Design och gastronomi i världsklass - | Konferensvärlden
Reportage > Design och gastronomi i världsklass

Design och gastronomi i världsklass

Vad får man om man placerar ordföranden i Svenska Sommelierföreningen på ett designat slott? En snygg anläggning med riktigt gott vin. Chefssommelier Göran Klintberg och ägarna Johan och Maria Eklund på Görvelns Slott har utvecklat ett nytt Wine and Dine koncept som drar igång till hösten. Slottets specialdesignade hotellrum har dessutom fått inredningstidningar att vallfärda till Järfälla.

27 maj 2009, uppdaterad: 28 maj 2013

Några minuter från motorvägen och en vänstersväng vid Ikea i Barkarby och jag befinner mig plötsligt på landet. Av E18 trafik hörs ingenting. Den sista kilometern susar bara hagar och skog utanför bilfönstret. Görvälns Slott ligger mitt i Järfällas naturreserverat. Efter att ha parkerat bilen går jag sista biten mot slottet. På Mälarens is vilar en grupp isyachtar i väntan på gynnsamma vindar och en skylt visar vägen mot strandpromenaden. Görvälns Slott ligger högt och i trapporna upp till entrén blir jag allt mer säker på att jag varit här på ett bröllop för ett antal år sedan. Men väl innanför dörrarna blir jag plötsligt osäker. Allt är förändrat. Jag blir välkomnad av VD: n Johan Eklund som bekräftar att första intrycket troligtvis är lite annorlunda.

– Vi har renoverat precis allt, konstaterar han.

DesigndrömmarJohan och Maria Eklund driver sedan tio år tillbaka Hufvudsta Gård. Drömmen om att öppna ett hotell med övernattning norr om Stockholm har alltid funnits i bakhuvudet. I april 2007 blev drömmen verklighet. Redan från början hade de en klar vision hur de ville inreda slottet. Ingenting har lämnats åt slumpen. Varenda liten kvadratmeter är genomtänkt, in i minsta detalj. Samtliga speglar på toaletterna är handplockade. Lamporna av strutsfjädrar är designade av Lars Wallin. Dörrhandtag, rumsbrickor och nycklar är specialgjorda av en silversmed. I ett års tid har en heltidsanställd tapetserare och en sömmerska klätt om och restaurerat gamla möbler som Johan hittat på auktion och låtit frakta till Järfälla från all världens hörn. Åtskilliga timmar har tillbringats framför datorn. Intresset för inredning har växt under arbetets gång.

– Jag bevakar auktioner runt om i världen. Inredningen är en blandning av loppisfynd och designmöbler.

Johan kallar stilen för lekfull rokoko.

– Målet var att skapa en modern version av 1700-tals rokoko. Historiker skulle förmodligen tycka att det inte var korrekt med tanke på att det är ett 1600-tals slott och att vi snarare inspirerats av en europeisk stil.

Bekräftelsen på att de lyckats skapa en unik inredning fick Johan via ett samtal från London. En välkänd designtidning, Livingetc, ville besöka slottet.

– Redaktionen frågade om de fick komma och göra ett reportage härifrån. Det kändes lite overkligt eftersom den tidningen varit vår bibel i flera år, säger han.

VinomatI huvudbyggnaden finns tre matsalar och en spegelsal, perfekt för fester och mingel. Bredvid salongerna ligger en bar med en lite speciell detalj – en vinomat. Johan berättar att den fyrkantiga automaten i rostfritt stål är en opretentiös och enkel vinprovning på egen hand. Ungefär som en Selecta för finsmakare?

– Tanken är att erbjuda ett antal viner som vi tycker är spännande. Våra sommelierer laddar automaten med fyra utvalda viner. Du köper ett kort i receptionen som du får laddat med den summa du vill spendera. Kortet stoppas in i vinomaten och med en knapptryckning tappas fem centiliter av vinet upp i ditt glas, säger Johan och förklarar att vinet behåller sin smak tack vare en tryckbehållare som fyller flaskorna med gas istället för luft.

Personliga rumÖversta våningen är vigd åt konferensgästerna. Rummen är topputrustade men Johan och Maria har bevarat den äldre charmen. Johan visar stolt ett av konferensrummens utsikt över Mälaren som han personligen tror är konferensvärldens vackraste vy.

