De bästa tipsen för mötet utomlands - | Konferensvärlden
Reportage > De bästa tipsen för mötet utomlands

De bästa tipsen för mötet utomlands

Hur ska du bete dig på ett möte i Japan eller Ryssland? Varför är det viktigt med en present från Sverige i Turkiet? Det och mycket mer ger etikettdoktorn Mats Danielasson svar på.

31 augusti 2009, uppdaterad: 28 maj 2013

Japan
Räkna aldrig med att en Japan säger nej tack till en affär. Han kommer att formulera sig mer omskrivet som "vi återkommer". Tystnad i ett samtal innebär inte enbart uppmärksamt lyssnande av Japanen, det kan även
betyda att din motpart inte vet svaret. Han kommer då inte svara på din fråga för då riskerar hans okunnighet att visa sig. Vi låter ju alltid chefen ta initiativet i affärerna, medan Japanen alltid väljer den äldste att tala
med.


Turkiet
I Turkiet bör en affärspresent vara något som kommer från Sverige. Överlämna presenten mot slutet av affären. Om en kvinna i Turkiet är klädd i muslimska kläder ska du inte räcka fram handen till hälsning. Gör du affärer i Turkiet, kan det vara så att du annars missar det avgörande ögonblicket och där är närvaro detsamma som intresse.


Ryssland
Är du i Ryssland och känner att du inte vill ha mer vodka, vänd inte glaset upp och ned. Det betyder att servicen är dålig och kan skapa upprörda känslor. Låt alltså glaset förbli fullt, då får du inte mer. På samma sätt får du mer mat om du äter upp, en tom tallrik tolkas som att du är mer hungrig.

Litauen
I Litauen är man inte lika punktliga som i Sverige, så bli inte irriterad om du får vänta på din vän. I Litauen ska du inte lämna något på tallriken, det tolkas som om maten inte passade.

Irland
Irländaren är en snacksalig person, de vill vara bussiga och trevliga och vill inte gärna ge negativa besked. De värjer sig hellre, kommer försenade eller ändrar datum. Tilltal gör man med Mr, Mrs eller Miss samt efternamn. Det gör man i början av ett samtal. Sedan kan du bli något mer personlig.

Kina
Åk till Kina och möt ett företag på ett konferenshotell. Du kommer förmodligen inte träffa chefen direkt utan en person i en lägre position. Ni kan bjudas ut på restaurang, alla kommer skåla med er "Gan Bei" (tomt glas), där det blir botten upp många gånger. Detta anses som god ton och du kan bli rejält berusad. Helt ok, men passa dig – kontraktet kan komma fram då.

Thailand
I Thailand hälsar man på västerländskt sätt i affärer. Ta i hand med både män och kvinnor. Man kan även hälsa med wai. Placera händerna mot varandra, rör dem mot ansiktet samtidigt som du bugar. Hur högt du håller beror på den andra personens position. Vid jämlikar i höjd med bröstet. Wai behövs inte mot barn eller personer som arbetar för dig (hotell, servitörer etc.)

Saudiarabien
I Saudiarabien påbörjas affärerna med socialt småsnack. Är du omedveten om vad samtalet handlar om kommer värden att berätta det även om du kommer in mitt i minglet. Var ärlig, säg vad du tycker, men bara du har fakta och kan stå för det. I Saudiarabien hälsar män på män. Ta i hand och säg "Assalaam Alaikum" (låt
freden vara med dig). Svarar gör du med "Waalaikum Assalaam" (fred även till dig). Kvinnor ska vänta och se om männen hälsar.

Tyskland
Är du i Tyskland, kom något efter utsatt klockslag om du ska hem till någon. Prata inte om händelser under andra världskriget. Tala alltid sanning med en tysk, det är mycket viktigt för dem. Undvik korta kjolar.


Danmark
På besök i Danmark kan du välja en mer informell stil om du bär märkeskläder. I Danmark behöver du bara ta med dig presenter vid mottagningar av olika slag, ett bra vin, gärna en låda uppskattas och är mer en regel i affärer.

Norge
Norrmän är goda lyssnare. Men de kan ibland förbättra sanningen i affärer och man kan vara lite uppmärksam på detta. Norrmän är annars som vi svenskar och gestikulerar inte så mycket. Ett avtal som sker muntligt kan förändras, det är en regel i Norge.

Portugal
Att vara välklädd är viktigt i Portugal. En man bär kostym och slips. En kvinna bär dräkt eller kostym av mer feminint snitt. En portugis avbryter gärna och det är inte säkert att du får prata färdigt. Det är alltid på restaurang en representation sker i Portugal.


Finland I Finland går man inte "som katten kring het gröt" utan uttrycker sin åsikt och spanjorer uppskattar om de blir avbrutna i ett samtal. Men man säger inte Du innan man känner varandra.

Spanien
En spanjor bär aldrig shorts på gatan, kommer du som svensk konferensdeltagare "sjunker du i värde" om du möter din spanska kollega dåligt klädd.

Australien
I Australien är punktlighet är mycket viktig. Utom när du är
bjuden till ett hem. Gillar de inte vad du säger i Australien, så tvekar de inte att reagera på ett tydligt vis.

USA
I USA hälsar man med ett handslag och "Hello" eller "How are you?" Missa inte ögonkontakten. "Hi" funkar också. Familjemedlemmar kramar varandra, men män kramar sällan varandra. Titel gäller tills du blir
ombedd att säga förnamnet, sannolikt sker det omedelbart. Därmed är ni inte kompisar, amerikaner gillar inte efternamn då det är formellt. Det gäller även i affärer.


Nya Zeeland
Nyazeeländare gillar en öppen attityd och ser ner på de som tror sig vara förmer. Samhället är jämlikt och försök inte visa dina förmågor på ett "amerikanskt" sätt, det straffar sig i affärer och privat.


Italien
Många tror nog att det är lite si och så med punktligheten i Italien. Fel! Punktlighet är mycket viktig där. Glöm inte att du måste avbryta en italienare eller italienska. De talar tills dess att du tar till orda och ser det inte som oartigt att du avbryter dem. Även på fritiden klär sig italienarna snyggt. Glöm inte att putsa skorna.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.