Världsberömda talare på Hjärntillskott
Företaget Bestseller arrangerar årligen fyra halvdagsseminarier under vinjetten Hjärntillskott. KonferensVärlden besökte årets andra seminariedag på Stockholmsmässan, som gästades av föreläsarna Kjell A Nordström, Eddie ”The Eagle” Edwards och Sir Bob Geldof.
Text: Matilda Andréasson
12 september 2011, uppdaterad: 28 maj 2013
Föreläsningssalen på Stockholmsmässan är fullsatt när moderatorn Lydia Capolicchio presenterar sångaren Peter Johansson, som tillsammans med sitt band värmer upp publiken med låten More than a feeling innan dagens första föreläsare, Kjell A Nordström, äntrar scenen. Kjell är gammal i gemet, med runt 20 år som föreläsare bakom sig, och levererar en välorganiserad, tydlig och rolig föreläsning om bland annat kapitalism, globalisering och informationsflöde. Han liknar kapitalismen vid en maskin, och säger att den saknar all annan mening än att sortera saker i två högar: effektivt och ineffektivt. Han menar att kapitalismen har vuxit långt bortom vår kontroll, och att det enda vi kan göra är att förhålla oss till den på bästa sätt.
Experiment istället för strategiTill vardags är Kjell doktor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och jobbar som rådgivare till bolag världen över. Som nybliven forskare var han inte alls intresserad av att föreläsa, men när det blev ett krav från universitetet valde han att skapa ett underhållande sätt att prata om ekonomi.
När KonferensVärlden får en pratstund med honom efter föreläsningen säger han att det går i vågor vilken typ av företag han jobbar mest med. En titt i hans kalender verkar ge en hint om när olika branscher varit i en förändringsfas.
– Jag fungerar lite som en doktor, man ringer mig när man har problem. Ett tag var all världens telekombolag efter mig, när de gick från sladd till inte sladd, säger han.
Från scenen poängterar han att vår framtid aldrig har sett ljusare ut än den gör just nu, och det är också ett budskap i hans och kollegan Jonas Ridderstråles nya bok Øpen – why the west will beat the rest. Det norska ö-et i titeln förklarar Kjell såhär:
– Det är som ett ”blink, blink, vi är faktiskt inte amerikaner”. Nästan alla sådana här böcker kommer från amerikanska forskare, så vi vill visa att vi gör det på ett lite annorlunda sätt.
Boken, som beräknas komma ut runt jul, är duons fjärde gemensamma efter stora framgångar med framförallt den första boken Funky Business. Øpen handlar om vad det öppna, liberala samhället erbjuder, och slår fast att vi inte står inför västvärldens undergång och ett totalt övertagande från kineserna.
– Det handlar om att se på Kina mer nyanserat. Att tro att kineserna kommer att ta över allting är inte vettigt. De är många men det betyder inte att de är duktiga. De två sätt som finns att konkurrera på är att göra något bättre än alla andra eller billigare, och så länge Kina inte har demokrati så kan de bara konkurrera med låga priser. Och deras kostnadsfördel är inte för evigt, deras löner går också upp.
I en tid när utvecklingen inom till exempel tekniken och vårt sätt att använda den är i princip omöjlig att sia om, är experiment enligt Kjell det enda ett företag kan jobba med. Inga planer, strategier eller budgetar gör någon skillnad eftersom allting kan kastas om närsomhelst. Han ser också en tydlig trend där fler och fler väljer att starta egna företag. Tidigare har hans studenter haft jobb på ett stort företag som framtidsplan, men nu ser allt fler en egen firma som ett alternativ till att ”skaffa sig ett jobb”.
– Det är ju jättebra att folk gör såhär. Om många spelar tennis så blir det en Borg till slut. Vem visste att det skulle bli H&M av en ruffsig gubbe som sålde kappor i en källare?
Världskänd SirEfter kaffepausen är det dags för dagens andra föreläsare, Eddie ”The Eagle” Edwards, som berättar historien om hur han mot alla odds blev Storbritanniens enda backhoppare. Nu ska hans liv också bli film, med Rupert Grint från Harry Potter-filmerna i huvudrollen.
Sist ut för dagen är Bob Geldof, rockstjärnan som var den drivande kraften bakom välgörenhetsgalan Live Aid 1985, som bestod av två samtidiga konserter i London och Philadelphia med totalt över 160 000 besökare och miljontals framför tv-apparaterna.
Peter Johansson med band framför Geldofs största hit I don´t like Mondays innan föreläsningen, vilket Geldof reagerar på med orden ”I´m so fucking tired of that song!” och skämtar om att det inte är någon idé för honom att komma till Sverige och marknadsföra sin nya skiva när vi ändå spelar en trettio år gammal hit. Han berättar sedan om sin uppväxt i Dublin utan mamma och med en frånvarande pappa, och hur han inte kände sig hemma i världen förrän han hörde rockmusik på radion. Sedermera blev han rockstjärna med bandet Boomtown Rats, och i mitten av 80-talet väcktes hans ilska mot det orättvisa i att Europa badade i överflöd av mat medan 30 miljoner människor svalt i Etiopien och kringliggande länder. Konserterna samlade in 1,5 miljoner dollar och sedan dess har Geldof varit en ikon inom välgörenhet, blivit adlad av engelska drottningen och nominerats till Nobels fredspris.
Nästa års dragplåsterBestseller har sin bas i Göteborg och har arrangerat Hjärntillskott i sin nuvarande form sedan 2001. Denna gång gick seminariet under rubriken Våga nyttja din talang.
– Vi försöker hitta en rubrik som passar in på konstellationerna vi för samman. Och den här gången hade vi Eddie ”the eagle” som var lite lättsammare mellan två ganska tunga föreläsare, säger Nicklas Östling, vice vd på Bestseller.
Seminarierna går fyra gånger per år, både i Göteborg och Stockholm, och programmet för 2012 är i stort sett klart. Det största namnet är Tony Blair som Nicklas tror kommer att locka mycket folk, i klass med när John Cleese lockade 1 200 åhörare i Stockholm och 1 500 i Göteborg 2006. Det är inte helt enkelt att få stora internationella talare till Sverige, och särskilt i USA är talarna bundna till ett fåtal stora agenturer.
– Drömmen skulle nog vara att få hit Mark Zuckerberg, och för tio år sedan var det kanske Bill Gates. Donald Trump hade också varit kul, han är en riktig entertainer. Men det är framförallt kvinnor vi letar efter nu med ljus och lykta, och jag skulle gärna ta hit Hillary Clinton när hon avgår som utrikesminister.
Se alla inom temat här