Mitt i ett rymdäventyr - | Konferensvärlden
Profiler > Mitt i ett rymdäventyr

Mitt i ett rymdäventyr

Nummer 192 är Renata Chlumskas plats ombord på Virgin Galactic och med det lär hon bli vår första svenska kvinna i rymden. Häng med en modern äventyrare och föreläsare på hennes förberedelser.

Text: Malin Svensson

21 mars 2012, uppdaterad: 17 juni 2013

Rymden har kommersialiserats och i höst kliver de första rymdturisterna ombord på multientreprenören Sir Richard Bransons rymdfärja Virgin Galactic. Ett fyra timmar långt rymdäventyr med sex heliga minuter i total tyngdlöshet. För vår största svenska kvinnliga äventyrare Renata Chlumska gick en stor dröm i uppfyllelse när det blev möjligt att boka flyg till rymden, och fick henne att investera i en biljett för 200 000 dollar. Hon blir nummer 192 och beräknas att få åka iväg till New Mexico och den nya rymdflygplatsen Spaceport America i början av 2013.

Maximerar upplevelsen
Just nu förbereder hon sig minutiöst. Det här blir på ett sätt det största äventyret hon har gjort och hon ser resan som ett första steg inför kommande rymdresor.

– Det är ett litet skutt ut i rymden som jag vill maximera upplevelsen av, och även om jag bara är passagerare så förbereder jag mig på samma sätt som när jag leder expeditioner, berättar Renata.

Hon lämnar ingenting åt slumpen. Säkerhet är a och o när man ska ut på äventyr och hon om någon vet vad hon pratar om som har bestigit Mount Everest, cyklat från Nepal till Sverige och paddlat kajak själv runt USA. Därför har hon börjat läsa flygteori och kommer bland annat att vara med och övningsflyga med JAS i Linköping.

– När det väl är dags vill jag bara kunna luta mig tillbaka, se hur jorden blir mindre och mindre och kunna njuta fullt ut av resan.

G-kraften är en stor påfrestning för kroppen som hon successivt håller på att vänja sig vid, precis som sin åksjuka.

– Det vore ju synd att kräkas under en sådan här tur, säger hon och skrattar.
Ett sätt att lära sig hantera det är genom att utsätta sig för parabelflygning som finns på Spaceport i Kiruna. Det innebär att man flyger 11 000 meter upp i luften och loopar ett trettiotal gånger där varje loop skapar en tyngdlöshet under 25 sekunder.

Rymdturismen till Sverige
Kiruna är en av få destinationer i världen som också har fått tillstånd att etablera en rymdflygplats. Tanken är att de ska erbjuda resor för vem som helst och om fem år räknar de med att köra igång rymdturismen på allvar.

– Jag trodde inte att det skulle vara möjligt att åka ut i rymden under min livstid, om man inte är astronaut, men nu är det verklighet och det är så häftigt, säger Renata.

Parallellt med att rymdturismen drar igång kommer forskare att få möjlighet att undersöka allt från bränslehantering till hur olika material fungerar i rymden. Renata jämför det med städprojektet Swedish Everest Cleaning Expedition som hon deltog i 1999 på Mount Everest, som i folkmun även kallas för världens högsta soptipp. Där ligger fortfarande gamla rester kvar från expeditioner 20-30 år tillbaka i tiden då man inte var så noga med miljön. För henne är det viktigt att det utvecklas en hållbar turismnäring och hon är gärna med i den typen av projekt igen, fast i rymden.

– Alla jag träffar inom rymdturismen är så otroligt generösa med att dela med sig av sin kunskap. Det är häftigt att vara med om det här för det kommer att förändra hela vårt sätt att transportera oss på.

Iscensätter sina drömmar
Många har drömmar som förblir drömmar medan Renata iscensätter dem. Med ett stort intresse av att vara ute i naturen och resa runt i världen föll bitarna på plats när hon i början av 90-talet träffade Göran Kropp, som föreläste på hennes dåvarande arbetsplats Skånes Idrottsförbund. Några år senare följde hon med på hans expedition till Mount Everest som organisatör och chef för baslägret. Hon var inte själv med och klättrade, det kom senare.