– Idag har vi fem fullt utrustade mötesrum i olika storlekar. Under våren 2009 kommer vi att inreda ytterligare tre, säger han.

Vi går ut på gården för att ta en titt på slottets två flyglar där hotellrummen ligger. Varje rum har säregna färgval och möbler. En sänggavel utlånad till en filminspelning i Hollywood och använd av Antonio Banderas står bredvid en lampfot från Hälsingland för 25 kronor.

– Det som skiljer oss från många andra anläggningar är att vi har våra hotellrum i gamla byggnader. Varje rum är totalt unikt och alla har riktiga sängar.

Vinevents till höstenUtöver den spektakulära inredningen satsar de på weekends där internationella vinhus gör gästspel på slottet. Under våren har de haft champagneprovningar och till hösten är det alltså dags att utöka med vinevents av olika slag. Här kommer en av slottets stora tillgångar in i bilden – Göran Klintberg. Slottets chefssommelier är nämligen ordförande i Svenska Sommelierföreningen. Göran utvecklar tillsammans med ägarna Johan och Maria Eklund ett helt nytt koncept som de kallar för Wine and Dine events.

- Projektet ligger ännu i sin linda men till hösten är det tänkt att vi ska satsa på weekendpaket med teman utifrån mat och vin, säger Johan.

För Göran Klintberg är utmaningen att upptäcka innovativa lösningar och skräddarsy vinpaket till konferensmenyer. Drivkraften är att förmedla en upplevelse och ett gott vin på samma gång.

– Jag vill ge konferensgästerna nya smakupplevelser från en spännande region eller druva. Något nytt och samtidigt gott. Det är alltid roligt att servera ett vin som jag har en relation till och valt personligen. Då kan jag berätta en historia kring vinet, säger Göran.

KometkarriärGöran har gjort något av en kometkarriär inom sommelieryrket. Samma år som har tog examen från Restaurangakademien gick han med i Sommelierföreningen. Tre år senare var han ordförande. När jag träffar Göran har han nyss blivit vald som ordförande i två år till. I sitt jobb knyter Göran kontakter och förmedlar tjänster över hela världen. Han sitter även som domare vid ett antal olika mästerskap.

– Jag arbetar både nationellt och internationellt med att verka för medlemmarnas möjligheter och sommelieryrkets framtid, säger han när vi ses över en kopp kaffe.

Sedan Görvälns Slott öppnade har Göran fått ansvaret för att bygga upp en helt ny vinkällare. Något av en dröm för en vinfantast.

– En av anledningen till att jag tog jobbet här var utmaningen att bygga upp ett vinsortiment från grunden. Jag försöker prova så mycket vin som möjligt och hitta de bästa vinerna från olika distrikt och importörer. Dels får man ett bättre pris om man är insatt, men också för att gästerna har en ökad kunskap i ämnet som kräver mer av oss ute på anläggningarna.

Brinner för gastronomiUnder samtalets gång framgår det tydligt att Göran brinner för att förbättra mötesbranschens kunskap om gastronomi. Han samarbetar med Svenska Möten och har undervisat i ämnet vinkunskap i ett antal år. Till hösten är han aktuell med en ny föreläsning för konferensanläggningar, där han bland annat lär ut hur man väljer rätt vin från olika importörer för att få en mer varierad vinlista. Visionen är att få med hela branschen i ett kvalitets och njutningstänk.

– I framtiden tror jag att det kommer att bli viktigare för anläggningarna att skapa sin egen vinlista för att öka konkurrenskraften på marknaden.

Göran anordnar också i provningar för företagsgrupper. Dessertvin, portvin, champagne och avec är några exempel från meritlistan. Just champagneprovning är något som slagit stort de senaste åren enligt Göran.

– Champagne är både folkligt och lyxigt på en och samma gång, det tilltalar folk, säger han.

Då många gäster frågar efter recept och vintips från anläggningen har paret Eklund öppnat en webbsida som de döpt till Inspirationsbanken. Göran har en vinblogg på sidan. Där samlar de vintips som blandas med populära recept från varje årstid på slottet.Fakta Görvälns Slott24 hotellrum i dag, 40 i augusti
Slottet är byggt på 1600-talet
Slottscafé öppet året runt
5 konferensrum, 3 nya klara till höstenSe alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.