Äntligen Alandica! - | Konferensvärlden
Reportage > Äntligen Alandica!

Äntligen Alandica!

Planerna på ett eget konserthus på Åland har funnit i över 50 år. I början av april var det äntligen invigning av Ålands nya mötes och turistattraktion – Alandica kultur och kongress. Huset som ligger mitt i Mariehamn har en skandinavisk design som inspirerats av kärleken till havet.

26 maj 2009, uppdaterad: 28 maj 2013

Ålänningarna älskar vatten. Det har också varit en källa till inspiration i både inredning och arkitektur. Alandica är ritat av den danska arkitektbyrån Kjaer & Richter och har alltigenom rena linjer och material. Stilen är sparsmakat skandinavisk och arkitekterna inspirerades av Ålands skärgård. Resultatet är en luftig och ljus byggnad. Tack vare Alandicas stora glasfönster blir havsutsikten en del av dess karaktär. Huset står precis vid strandkanten mitt i Mariehamns centrum, granne med Hotell Arkipelag. På sommaren öppnar en uteservering mot Östra hamnen är det tänkt.

– Jag tror att framför allt havsutsikten och utomhuskänslan kommer att bidra till att möten här känns avkopplande, spår Therese Sjöblom.

Officiell invigning var den 4 april, och bygget har kostat 16, 5 miljoner euro. Ålands Landskapsregering har byggt och äger fastigheten. Driften är uthyrd till ett företag som ingår i Wiklöf Holding- koncernen. För många ålänningar känns det nog som om det tagit evigheter. Planerna på ett eget konserthus har funnit länge. Ända sedan 1950-talet faktiskt. Therese förklarar varför.

– På Åland tar saker och ting tid. Vi gillar inte att stressa. Men så blir det lite bättre också, säger hon.

Tre öarAlandica är indelat i tre öar. En grå, en röd och en vit ö som aldrig är direkt sammanlänkade fysiskt. Istället möts samtliga i den stora inglasade foajén i husets hjärta. Där ska man anordna utställningar, cocktailbjudningar och mässor.

– Den grå ön är konferensrum och receptionen, den röda består av kök och servering och har fått sin färg från den röda graniten. Den vita ön är stora salen, förklarar Therese Sjöblom, sales manager på Alandica Kultur och Kongress.


Alandica konferensStörsta salen rymmer 600 personer i fast möblering och passar lika bra till konferenser som till teater och konserter. I auditoriet ryms 200 personer och rummet passar bäst till föreläsningar, seminarier, möten och bolagsstämmor.

– Variationsmöjligheterna är i princip oändliga. Anläggningen är anpassningsbar och det finns utrymmen för alla gruppstorlekar, säger Therese.

Utöver de två större salarna finns sju konferens- och grupprum för 10-40 personer som är inredda med hjälp av ett populärt åländska-engelska formgivarparet Korpi & Gordon. Deras mönster finns numera att köpa på Ikea och på Alandica hittar man deras populära design bland annat på gardiner, kaffemuggar och serveringsbrickor. Golvet i delar av huset är handgjort och består av små ekstavar som limmats ihop för hand och slipats. Ett oerhört tidskrävande arbete.

– Möbler och inredning har valts med hjälp av arkitekten för att skapa en helhet. Vi har velat hålla designen ren men samtidigt funktionell och hållbar under lång tid. Det måste vara lätt att forma om miljön efter sällskap och syfte, säger Therese.


Kapacitet• Stor sal för totalt 600 personer – parkett 400 personer och balkong 200 personer
• Auditorium för 200 personer
• 2 styrelserum för 12 personer
• 2 möteslokaler för 20 personer
• 3 möteslokaler för 30 personer
• Foajé och foajébalkong på totalt 750 kvm för utställning och mässor etc.

TeknikAlandica Kultur och Kongress kan möta alla konferens- och scentekniska krav som ställs på moderna kongress- och konferensanläggningar.

BackstageLounge, loger, övningsutrymmen, förvaring, verkstad etc.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.