Renata har gjort mer än hon någonsin drömt om och samtidigt växer listan på projekt hon vill göra. En av drömmarna är att fortfölja Expedition Seven Summit och bestiga högsta berget på varje kontinent. Hon har också alltid drömt om att ta flygcertifikat och i och med rymdresan blir det nu av.

– Mitt största mål är att bestiga berget på månen och det kommer att vara fullt möjligt om 20 år. 

Plötsligt kommer styrkan
Trots att hon följde en stark magkänsla när hon valde att bli äventyrare så händer det självklart att hon ifrågasätter vad hon håller på med. Är det värt att utsätta sig för den påfrestning som expeditionerna medför? Renata ser tillbaka på sina äventyr och minns att det var en mäktig känsla att vara högst upp av alla i hela världen när hon 1999 som första kvinna nådde toppen av Mount Everest utan syrgas, med så kort erfarenhet av klättring som hon hade då också.

Men det är ändå USA-expeditionen 2005-2006 som hittills satt störst avtryck hos henne. En 439 dagar lång resa på egen hand genom 48 delstater, paddlandes i en kajak. En resa som hon skulle gjort med sambon Göran Kropp. När han plötsligt förolyckades under en expedition omkullkastades alla planer. Var äventyrslivet något hon själv brann för tillräckligt eller var det något som måste höra ihop med honom? Men hon valde att genomföra resan på egen hand, något som inte alltid var så motiverande.

– Det var ju inte varje dag som jag hade lust att paddla i tolv timmar och man hinner fundera rätt mycket under tiden. Men så vänder det och man får plötsligt styrkan att lägga i en sjätte växel, den kraft vi alla har inom oss när det krävs. Man kommer till en punkt där man bemästrar sig själv och det är en känsla som slår ut allt annat, och som gör det värt att fortsätta utmana sig själv, tycker hon.

Föreläser med bebisen
Just nu pågår det största äventyret hemma i Jönköping. Inom loppet av tre år har hon fött tre barn med ett och ett halvt års mellanrum. De stora expeditionerna får vänta tills de blir lite större.

– Istället blir det några mindre då och då till fåglarna i stadsparken som jag tycker kan vara en tillräcklig utmaning när man har två små killar i en tvillingvagn och en liten tjej på tre månader i famnen.

Den minsta får även hänga med när Renata håller föreläsningar runt om i Sverige. Som föreläsare har hon gjort sig känd för att ha ett lättsamt och inspirerande innehåll om mål och motivation. Hon har en förmåga att översätta sina erfarenheter från expeditionerna till igenkänning i vardagen och hon älskar att träffa sin publik.

– Jag vill kunna ge en timmes inspiration och energiboost, en känsla av ”jag kan också”, så att man går därifrån med lite lättare steg. Att så frön hos dem som lyssnar som de har nytta av när de står inför sina egna utmaningar, sitt eget Mount Everest, det är precis det jag vill ska hända.

Renata håller föredrag för alla möjliga yrkeskategorier och tycker att likheterna mellan att driva ett företag och hennes expeditioner är många. Precis som ett företag får kämpa med oförutsedda konjunktursvängningar och räntelägen, så får hon kämpa mot element som hon inte kan rå på.

– Man kan bara påverka sin egen inställning och attityd, det är universellt och jag blir ett tydligt exempel på att det går att ställa sina mål högre än man tror, menar hon.

Ett äventyr måste för den sakens skull inte alltid vara svårt eller utmanande enligt Renata. Det kan lika gärna vara roligt, tillgängligt och inspirerande.

– Alla går ju inte igång på att det ska vara omöjligt, som jag gör, säger hon och skrattar. Packa en ryggsäck till närmaste vandringsled om du gillar friluftsliv. Man behöver inte blicka så långt bort alls, det finns ju massor av äventyr att göra i vardagen. Det gäller bara att se möjligheterna så hittar man guldkornen. Se alla inom temat här

Senaste i Profiler


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.