3x böljande konferens - | Konferensvärlden
Reportage > 3x böljande konferens

3x böljande konferens

KonferensVärlden har valt ut tre vitt skilda platser för konferenser, som har det gemensamt att mötet sker på havet. En flytande bastu med konferensrum, ett fartyg med lång och dramatisk historia, och ett skepp med stor teatersalong på nedre däck.

Text: Matilda Andréasson

31 januari 2011, uppdaterad: 28 maj 2013

1. Ett fartyg med lång historiaPå Kajplats 16 vid Södermälarstrand i Stockholm hittar du M/S Kronprinsessan Märtha, ett norskt fartyg med en lång och dramatisk historia som idag erbjuder hotell, konferens, restaurang och bar. På tryggt avstånd från stormiga hav avnjuts här en utsikt över Riddarfjärden så fantastisk att det får gästerna att fälla en tår.

M/S Kronprinsesse Märtha byggdes i Polen 1928 på beställning av Stavanger Ångfartygs As, för att bland annat tjäna som postfartyg mellan Oslo och Bergen. Under andra världskriget nyttjades Märtha för att skydda tyska fartyg, och gick 1939 på grund med ett stort antal förstörda hytter som resultat. 1944 sjönk hon efter att ett störtat flygplan exploderat bara meter ifrån, och reparerades först efter kriget då hon återgick till sin ordinarie rutt. 1956 sjönk Märtha återigen, och byggdes sedan om till ett modernt fartyg. Sedan dess har hon fungerat som både sandblästringsfartyg i Strömstad, kryssningsfartyg i Västindien och flytande kasino i Holland. År 2000 anlände hon slutligen till Södermälarstrand där hon förvandlades till bekvämt hotellfartyg under namnet LogInn Hotel.

Storslagen utsiktKonferens- och restaurangverksamheten ombord drivs sedan 1 maj 2010 av Seaside Söder, som också driver KGB Bar & Restaurang. I fartygsrestaurangen Märthas Mäss arrangeras många företagsevent och större middagar för upp till 50 gäster. Med den storslagna utsikten i minne vill nog ingen heller missa att ta en drink i åretrunt-uteserveringen Sunset Bar på akterdäck.
Restaurangchefen och delägaren Frida Hagdahl berättar att utsikten kan få folk att gråta.
– Det är en unik miljö att konferera i. Många som åker på konferens är ju människor som annars sitter med inrutade dagar på kontor och då tror jag det är bra att få ett miljöombyte.


2. Hett och iskallt på M/S VärmeböljanVid Hinsholmens småbåtshamn utanför Göteborg ligger bastubåten M/S Värmeböljan, som egentligen är långt ifrån bara en bastu. Här kan upp till tolv personer äta middag och konferera – och ta en simtur oavsett säsong.

M/S Värmeböljan är en katamaran byggd på glasfiberpontoner, med ett hus på 33 kvadratmeter och en uteservering på 18 kvadratmeter. Sedan några år in på 2000-talet har företag och privatpersoner kunnat tuffa fram i fem knop i Göteborgs södra skärgård, och såhär i vintertid kan kombinationen vedeldad bastu och nollgradigt havsvatten sätta extra krydda på mötesdagen.
– Sålänge det inte är is på vattnet så går vi ut, och förra året när det frös till så tog vi upp en isvak bakom båten i hamnen. Det är nästan ett krav att bada även på vinter, skrattar Tomas Andersson på eventarrangören Vågbrytarna, som driver M/S Värmeböljan sedan 2007.

Konferens i skyddad skärgårdsvikVågbrytarna arrangerar också andra aktiviteter på havet, bland annat med RIB-båtar, wakeboard- och vattenskidåkning som går utmärkt att kombinera med en konferens på den mindre adrenalinpumpande bastubåten. Tomas berättar att en vanlig konferensdag på M/S Värmeböljan börjar med en tur till en skyddad vik i skärgården för ankring och några timmars konferens, med utsikt över havet genom karakteristiska runda fönster. Maten levereras sedan och serveras ombord. Dagen avslutas gärna med en stund i bastun, följt av ett svalkande – alternativt iskallt – dopp i havet, och summering av dagen med en drink på uteserveringen eller fortsättning i bastun.


3. Konferens till havs sommar som vinterTeaterSkeppet är en renodlad konferens- och festbåt där lite större grupper har stora möjligheter att få en helt unik konferensupplevelse.

TeaterSkeppet ligger vid Skeppsbron i Stockholm, men är inte bunden till sin hemmahamn utan gör också arrangemang i andra delar av landet. På övre däck finns en utomhusbar, och i de två våningarna under ligger matsalarna där upp till 286 matgäster kan serveras plockmat och olika temabufféer såväl som trerättersmiddagar. På nedre däck finns teatersalongen som rymmer 218 personer och all teknisk utrustning som krävs för konferensarrangemang. Även mässor kan anordnas ombord, då matsalen enkelt kan göras om till utställningshall och stora föremål, till och med bilar, kan lyftas ombord med TeaterSkeppets lyftkran.

TeaterSkeppet bryter isenTeaterSkeppets VD Niklas Drakenberg berättar att en konferens kan innebära att 180 personer går ombord på morgonen för att sedan åka ut i skärgården. Efter lunch till havs och eftermiddagsaktivitet på en skärgårdsö vänder man tillbaka för middag och dans innan man lägger till i hamn igen på kvällen.
– Vi kan ju transportera grupperna under tiden de konfererar, i vanliga fall kanske man måste sitta på en buss i några timmar för att ta sig tillbaka från konferensen. Många märker inte ens att vi lagt ut för att det är så ljudisolerat i konferenslokalen, vilket ju också bygger upp förväntningarna, säger Niklas.
Vinter och fruset vatten är inget som hindrar TeaterSkeppet, som ursprungligen var en fiskebåt med hemmahamn Färöarna: i februari ska en grupp åka långt ut i skärgården för att åka långsfärdsskridskor. Niklas eget tips om destination blir också en bra bit ut:
– Jag skulle ta med dem till Stora Sandön, som är en helt obebyggd ö i Stockholms skärgård. Det är riktig skärgård, bara en lång sandstrand och klippor.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.