”Blyga violer kommer rodna när de läser min bok” - | Konferensvärlden
Reportage > ”Blyga violer kommer rodna när de läser min bok”

”Blyga violer kommer rodna när de läser min bok”

Han drev modellagenturen People with Attitude med 600 reklammodeller i sitt stall och han var chefredaktör för gaymodemagasinet Dorian Magazine. Arbetet innebar resor över hela världen och intervjuer med stjärnor som Beyoncé och Yoko Ono under de internationella modeveckorna.

Text: Mia Bornberger

31 oktober 2022, uppdaterad: 31 oktober 2022

I dag arbetar Benjamin Falk som marknadschef på Sheraton i Stockholm och han är också aktuell med sin debutdeckare ”Karma är en bitch – mordet på en klimatikon”.
– Mina karaktärer har ett fränt språk och starka åsikter, vilket jag gillar. Vi svenskar är alldeles för fega när det handlar om att stå upp för vad vi faktiskt tycker och tänker.

Du har en brokig bakgrund. Men mode, stil och kommunikation löper som en glittrande tråd genom din karriär. 

– Jag älskar fashion och har även ett gediget intresse för hur vi människor kommunicerar med varandra, inte minst via text och bild. I min roll som marknadschef på Sheraton har jag stor nytta av min bakgrund som entreprenör, då mycket handlar om att förstå kunden och leverera en känsla, och jag älskar gästfrihet lika mycket som mode. 

Som nybliven 50-åring har du i år släppt din första bok, deckaren ”Karma är en bitch”. Hur föddes tanken på att bli författare?

– De som känner mig vet att jag ständigt har olika projekt på gång och att jag också målinriktat driver igenom dem. Jag har alltid tyckt om att skriva och när jag väl bestämde mig gick jag all in. För mig var det viktigt att det blev seriöst så jag inledde mitt nya kapitel i livet med att gå ett skrivarprogram på två år på universitet, och det var värt varenda sekund.

Handlingen tar avstamp på Grand Hotel Saltsjöbaden utanför Stockholm. Varför just där?

– Hotellscenen är ju min hemmaplan så det föll sig naturligt. I boken blir Sveriges miljöminister mördad under en konferens och ett klimatmöte av det slaget tyckte jag gjorde sig bäst utanför stan. Där passar magnifika Grand Hotel i Saltsjöbaden in perfekt.

Dina huvudkaraktärer i boken består av en färgstark trio. Vilka är de?

– Det är läderbögen Franz, hans bästa väninna faghagen Lizzie, samt kriminalreportern Zelma. De har alla tre ett ganska fränt språk och starka åsikter. Och motsatta sådana för jag gillar när det hettar till. Jag behandlar djupa ämnen på ett sätt som lätt går att ta till sig och med en blinkning till läsarna, men boken innehåller också en hel del samhällskritik och sarkasm. Blyga violer kommer rodna både en och två gånger när de läser den.

Är du själv en frispråkig person?

– Definitivt. Vi svenskar är generellt ganska dåliga på att klämma ur oss vad vi faktiskt tycker. Vi sitter tysta och håller med och sedan gnäller vi i smyg. Jag håller inte tyst och det gör inte mina karaktärer heller. Deras förhållningssätt till världen och varandra och sättet att prata är naturligt för mig, även om vissa av karaktärerna också står långt ifrån mig själv.

Hur lång tid tog det att skriva boken? 

– Den tog tre år att skriva. Först skrev jag ett manus som jag lät en panel av professionella kritiker läsa och de kom med exakt samma feedback. De kritiserade inte handlingen, men hur jag skrev, och de hade rätt i allt. De älskade mina tre amatördeckare men jag hade gjort dem för anonyma, man visste ingenting om deras privatliv, och de tyckte att jag skulle fläska på med min speciella stil. Det som jag kallar för piquant noir. Det slutade med att jag skrev om 90 procent av manuset. Storyn var oförändrad men det var vad jag valde att inte ta fram som jag nu istället plockade fram, det var skillnaden. 

Du lyfter tydligt fram karaktärernas svagheter och låter dem ta plats. Är det viktigt?

– Vem fan är intresserad av en polerad yta? Jag har haft både toppar och dalar i mitt liv och jag är väldigt öppen med det. Jag skäms inte utan pratar om det istället. Alla har skelett i garderoben och i mina ögon är svagheter attraktivt, det är det som gör oss mänskliga. Jag kan vara polerad om jag anstränger mig, men det är verkligen inte jag. Det bor en rebell i mitt DNA och mina vänner säger att jag till och med från graven kommer föra oväsen och vara anti – vilket nog stämmer ganska bra, haha.

Fakta:
Ålder:
50 år.
Familj: Partner och mamma och pappa.
Bor: Stockholm.
Gör: Marknadschef på Sheraton Stockholm Hotel och författare.
Aktuell med: Deckaren ”Karma är en bitch – mordet på en klimatikon”.
En bok jag aldrig glömmer: Justine av Marquis de Sade.
Ett ord jag gillar: Ambition.
Reser gärna till: Storstäder och brittiska byar där mysiga mord kan ske.
Drömmer om: Tolerans.
Rädd för: Intolerans.
Ljudbok eller fysisk: Fysisk.
Skulle du vilja skriva en självbiografisk bok?
Vem säger att jag inte redan gjort det…Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.