Bli ett mingelproffs! - | Konferensvärlden
Reportage > Bli ett mingelproffs!

Bli ett mingelproffs!

Tycker du att det är obehagligt att prata med okända människor på en jobbtillställning där du inte känner någon? Enligt mingelproffset Leena Männik Styren handlar att mingla i själva verket om att visa intresse för andra människor.

Text: Astrid Feldreich

25 maj 2011, uppdaterad: 28 maj 2013

Mingel betyder att gå fram till en främmande person och börja prata. Något som många svenskar kan tycka är lite obehagligt. Ändå är det något vi måste klara av i en jobbvardag med konferenser, möten och middagar. Leena Männik Styren leder mingelkurser och har skrivit boken “Mingel – konsten att knyta kontakter”, samt driver sajten www.mingeltips.se. Här är hennes bästa tips för att bryta isen och skapa nya kontakter:

Ge andra uppmärksamhetLeena arbetade som kommunikationskonsult och märkte att många tyckte att det var knepigt att starta en kontakt, både på jobbet och privat. Vi i Sverige är vi inte så tränade på att mingla, och är ofta blyga och försiktiga i vårt möte med nya människor. Därför umgås vi helst med dem vi redan känner. Vilket är synd, för då missar vi massa bra kontakter som kan ta oss vidare i arbetslivet. Att mingla är som att bjuda upp till dans. Det är lätt att tankar som ”vill de verkligen prata med mig” gör oss osäkra. Svaret är nästa alltid ja. De flesta som kommer till en tillställning av något slag blir glada om någon visar intresse för dem på ett positivt sätt. Alla tycker om att bli sedda och uppmärksammade. Glöm alla tankar som ”de tycker nog att jag är besvärlig” eller ”vill hon verkligen prata med mig”? Ett tips är att inte börja prata med den tightaste gruppen på tillställningen, utan rikta in dig på dem som står lite på sidan av i stället.

Här och nu- frågorHur ska man då presentera sig? Leena ger tipset att ställa så kallade här och nu-frågor. Gå fram och presenterar dig och fråga exempelvis vem de känner på företaget, vad de tyckte om föreläsningen eller maten – helt enkelt någonting om det du har omkring dig. Det kan tyckas ytligt att ställa standardfrågor inledningsvis, men du måste börja med en ytlig fråga för att komma vidare i kontakten. Ställ inte personliga frågor i första stadiet utan håll dig till allmänna ämnen som alla kan delta i. Håll öppningsfraserna generella och gå eventuellt in på djupare frågor senare. Fråga om vad man har för anknytning till evenemanget.

Avsluta snyggt och ärligtOfta ges tillfällen att mingla innan en middag eller i en paus. Enligt Leena är det synd att använda hela mingeltiden till en person. Samtidigt är det svårt att veta när det är dags att mingla vidare. Finns det några bra knep att ta till? Leena tipsar om att fråga personen om nummer eller byta visitkort och boka en lunch vid ett senare tillfälle om du känner att det är en person som du vill träffa igen. Säg: Det verkar som om vi har en del gemensamt, kan vi ses och ta en fika en eftermiddag? Då kan du snabbt knappa in ett telefonnummer och mingla vidare. Den andra personen kanske också tycker att det är skönt. Alla möten leder inte till någonting och då ska du heller inte låtsas att du vill ses igen. Avsluta ärligt, artigt och snyggt. Det är nämligen mycket värre att stå kvar och snegla över axeln på personen du pratar med.

Undvik att hålla lådaAvslutningsvis finns det några klassiska fällor alla mingelproffs bör undvika. Förutom att vara personlig inledningsvis ska du aldrig kommentera någonting negativt. Oavsett vad du tycker om arrangemanget, maten, föreställningen eller värdfolket bör du hålla det för dig själv. Du känner ju inte personen framför dig. Förutom att vara direkt sårande kan elaka kommentarer skapa en negativ stämning. Däremot kan du fråga hur någon annan tyckte att maten smakade eller liknande. Det är mycket trevligare att knyta an till en annan person genom att visa intresse för någonting på ett positivt sätt. Den allra största fällan du kan falla i är att bara prata om dig själv. Alla har vi väl råkat ut för de där personerna som håller låda och gör andra till sin publik. Mingelfester handlar om att visa andra människor uppskattning och intresse istället för att fundera så mycket på sig själv och hur andra uppfattar dig. Om du visar intresse för andra så kommer de vilja visa samma intresse för dig. På så vis blir mingeltillfället vad det ska vara; ett sätt att träffa nya människor och knyta spännande kontakter.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.