Coola Istanbul - | Konferensvärlden
Reportage > Coola Istanbul

Coola Istanbul

Utland Turkish Airlines är på väg mot landning. Här uppe lyser en stad upp i mörkret som verkar sakna slut. 20 miljoner invånare, ingen vet riktigt säkert. Men Istanbul är
gigantisk, det ser jag. Här ska jag spendera tre effektiva dygn, så som det ofta är på konferens. I två världsdelar dessutom.

Text: Malin Svensson

6 september 2012, uppdaterad: 17 juni 2013

Istanbul - kontrasternas stad, som den kallas. Jag försöker hitta ett annat epitet. Det är svårt. Det är så rätt. En stad som delas av två kontinenter, lika fattigt som rikt, muslimskt som kristet, traditionellt som modernt, äkta som oäkta. En omåttlig världsmetropol.

Många internationella företag investerar i Turkiet och eftersom det inte finns mer plats för expansion på den europeiska sidan som gränsar till Grekland, är finansdistriktet på väg att flyttas över till den asiatiska sidan som har plats för helt nya affärskvarter. Staden växer så vägnätet håller på att braka samman. Resan från flygplatsen till hotellet tog långt mer än en timme. Fyra mil. Det är visserligen tillfälligt medan en av de tre broarna över Bosporen underhålls, men ändå, så sårbart. En fjärde bro planeras och just nu byggs tåg- och tunnelbanenätet ut under sundet som delar staden i öst och väst. Än så länge är färjorna det smidigaste sättet att ta sig fram på. De går ungefär en gång i kvarten och stannar på flera ställen.

Pruta tills du skäms
Vill du spendera pengar i Istanbul är det inga som helst problem. Vill du spara pengar går det också bra. Inne på Stora basaren, den myllriga handelsplatsen från 1400-talet som sysselsätter runt 40 000 människor, kan du hitta läderjackor, mattor, porslin, kopierade väskor, klockor och andra prylar. Det går att göra bra fynd här men du måste pruta. Mycket. Målet är att inte överstiga hälften av säljarens utgångspris får jag lära mig. Börja med att föreslå 20 procent av priset och kolla reaktionen. Om du inte blir utsjasad då så vet du att du kan få till en affär. Le och låt säljaren himla med ögonen, fortsätta teatertjafsa om priset med kollegan och gå efter dig när du är på väg därifrån. Satsa friskt, han kommer ändå aldrig sälja något med förlust. Välgörenhet göre sig icke besvär inne på basaren.

Ett stenkast därifrån ligger kryddbasaren, eller Egyptiska basaren som den heter. Här finns färgsprakande te- och kryddblandningar, turkisk konfekt blandat med små suvenirer. Många har bara ett hål i väggen och varorna staplas på höjden för att få plats. Vill man ha äkta varumärken så ska man bege sig till Istiklal Aveny som är fylld med butiker, museer, gallerier, biografer, caféer och restauranger. På den asiatiska sidan ligger Bagdat Avenue, Istanbuls längsta shopping- och restauranggata på sex kilometer. Modekedjan Divarese, läderbutiken Derimod och guldsmedsbutikerna i Boyner Galleria rekommenderas om du vill handla turkiskt. Pausa med en fika på Inci Pastanesi som är berömt för sin petit-chou.

Guidad tur genom historien
Eftersom staden har en så omfattande och häftig historia valde jag att ta en guidad tur till Osmanska rikets källa. Vi begav oss först till gamla stan för ett besök på Hagia Sofia - den heliga visdomens kyrka - och Blå Moskén mittemot. Här får man ta av sig på fötterna och täcka håret innan man går in och häpnas över det hantverk av mosaik som uppfördes för 400 år sedan. På vägen åker vi förbi Sirkesistationen där Orientexpressen har sin slutdestination och bara det hade varit värt en guidning i sig.

Vi åker istället vidare till Topkapipalatset där generationer av sultaner styrde Istanbul under det Osmanska rikets dagar. Här kan man spendera en hel dag om man vill och få höra delikata historier om sultanernas guldkantade liv och vad deras harem egentligen hade för sig.

Istanbul i siffror
15-20 miljoner invånare 1 miljon nyregistrerade bilar varje år 3,4 miljoner skyltar 3 000 moskéer 40 000 taxibilar 3 broar över Bosporen, en 4:e är på gång 1 ny tunnelbana som kommer förbinda Europa med Asien under vatten.

Ny business lounge i Istanbul
Väljer du att åka business class med Turkish Airlines så får du tillgång till deras nya business lounge i Istanbul som är elegant och imponerande med sina 3 000 kvadratmeter. Ytorna delas av genom välvda tak som skapar en hemtrevlig miljö och en känsla av att kunna koppla av ostört trots att det är välbesökt här inne. Loungen har en stor pianobar, en drinkbar, ett café och några små trevliga matställen med pizza, pasta, sushi, sallader och turkiska specialiteter.

Det finns också individuella vilorum, duschar, arbetsstationer med wifi, biljardrum, ett business center, lekrum, skötrum och en musikanläggning. Detta är en plats där det nästan inte gör något om flyget blir lite försenat. Turkish Airlines har tre avgångar per dag från Stockholm Arlanda till Istanbul. Många andra stora flygbolag och lågprisbolag flyger också dit. Resan tar cirka fyra timmar.

Tidsskillnad: 1 h före svensk tid, 2 h före vid sommartid.
Valuta: Turkiska lira

Middag med magiskt läge
Lacivert Istanbul ligger precis nedanför den andra bron på östra sidan av Bosporen. Ta en taxi dit eller hoppa på deras egen båt som går från Rumeli Hisan. Bokar du bord tidigt på kvällen så får du uppleva en förtrollande solnedgång till en kuliss av tinnar och torn. Här förenar mästerkocken Hüseyin Ceylanett det klassiska Medelhavsköket med små delikata mezerätter som marinerad havsabborre, saltad tonfisk, auberginekräm och räkor med kronärtskockssallad. Allt upplagt på formade skedar i en vacker komposition.

Fler tips:
Reina Bar & Restaurant
360 Istanbul
Vogue Istanbul
Arabesque
Gaja Restaurant/Roof
Nomads IstanbulSe alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.