Allt fler konfererar på helgen - | Konferensvärlden
Reportage > Allt fler konfererar på helgen

Allt fler konfererar på helgen

Fredag, lördag och söndag har blivit heta mötesdagar. Sjönära Möten är en konferensarrangör som satsat lite extra på helgkonferenser. Självklart blev vi på KonferensVärlden nyfikna på satsningen.

Text: Astrid Feldreich

24 maj 2011, uppdaterad: 28 maj 2013

De klassiska konferensdagarna onsdag och torsdag har fått konkurrens. Det blir allt vanligare att konferera på helgen. Efter lågkonjunkturen märkte Louise Strandberg, bokningschef på Sjönära Möten att efterfrågan att konferera på helgerna ökade kraftigt.
– Tidigare hade det mest varit stiftelser och föreningar som bokat konferenser på helgen, säger hon.

Prisvärt på helgenLouise tror att det är flera faktorer som gör att fler företag utnyttjar helgerna för konferenser. Arbetstiden i veckorna blir allt mer eftertraktad och många har fullt upp måndag till fredag.
– Jag märker att en del företag inte har tid att konferera i lugn och ro i veckorna. Sedan tror jag att det är lättare att fokusera på helgen när vardagsstressen släpper. Att det är mer prisvärt lockar förstås också, menar hon.
Enligt Louise flyter fritid och arbetsliv ihop allt mer och folk är inte så främmande för att mötas utanför ordinarie arbetstid längre. Även om hon tror att största efterfrågan även fortsättningsvis kommer att vara onsdag och torsdag ser hon att helgkonferenserna ökar i framtiden.
– Jag tror att fler kommer att anamma konceptet med helgmöten ute på företagen, säger Louise.
Men vill anställda verkligen ta av sin fritid för arbetsrelaterade möten?
– Det kanske inte alltid är kul att vara borta från familjen en helg. Men jag förutsätter att deltagarna tycker att det är okej och jag tror att många företag betalar tillbaka i form av övertid, säger Louise.
Louise menar att konferensverksamheten inte är något hot mot weekendgästerna som vanligtvis bor på anläggningen på helgerna.
– På samtliga tre hotell som ingår i Sjönära möten finns mindre matsalar och behöver inte blanda weekend- och konferensgäster om vi inte vill. Kvällstid tänker du inte på att det är en konferensgrupp i matsalen, de smälter in bland alla andra så det har inte varit några konstigheter, säger hon.

Extra lyxBirgitta Holmlund, hotellchef på Krusenbergs herrgård, är en av initiativtagarna till helgsatsningen. Hon bekräftar att efterfrågan på helgmöten ökat sedan i höstas. Och det har gått bättre än förväntat. Mellan januari och mars har Birgitta haft konferenser bokade varje helg.
– Jag pratade med olika typer av företagare och fick känslan av att det fanns en marknad för att konferera framför allt fredag eftermiddag till lördag lunch. Många mindre företag kan inte stänga ner verksamheten i veckorna. Andra organisationer som egenföretagare, it-tekniker eller olika former av nätverk behöver mötas utanför traditionell arbetstid, säger hon.
På en helgkonferens har företaget chansen att ge något extra till sin personal, som en lyxig spa-behandling eller liknande.
– Kommer gruppen fredag kväll och har sitt sista konferenspass lördag lunch har deltagarna inte tagit så mycket av sin fritid. Det blir ett givande och tagande där båda parter får ut något av vistelsen, säger Brigitta Holmlund.
Varför ökar helgmöten just nu tror du?
– En kvalificerad gissning är att det är en tidsfaktor som hänger ihop med konjunkturläget. Under lågkonjunkturen minskar många företag sin personalstyrka och när det väl vänder kan det vara svårt att hinna med att rekrytera. Många vi har pratat med har sagt att vi har ett behov att mötas men har svårt att hinna under veckorna helt enkelt.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.