast istället för att följa strömmen, säger han.

Om Melker får välja en favoritstad i världen när det gäller kulinariska upplevelser blir det New York. Men bortsett från The Big Apple gillar han egentligen Europeisk matkultur bättre.

– Manhattan, och Bronx också för den delen, har en mångfald och det är lätt att hitta bra restauranger som turist. I New York och Mellaneuropa finns en annan inställning till att gå ut och äta. Om jag ska nämna något som jag tycker vi kan bli bättre på i Stockholm så är det just att kunna droppa in någonstans och få god mat som ett alternativ till snabbmatskulturen. Priset och omständligheten kring att gå ut och äta skrämmer bort många.

Melker betonar maten som något av det viktigaste när en grupp samlas. Han brinner också för att göra middagen eller lunchen till ett helhetsintryck där alla sinnen stimuleras.

– Alla som konfererat vet att maten har en central roll. Den ger energi och står för ett avbrott där man kan diskutera fritt. Men vi väljer inte krog enbart utifrån maten. Faktorer som miljö, läge och lokal är lika viktiga. Jag vill att ett besök på någon av mina restauranger ska vara trivsamt och vara en upplevelse, säger Melker.

Framgångarna sammanfattar han med ett ord. Tydlighet.

– En kund funderar kring valet i högst någon sekund, då gäller det att just din produkt ska vara lätt att minnas. Man ska inte krångla till det och göra för mycket konstigheter. Beställaren vill ha säkerhet och en garanti på att alla blir nöjda.


Fakta Melker
Namn: Melker Andersson.
Ålder: 46 år.
Familj: Fru och en dotter.
Bor: Norrviken, Stockholm.
Intressen: Idrott, historia och kultur.
Dold talang: Skulle blivit en fantastisk rallyförare…
Aktuell: Med nya kokboken ”Hemma hos Melker” samt restaurangerna Grill, Fredsgatan 12, Restaurangen, Kungsholmen, Fyran, Fjällpuben och Le Rouge.
Utmärkelser: Gastronomiska akademiens guldmedalj, Kockarnas Kock, Årets viltkock, Årets köttkock, Medlem i Svenska Kocklandslaget, 1992 - 1996. Belönad med en stjärna i Guide Michelin för sin insats på Fredsgatan 12.Se alla inom temat här

Senaste i Profiler


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.