Wellness från Indien - | Konferensvärlden
Profiler > Wellness från Indien

Wellness från Indien

Den 1 juni öppnade Clarion Hotel Stockholms nya Elements Spa som är inspirerat av ayurveda, en form av indisk läkekonst. KonferensVärlden har träffat wellness- och spaexperten Annette Lefterow och pratat om den indiska livsfilosofin.

Text: Astrid Feldreich

29 november 2011, uppdaterad: 28 maj 2013

Tio minuter sen och med andan i halsen kommer jag till Elements Spa på Clarion Hotel Stockholm. Kontrasten mellan Skanstulls trafikbrus och spa-anläggningens lugna atmosfär är total. Annette Lefterow möter mig med ett leende vid spa-receptionen. Det är Annette som varit med och tagit fram ayurvedakonceptet och skött rekryteringen till det nya spat. Hon har 25 års erfarenhet av branschen och upptäckte yogans helande kraft redan under tonåren. Sedan dess har hon hunnit skriva fyra böcker och utveckla ett 20-tal olika träningspass och dvd:er inom yoga, pilates och wellness. Spabranschen ligger henne varmt om hjärtat och hon har tidigare varit med och utvecklat Nova Park och Steningeviks spa-lounger. Dessutom bloggar hon på tidningen Hälsas webbsida och har spelat in tv-programmet Wellness-skolan på TV8.
– Jag gjorde min första yogafilm 2003, och sedan dess har marknaden verkligen utvecklats med allt fler spa-anläggningar och yogastudios. Elements Spa och ayurvedaprojektet är lite speciellt för mig eftersom jag själv hittat min livskvalitet i yoga, pilates, meditation, ayurveda, mat, spa och dans, förklarar Annette, som även föreläser och undervisar i ämnena.

Vata, pitta eller kapha?Ayurveda betyder ”kunskap om livet” och är en 5 000 år gammal indisk filosofi. Livssynen grundar sig på de fem elementen i Hinduismen; rymd, jord, vatten, eld och luft. Hela vår tillvaro, även människokroppens funktioner, styrs av tre biologiska livskrafter, så kallade doshor. Vata står för luft och rymd, pitta för eld och kapha jord samt vatten. De tre doshorna finns i varje cell, vävnad och organ. De styr även vårt psykologiska välmående och alla människor består av en unik kombination av de tre doshorna. Därför anpassar Elements Spa även sina behandlingar utifrån gästens speciella kombination av livskrafter. Annette förklarar att yoga, meditation, mat och pilates ingår som en del av filosofin kring ayurveda. Själv har hon pitta som den dominerande doshan, och enligt Annette finns det många pitta-karaktärer bland svenskar. Vi konstaterar att jag förmodligen är en blandning av vata och pitta, precis som de flesta av oss är en blandning av olika livskrafter. Att enbart vara en dosha är nämligen ovanligt. På Elements Spa kan gästerna boka en vägledning för att ta reda på vilken typ de är och få råd kring rätt kost, produkter och träning.
– För mig handlar hälsa om att vi ska få den kunskap vi behöver för att ta hand om oss på bästa sätt i livet och vardagen. Ayurveda är ett sätt att ta reda på vem du är och vad du behöver för att vara i balans. Jag tycker att det är synd att så många människor accepterar att de har ont eller inte mår bra. Det ska man aldrig göra! Vi lämnar bilen på besiktning men tar oss inte tid att laga oss själva. Det finns så mycket som vi kan göra själva för att förbättra vår livssituation. Jag brinner verkligen för det, som du kanske märker? Att yoga blivit så populärt är ett bevis på att det verkligen fungerar för alla människor, oavsett ålder, säger hon entusiastiskt.

Spa med indiska influenserDe indiska influenserna går igen i allt från menyer till behandlingar. Sammanlagt finns fyra behandlingsrum och två av dem går att använda till så kallade duo-behandlingar där två personer ligger bredvid varandra och får behandling samtidigt. Barmenyerna är anpassade efter det indiska hälsotänkandet och gästerna kan beställa plockmat utifrån vata, pitta eller kapha.
– En annan nyhet är att vi skapat så kallade Walkabout-behandlingar. Det är kortare behandlingar som du kan få sittandes på terrassen eller vid poolen och som du kan köpa biljetter till i baren. Tanken är att alla ska kunna unna sig en behandling på plats, vilket passar bra för lite större grupper, säger Annette.
Vid duscharna står ett stort iskar. Det är meningen att spagästerna ska gnugga kroppen med isen innan bastubesöket för en läkande effekt. Bastun har ett rullande schema med olika aromer som basilika och mynta i luften som verkar renande och utrensande.
– Våra massageoljor och peelingprodukter gör vi själva. Alla produkter inom ayurveda utgår från sesamolja och sedan tillsätts olika välgörande örter och essenser, säger Annette och bjuder mig på en kopp pitta-te, också det helt gjort på kryddor som ska balansera kroppen.
Poolen i mitten av spa-avdelningen sträcker sig ut på en stor terrass där man kan sitta och sola sommartid. I anslutning till spa-avdelningen finns även Yogashala, en sval sal för yoga, pilates eller föreläsningar samt Nirvana som är ett mindre vip-rum med egen bastu och lounge.

AyurvedakonferensKonferensgrupper som är nyfikna på den indiska livsläran kan boka en vata-, pitta- eller kapha-konferens. Då anpassas mötesrummets dekor, pausernas innehåll och maten efter vata, pitta eller kapha; beroende på vilken dosha du vill att konferensen ska influeras av.
– Vi har också en lättsam föreläsning om ayurveda och klasser i yoga, pilates och meditation i samband med mötet. Många väljer att boka spat efter konferensen och avsluta dagen med en riktig Indisk afton i Bollywood-anda på terrassen, säger Annette.
Själv avslutar jag mitt besök med en avstressande behandling. Abhyanga är en traditionell massage där man smörjer in varma oljor som är anpassade enligt det ayurvediska hälsosystemet.
– Det är en populär behandling där vi blandat traditionell svensk massage med den indiska läran, förklarar Annette innan jag lägger mig på massagebänken.
Massagen sägs motverka stress och rena kroppen från slaggprodukter och toxiner. Och när jag kliver på bussen hem känner jag mig skönt avslappnad och märkligt oberörd av rusningstrafiken.Se alla inom temat här

Senaste i Profiler


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.